Bilişim teknolojileri 1.dönem bölge zümre toplantı tutanağı 2014-2015

2014/2015 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI

UŞAK İLİ 2. EĞİTİM BÖLGESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU

SENE BAŞI TOPLANTI TUTANAĞI

 

 

TOPLANTI TARİHİ                        : 10.09.2014

TOPLANTI SAATİ               : 10:00

TOPLANTI YERİ                 : Öğretmenler Odası

TOPLANTI NO                     : 1

TOPLANTIYA KATILANLAR       :  Başkan  , Yazman , Öğretmen-1 , Öğretmen-2 , Öğretmen-3 , Mehmet Süheyb IŞIK

 

 

 

GÜNDEM MADDELERİ

 

  • Açılış ve yoklama ve saygı duruşu
  • Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarının okunması
  • Haftalık ders çizelgesinin incelenmesi
  • Bilişim Teknolojileri ve Yazılımve Yazılım dersinin Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş olan yeni ders müfredat programının incelenmesi ve değerlendirilmesi
  • Yıllık planların görüşülmesi ve Çalışma takviminin hazırlanması
  • Belirli gün ve haftaların yıllık plana işlenmesi
  • Proje ödevlerinin görüşülmesi
  • Ölçme ve değerlendirme
  • BT sınıfının düzeni ve bakımı
  • Bilgisayar destekli eğitim kapsamında BT Sınıfı Kullanım Planının hazırlanması
  • Öğrenci özelliklerine göre başarıyı artıracak yöntemler
  • Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
  • Dilek ve temenniler.

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ VE ALINAN KARARLAR

 

1-2014/2015 Eğitim – Öğretim Yılı Uşak ili 2. Eğitim Bölgesi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Zümre Öğretmenler Kurulu         Toplantısı 10.09.2014 günü saat 10.00’da aşağıdaki gündem maddelerini          görüşmek üzere Başkan  Başkanlığında Yaşar Akar İlkokulu öğretmenler odasında yapılmıştır.

 

Yazman yazıcı olarak seçilirken, Başkan;   zümre başkanı olarak seçildi.

Zümre başkanı Başkan; Başkanlığında Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna canını feda eden şehitlerimiz huzurunda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve devamında İstiklal Marş’ımız okundu.

 

2-Türk Milli Eğitiminin genel amaçları Başkan tarafından okundu.

 

3-2014-2015 Eğitim Öğretim yılı haftalık ders çizelgesine göre Bilişim Teknolojileri ve Yazılım ve Yazılım dersinini 5,6. sınıflarda 2 ders saati  zorunu;,7 ve 8. sınıflarda ders saatinin 2 saat  seçmeli olduğu görüldü.

 

4- İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak iki bölüm haline geldiği 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi de seçmeli dersler arasında yerini aldı. 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren de BT ve Yazılım dersi Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 28.05.2013 “İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesinin Ortaokul Kısmında Değişiklik Yapılması” konulu kararı uyarınca 5 ve 6.sınıf düzeylerinde haftada 2 (iki) ders saati ve zorunlu yapıldı. 8 yıllık kesintisiz eğitim kapsamında kalan 7 ve 8.sınıfllarda ise haftada 1 saat ve seçmeli durumdadır. 7 ve 8.sınıflara Seçmeli Bilişim Teknolojileri dersi öğretim programı uygulanacak, basamak sistemi sürdürülecek ve mevcut öğrenci çalışma kitapları ile öğretmen kılavuz kitapları kullanılacaktır.

Ancak 5 ve 6.sınıflarda TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI’nın 2012 yılında yayınladığı ORTAOKUL VE İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

(5, 6, 7 VE 8. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI uygulanacağından, bu programın yapısı incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

  • Standart tabanlı bir yapı benimsenmiştir,
  • Program kapsamında düzeyler ve düzeylere uygun kazanımlar belirlenirken Fraillon ve Ainley (2011) ile Tomei (2005) tarafından önerilen her iki sınıflandırmaya da uygun olması sağlanmaya çalışılmıştır. Program 6 düzeyde toplanmıştır.
  • Öğrenci merkezli değerlendirme yaklaşımları benimsenmiştir (Portfolyo, rubrik, akran değerlendirme, öz değerlendirme, performans değerlendirme)
  • “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” Dersinin Genel Amacı ve Yeterlikleri belirlenmiş ve 4 ana başlık altında toplanmıştır.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Başarılı Kullanımı Konusunda Öğrencilerden Beklentiler belirlenmiş bunlar performans göstergeleri olarak adlandırılmıştır.
  • “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” Dersi için Öğrenme Alanları” belirlenmiş ve 4 ana bölüme ayrılmıştır. Genel anlamda hiyerarşik olarak ilerleyen öğrenme alanları temel güvenlik tedbirlerinden başlayıp, yazılım projeleri geliştirme aşamasına kadar varmış olduğu görülmektedir.
  • Çerçeve program kapsamında farklı düzeyler için kazanımlar belirlenmiş ve 6 düzey için çizelge ile detaylandırılmıştır.
  • Programda son olarak Öğrenim Etkinlikleri ve Ölçme-Değerlendirme için Örnekler verilmiştir.

BT ve Yazılım dersi öğretim programı şu şekilde özetlenebilir:

  • Öğrenci düzeyine göre etkinlik tasarımı öğretmene bırakılmıştır,
  • Önemli olan kazanımın verilmesi olduğu, konu içeriklerinin değişkenlik gösterebileceği belirtilmiştir,
  • Öğrencilerin bireysel sorumluluk alabilmelerine yönelik bir programdır,
  • Öğrencilerin portfolyo (ürün seçki dosyası) tutmaları özendirecek niteliktedir,
  • Öğretmenin düzey seçimlerini, öğrencilerinin hazır bulunuşluluklarına göre yapacağı bir program olduğu görülmektedir.

Öte yandan öğretim programı yayınlandıktan 1 yılı aşkın süre geçmesine karşın henüz ders materyalleri ya da ders kitabı yayınlanmamıştır. Bu durum ders öğretmenlerini zor durumda bırakacaktır. Öğretim Programı çerçeveyi belirlemektedir ancak yeterli etkinlik bulamamak handikap olarak görülmekte ayrıca yurt çapında bir standartların yerleşmesi için kitap kullanımı elzem görülmektedir.

5- Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi alacak olan 5 ve 6.sınıflar için hazırlanacak yıllık planlarda Talim Terbiye Kurulu’nun yayınladığı öğretim programına bağlı kalarak, belirtilen öğrenme alanlarının ve yeterliliklerin kazandırılabilmesi için etkinliklere yer verilmesi yerinde olacaktır. Konu ile ilgili söz alan Öğretmen-1 “Yıllık plan hazırlanırken alternatif etkinliklere de yer vermek iyi olacaktır diye düşünüyorum. Örneğin elektrik kesintisi durumunda da bir b planımız olmalı” diyerek görüş bildirdi. Öğretmen-2 “ Planda mutlaka kazanımlar, öğrenme alanları ve yeterlilikler yazılmalı, böylece öğretim programına göre tutarlı bir yol izlemiş oluruz, önümüzdeki yıllarda da aynı plan üzerinde düzeltmeler-geliştirmeler yaparken belirli bir düzene sahip oluruz” dedi. Öğretmen-3 söz alarak “hepimizin bildiği üzere artık dersimiz zorunlu dersler arasında ve notla değerlendirme yapmak durumundayız. Planda sınav tarihlerine de yer vermeliyiz. Öte yandan ölçme değerlendirme yöntemlerimize de yer verirsek, hangi ölçme aracını kullanacağız? Çelişkisine düşmemiş oluruz” diyerek düşüncelerini sundu. Mehmet Süheyb IŞIK “diğer derslerin içinden temin edeceğimiz birçok etkinlik konusu olacaktır, bence planda diğer derslerle ilişkisine de yer vermeliyiz. Ayrıca mobil uygulama ayağı olan etkinlikler için bir “mobil” sütunu açılabilir, gezi-yarışma gibi etkinlikler için de ayrı bir sütun oluşturulabilir” dedi.

6- Başkan “Belirli gün ve haftalarda ders etkinlikleri içine o haftanın önemini, kazanımlarını entegre edebiliriz. Örneğin 10 Kasım’ı içine alan Atatürk Haftasında, Atatürk’ün devrimleri, ilkelerine yer verilebilir. Kelime işlem yazılımı ile ilgili yapılacak ders etkinliğinin metni bu çerçevede seçilebilir. Yapılacak öğrenci çalışmalarının ana konusu bu yönde belirlenebilir.” Öğretmen-1 “18 Mart Çanakkale Şehitleri’i anma haftasında yapılacak birçoklu ortam çalışması içine Çanakkale Türküsü, Şehitlerimiz ile ilgili fotoğraflar, Şiirler kullanılabilir. Yıllık planlarımızda belirli gün ve haftalarla ilgili bir sütun bulunması planlamayı kolaylaştıracaktır”

 

7- Toplantıya katılan Başkan, Yazman, Öğretmen-1, Öğretmen-2, Öğretmen-3, Mehmet Süheyb IŞIK tarafından öğrenciler için proje görevi olarak aşağıdaki konular belirlenmiştir ve değerlendirme ölçeği hazırlanmıştır. İsteğe bağlı olarak ders öğretmenlerince değişiklik yapılabileceği belirtilmiştir

  1. Sınıflar için Proje Konuları

Dünden bugüne bilişim teknolojileri dünyasında meydana gelen değişimler (Kitapçık)

Günlük hayata kullanılan teknolojilerin avantaj ve dezavantajlar (Kitapçık)

Bilişimde Öncü İsimler (Masaüstü yayıncılık-Afiş)

Klavye Kısa Yolları(Masaüstü yayıncılık-Broşür)

Bilişim Fuarına Çağrı (Masaüstü yayıncılık-Davetiye)

Okulumu Tanıyorum(Video düzenleme)

Avrupa Birliği Nedir? (Web Güncesi)

Telefonun İcadı ve Gelişimi (e-dergi)

6.Sınıflar için Proje Konuları

Sınıf Gazetemiz(Masaüstü yayıncılık- Bülten)

Okulumu Tanıyorum(Video düzenleme)

Bilişim Fuarına Çağrı (Masaüstü yayıncılık davetiye)

Okul Yıllığı (Kitapçık – Çevrimiçi Doküman Yönetimi)

Türkiye’nin Yeraltı Kaynakları (Gazete – Masaüstü yayıncılık)

 

Göreve uygun çalışma plânı yapma (5)
Göreve uygun bir program kullanımı (10)
Farklı kaynaklardan bilgi toplama(5)
Projeden beklenenleri gerçekleştirme(15)
Özgün özelliklere sahiptir ürün ortaya koyma(15)
Düzgün,akıcı ve anlaşılır bir dille yazma ve Türkçe yazım kurallarına uyma(10)
Düzenli ve temiz hazırlama(10)
Düzgün, akıcı bir dille proje sürecinde yapılanları anlatma(10)
Projeyi ilgi çekici bir biçimde sunma(10)
Çalışmayı zamanında teslim etme (10)

 

8- 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 28.05.2013 “İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesinin Ortaokul Kısmında Değişiklik Yapılması” konulu kararı uyarınca 5 ve 6.sınıf düzeylerinde haftada 2 (iki) ders saati ve zorunlu yapıldı. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 35.maddesi (Ölçme ve Değerlendirmenin Niteliği ve Sayısı) gereğince haftada 2 (iki) ders saati olan BT ve Yazılım dersi için en az iki sınav yapılması gerekmektedir. Ancak bu sınavların şekline karar verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple bu yıl öğrenci değerlendirme sürecinde birinci dönemde biri uygulama olmak üzere 2 sınav ve yönetmelikte adı geçen proje görevi konusunda, öğrencilerin bir dersten ya da birden fazla dersten proje görevi alabileceği belirtilmektedir. Öğrencilerin BT ve Yazılım dersinden proje görevi alması halinde, proje görev seçimi yapabilmeleri için proje görevleri listesi hazırlanmasına karar verildi.

Öğretmen-2 nin teklifi sonucunda uygulama sınavı öncesinde hazırlanacak görev kağıdı ile öğrencilerin yapması istenilen uygulamaların belirtilmesine ve bu uygulamaların sınav sonunda dijital ortamda toplanıp önceden hazırlanmış olan cevap anahtarına göre değerlendirilmesine karar verildi.

Öğretmen-3’ün teklifine göre de aynı sınıftan birden fazla şube bulunan okullarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretmenlerince ortak sınav yapılabileceğine karar verildi.

 

  1. dönem Sınav Tarihleri: 10-14 Kasım 2014

05-09 Ocak 2015

  1. dönem Sınav Tarihleri : 06-10 Nisan 2015

25-29 Mayıs 2015

9-BT sınıfının bakımı ve düzeni konusunda Başkan “her Bilişim Telnolojileri ve Yazılım Öğretmeni kendi görevli olduğu okulun BT sınıfını derse uygun hale getirmekten sorumlu gerekli desteği okul yönetiminden talep edebilmelidir” Dedi. Mehmet Süheyb IŞIK “5.ve 6. Sınıflarda haftalık 2 saat BT ve yazılım dersi olduğu için BT sınıflarında geçtiğimiz yıllardki gibi boş ders saati olmayacağını belirtti

 

10- Her BT ve Yazılım öğretmeninin kendi okulu için BTS kullanım çizelgesi hazırlamasına karar verildi.

 

11-Öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ders içeriklerinin hazırlanmasına ve dersin işlenmesine karar verildi

 

12- Diğer branş öğretmenleri ile ders içi ve ders dışı etkinliklerde işbirliği yapılmasının hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından fayda sağlayacağı belirtildi.

13-Başkan tarafından dilek ve temennisi olan öğretmen olup olmadığı soruldu ve 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında başarılar dileyerek toplantı bitirildi.

 

Başkan

 

Yazman
Öğretmen-1Öğretmen-2
Öğretmen-3Mehmet Süheyb IŞIK

www.sorubak.com

İçeriği İndirmek İçin Tıklayınız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.