Besinlerin Tazeliği ve Doğallığının Önemi

BESİNLERİN TAZELİĞİ VE DOĞALLIĞININ ÖNEMİ

Sağlıklı bir yaşam için taze ve doğal besinleri tüketmemiz gerekir. Taze besinler vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bizim büyümemizi ve hastalıklara karşı dayanıklılığımızı artırmaktadır. Çürük ve bozulmuş besinler tüketmemeliyiz. Bozulmuş besinleri tüketmek gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir.

Taze mısır, sarımsak, et gibi bazı ürünlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi i için paketlenip soğutucularda bekletilmesi gerekir. Dondurulmuş besin olarak adlandırılan bu besinleri alırken ve tüketirken dikkat etmeliyiz.

Dondurulmuş besinler çözüldükten sonra yeniden dondurulursa ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artmaktadır.

Süt, yoğurt, peynir, pirinç, makarna gibi bazı besinler paketlendikten sonra bozulmadan uzun süre saklanabilmektedir. Paketlenerek satılan bu ürünlere paketlenmiş besinler denir. Bu besinleri alırken paket üzerindeki son kullanma tarihine bakmamız gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş besinler bozulmuş olabilir, tüketildiğinde hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle son kullanma tarihi geçmiş besinler tüketmemeliyiz. Paketlenmiş besinleri alırken paketin yırtık olmamasına özen göstermeliyiz. Ayrıca standartlara uygun yapıldığını gösteren TSE (Türk Standartları Enstitüsü) işareti olan paketlenmiş besinleri almayı tercih etmeliyiz.

Bazı besinlerin dayanlıklılığını artırmak için yapımında katkı maddeleri kullanılır. Ketçap, mayonez gibi maddeler katkı maddesi içermektedir. Katkı maddeli bu besinler sağlıklı değildir. Katkısız taze ve doğal besinler tüketilmelidir.

Sebze ve meyve alırken çürük olmamasına dikkat etmeliyiz. Rengi, kokusu, tadı değişen sebze ve meyveler sağlığımıza zarar vereceği için tüketmemeliyiz.

Kuru baklagiller ve tahılların küflü, böceklenmiş olmamasına özen göstermeliyiz. Yumurta alırken yumurtanın kabuğunun kırık veya çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz.

Besinleri tüketirken dikkat etmemiz gerekenler:

  • Doğal, taze ve sağlıklı olanı tercih etmeliyiz.
  • Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları; ayran ve limonata gibi evde hazırlanabilecek içecekleri tercih etmeliyiz.
  • Bozulmuş yiyecek, küflü ekmek tüketmemeliyiz.
  • Kapakları dışarı doğru şişmiş konserve ve ayran gibi besinleri almamalı ve tüketmemeliyiz.
  • Beyaz ekmek yerine kepekli veya esmer ekmeği tercih etmeliyiz.
  • Daha az tuz içeren besinleri tercih etmeliyiz.
  • Besinleri tüketirken dikkat etmemiz gerekenlerden bir tanesi de temizliktir.
  • Özellikle sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.