Diplomam 0,12 mi 0,18’le mi çarpılacak?

0.12 katsayı ne demek, 0 12 ekli yerleştirme puanı kimlere verilir, 0 18 ekli yerleştirme puanı kimlere verilir?

Diploma Puanım 0,12 İle Mi, Yoksa  0,18 İle Mi Çarpılacak? 

YKS TYT Okul Puanı Hesaplama 2020 : YKS’de diploma puanı kaç ile çarpılacak? yks diploma notu hesaplama nasıl yapılacak?

Hangi öğrencilerin diploma puanı 0,12 ile çarpılacak?

Hangi okulu veya hangi bölümü bitirdiğiniz önemli değil. Her aday için hesaplanmış olan Orta öğretim Başarı Puanı OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılacak,  sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanmış olacak. Hesaplamak isterseniz burayı tıklayınız

Hangi öğrencilerin diploma puanı 0,18 ile çarpılacak?

İşte fark burada ortaya çıkıyor. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunu iseniz,  2020 YKS başvuru kılavuzunda yer alan (Bakınız sayfa 50-67 arası) Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanda sizin yerleştirme puanınıza eklenecek. Yani 0,12+0,06=0,18 ediyor.

Ek puandan yararlanmak için kaç puan almak gerekiyor?

Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ön lisans programları için 150 veya daha yüksek puan almış olmaları, lisans programları için ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.

Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de (Bakınız ) yer alan programlar için ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır.

Ek puandan kimler yararlanmıyor?

İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo 3A ve Tablo 3B.1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

Diploma puanınız yarı yarıya düşecek mi?

2018-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar, 2019- YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir. 2018- YKS’de özel yetenek sınavı sonucu kayıt olanların bilgisi, Yükseköğretim Bilgi Sisteminden (YÖKSİS) alınacak ve bu adayların katsayıları yarıya düşürülecektir.

2019 Yılında Mezun Olamadıysanız!

2019 YKS için lise son sınıf öğrencisi durumunda eğitim bilgisi mevcut olup, 2019 YKS’de bir yükseköğretim programına yerleştirildiği hâlde belirtilen tarihe kadar mezun olamadığı için yerleştirildiği programa kayıt yaptıramayan adaylardan, 2020 YKS’ye başvuranların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılar yarıya düşürülmeyecektir.

Hangi öğrencilerin yerleştirme puanı hesaplanacaktır?

TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı 150’nin üstünde olan adaylardan AYT ve/veya YDT’ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 180 ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

YKS TYT Okul Puanı Hesaplama 2020

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

Ortaöğretim Başarı Puanı adayların diploma notlarından hesaplanmaktadır. Adayların 100 üzerinden hesaplanan diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) oluşturulmaktadır. Dolayısıyla en düşük diploma notu olan 50 için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olmaktadır. Diploma notu 50’nin altında olan adayların diploma notları da 50 olarak değerlendirilmektedir.

Sınav Sonuçları Nasıl Duyurulacaktır?

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

  • Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı
  • TYT puanı ve başarı sırası varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları
  • Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)  Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

Şu makaleler ilginizi çekecek.

NELER ÖĞRENDİK?

“Diplomam 0,12 mi 0,18’le mi çarpılacak?” üzerine 5 yorum

  1. öğretmen liseleri anadolu oldu diye biliyorum ama ben meslek lisesi öğrencisiyim kendi bölümümle alakalı tercih yapcağım için 0.18 katsayısıyla çarpılcak , MTOK la kendi bölümümü seçersem 0.12, başka bölüm seçersem 0.06 katsayısı oluyo.

    Cevapla
  2. teşekkürler fakat öğretmen liseslerinin hepsi anadolu lisesine dönüşmedi mi? bizim buradaki and. öğrt. lisesi’nin adı normal anadolu lisesine dönüştü. Eğer hala geçerli ise nakil olalım dönem bitmeden.. teşekkürler.

    Cevapla
    • 2000 yılı ile 0.18 li ek puan kalktı çünkü dediğin gibi öğretmen lisesi diye bir şey kalmadı hepsi anadolu lisesi oldu.Herkes 0.12 üzerinden değerlendiriliyo.

      Cevapla
  3. MERHABA
    BEN 2015 YILINDA315.7 PUAN SINAVSIZ GECİŞ YAPTIM.ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİM.1 YIL SONRA BIRAKTIM VE 2017ÜNİVERSİTE HAZIRLANIYORUM EK PUAN KAC GELİRR

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.