Frekans Hesaplama Nasıl Yapılır?

Frekans Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dalga frekansları olarak isimlendirilen frekanslar belirli bir zaman içinde yapılmış olan toplam titreşim ya da salınımlar olarak ölçümler şeklinde ifade edilmektedir. Frekans hesaplama nasıl yapılır? Sorusuna geniş anlamda yanıt verecek olursak, elindeki mevcut olan bilgilerin dayandırıldığı frekans hesaplama işlemlerinde birkaç farklı yolla işlemler bulunuyor. En yaygın şekilde ve kullanışlı olarak yöntemlerden bazıları ise öğrenilmesi adına yazımızı okumaya devam edin.

Frekans hesaplama nasıl yapılır? Denildiğinde bu işlemin adımlarından sizlere bahsedeceğiz. Öncelikle, dalga boyundan frekansı bulmak, ilk adımdır. Bu adımda ise formülü öğrenmeniz gerekmektedir.

Dalga boyu ve dalganın hızı verildiği frekans formülleri olarak ifade edilebilir. Bir diğer adım ise gerekirse dalga boyunun metreye dönüştürülmesi şeklinde bir adımda bulunuyor. Frekans hesaplama nasıl yapılır? Sorusuna yanıt verdik. Bunun yanı sıra ardından hızı dalga boyuna bölmeniz gerekmektedir. Bir vakum içinde elektromanyetik olarak dalgaların frekansını bulmak olarak ifade edilebilir. Gerekli durum olursa dalga boyu metreye dönüştürülebilir. Işık hızını dalga boyuna bölmek bir diğer adımdır. Buna benzer birçok adım da bulunuyor.

Frekans Nedir?

Frekans olarak adlandırılan terim, bir olayın birim zaman olarak genel manada 1 saniye olarak bu saniye içinde hangi sıklıkta kaç kere tekrarlandığını ölçümleme durumu olarak ifade edilebilir. Frekans nedir? Sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verebiliriz. Geniş manada ise şu şekilde açıklayabiliriz. Bir saniye içinde oluşmuş olan saykıl sayılarına frekans ismi verilmektedir. Bu da başka bir açıklamadır. Frekans nedir? Sorusu, f harfinin göstergesi olarak ifade edilebilir.

Frekansın SI birimi ve Hertz olarak adlandırılabilir. Hz açıklama olarak ise Heinrich Rudolf Hertz’in ismi olarak kısaltma yapılmıştır. Bir hz saniye ise bir çevrim olarak ifade edilebilir. Frekansların birimi hertz olarak adlandırılabilir.

Dünya genelinde ise ülkelerin şebeke frekansları 50 ve 60 hertz olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde şebeke frekansı olarak 50 hertz kullanılmaktadır. Bu şunu ifade etmektedir; 1 saniye T içinde elektrik 50 saykıl’ı oluşturur. 100 tane de alternans oluşmaktadır. Bir saniye ise T de 50 saykıl olarak ve 1 saykıl ise 1/50 saniye şeklinde yani 0,02 saniye şeklinde oluşmaktadır.

Saykıl Nedir?

Negatif ya da pozitif olarak alternansların 360 derece olarak tamamlanması yani üreticilerin 1 tur olarak dönmesi ile 1 saykıl oluşmaktadır. Saykıl nedir? Sorusuna yanıt olarak kısaca verilebilir. Bilindiği üzere alternatif olarak akım yönleri olarak şiddet ve zamana bağlı şekilde düzenli şekilde değişen akımlar bulunuyor. Bu nedenle akım değerleri devamlı olarak değer değişkenliği sağlanmaktadır. Saykıl nedir? Sorusuna geniş kapsamlı olarak açıklama getirecek olursak, bu terim, alternatif olarak EMK’nın sınıfında başlamıştır. Pozitif olarak ise maksimum seviyede bu değere ulaşarak tekrar şekilde düşerek ve sıfıra ve negatif maksimum değer ile buradan tekrar bir sıfır şeklinde ulaşma durumuna saykıl ismi verilmektedir.

Bir saykıl ise negatif ya da pozitif olarak iki bölümden oluşmaktadır. Bir saykılın tamamlanabilmesi için ise geçen zaman peryot olarak adlandırılabilir. T harfi ile gösterimi sağlanmaktadır. Peryotların birimi ise zaman birimi olan saniye şeklinde ifade edilebilir.

Saykıl nedir? Sorusuna yanıt olarak kısaca ve geniş tabir de yanıt verdik. Kullanım sağlanan simgelerden bahsedecek olursak, frekans f harfi ile gösterilmektedir.  Peryot ve saykılın tanımları ifade ettik. Bunun yanı sıra saykıl emk olarak pozitif ya da negatif anlamda değerlere sahiptir. İşte saykılın bu durumda negatif ve aynı zamanda pozitif olarak da kısımları her birine göre alternans ismi ile adlandırılmaktadır diyebiliriz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.