6.sınıf okuma becerileri 2.dönem 1.yazılı soruları 2014-2015

6.sınıf okuma becerileri 2.dönem 1.yazılı soruları

2014–2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İMKB ORTAOKULU

  1. SINIF 2. DÖNEM 1. OKUMA BECERİLERİ YAZILI SORULARI

………………………….

          Yıllar önce ormanın birinde, canavar mı canavar bir aslan varmış. Çok kan döker, canını yakmadık tek bir hayvan bile bırakmazmış. O yaşadığı sürece, hiçbir hayvan rahat yüzü görmemiş. Bütün hayvanlar ondan nefret eder, ölümünü beklermiş.

           Bu zalim aslan sonunda yaşlanmış. Gücü kuvveti kalmamış. Ağzındaki dişler de dökülünce herkesin maskarası olmuş. Hiçbir hayvan ona yardım etmiyor ve onunla konuşmuyormuş. Hayvanlar bir gün oturup karar almışlar; “Gelin hep beraber, bize bunca kötülük eden bu zalim aslanı iyice bir dövelim. Yaptıklarının cezasını, az da olsa görmüş olsun böylece.”

           Sonunda bütün hayvanlar aslana saldırmış. İyice bir dövmüşler onu. Birisi boynuz vuruyor, diğeri çifte atıyor, bir başkası ısırıyormuş. Böylece; yaman bir öç almışlar aslandan.

  1. Parçanın hikâye haritasını çıkarınız. (15 p)
  1.  Parçanın başına uygun bir başlık yazınız. (5 p)
  1. Aslanın hangi davranışı yanlıştır? (5 p)

……………………………………

“Şehirler mevsimleri unutmuş. Mevsimler değişiyor da kimsenin haberi bile olmuyor. Çünkü onlardan bir haberci, bir işaret yok şehirlerde. Şehrin kendine has akışı, yapıları, kurumları, ciddiyeti ve öldüren kalabalıkları bahara ve onun işaretçilerine gelecek yer bırakmamış. Yalnız bahara mı? Bütün mevsimlere… Mevsimlerin değiştiğini takvimlerden izliyor şehirliler. Ne gülünç değil mi? Kış, bahar, yaz ve sonbahar… Nelerle gelir bunlar, ortalığı nasıl değiştirir, dünyayı hangi renklere boyar… Takvim sayfalarında “Baharın ilk günü, kış başlangıcı” filan yazar… Siz de inanırsınız. Oysaki böyle mi olmalı? Bir çiçeği dalında koklayıp da ilkbaharın geldiğini hissetmenin, sarı yaprakların yorgun kaldırımlarda savrulmalarıyla sonbahara merhaba demenin tadını verir mi hiçbir şey? Evet, Nüfus artıyor, her şey değişiyor; ama ne olursa olsun doğaya bu kadar haksızlık etme hakkımız yok bence.”

  1. İnsanların, mevsimlerin değiştiğinden neden haberi olmuyor? (10 p)  
  1. Yazar şehirlerin bu halde olmasından kimleri sorumlu görüyor? (10 p)  
  1. Şehirlerde baharı ve onun izlerini görmemize engel olan şeyler nelerdir? (10p)  
  1. Bu metinden çıkardığınız ders nedir? (10 p) 
  1. Metne uygun bir başlık bulun. (5 p)
  2. Kırmızı renk, her yere farklı anlamlar yükler. Manavda domates, Adana’da kan kırmızı karpuz, Ereğli’de mis kokulu çilek… Hastanede ameliyathaneye son anda yetiştirilen kan…
    Bu parça aşağıdakilerden hangisini anlatmaktadır? (5 p)
    A) Kırmızı rengin çok sevilmesi B) Kırmızı rengin kişilere çağrıştırdıkları
    C) Kırmızı rengin kullanıldığı yerler D) Kırmızı rengin dikkat çekici olması
  1. Küçük çocuğun yaptığı resme dikkatle bakan arkadaşı, ‘‘Bu da bir şey mi? Ben bunun daha iyisini yaparım!” dedi. Sonra kendi yaptığı resmi gösterip arkadaşının yaptığı resmi eleştirmeye devam etti.
    Bu paragrafta, çocuğun duyguları aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? (5 p)
    A) Hoşgörü      B) Kıskançlık       C) Beğenme        D) Üzülme
  1. Abant’a İstanbul’dan gidiliyorsa Kaynaşlı yol ayrımından Bolu Dağı’na çıkarak oradan Abant Kavşağı’na sapılır. Sonrasında her tarafı ağaçlarla çevrili 21 km bir yol sonunda Abant Gölü’ne ulaşılır. Yol boyunca oldukça güzel mekânlar ve restoranlar bulunur. Yol üzerinde lezzetli bir sabah kahvaltısı yapabilir ya da balık restoranlarında oldukça lezzetli taze tutulmuş balık çeşitleri yiyebilirsiniz. Ankara’dan ulaşım ise E-5 karayolundan yapılır. E-5’ten Bolu Dağı mevkiine sapılırsa, buradan Abant yolu başlamaktadır. Abant’a ulaşım için diğer bir seçenek ise, otobüsle Bolu merkeze gelerek, buradan Abant’a minibüslerle gitmektir.
    Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevaptır? (5 p)
    A) Abant’a nasıl gidilir? B) Abant nereye bağlıdır?
    C) Abant’a niçin gidilir? D) Abant’a ne zaman gitmek gerekir?
  1. “Ahlak sadece kötülük etmekten çekinmek değil, başkalarının yapacakları kötülükleri de önlemeye çalışmaktır.” Cümlesine göre aşağıdakilerden hangisi ahlaka uygun bir davranıştır? (5 p)

a) Yere çöp atan kişiyi uyarmak.

b) Başkasına ait bir eşyayı izinsiz kullanmak.

c) İnsanlar hakkında olumsuz sözler söylemek

d) Hayvanlara eziyet edenlere göz yummak

“İnsanın sevinçli ve mutlu günlerinde çok dostu olur. Fakat zor günlerde dost kalmak, üzüntüleri paylaşmak özveri gerektirir. İşte bu özveriyi gösterenler gerçek dostlardır.”
13. Paragrafında anlatılan düşünceye aşağıdaki atasözlerinden hangisi uygundur?

A) Dostun attığı taş baş yarmaz. B) Dost dostun ayıbını yüzüne söyler.
C) Dost başa, düşman ayağa bakar. D) Dost kara günde belli olur.

Doğru, dengeli, çeşitli, yeterli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya çocukluk yaşlarından itibaren başlanmalıdır. Aksi halde; azalan aktiviteler, ev dışındaki sağlıksız ve kilo yapıcı besinlerin sık alınması, televizyon ve bilgisayarın karşısında daha çok vakit geçirme çocuk ve gençlerde şişmanlık hastalığına sebep olabilmektedir. Kahvaltının mutlaka yapılması, mümkün oldukça aile ile birlikte evde yemek yenmesi, fiziksel aktivite arttırılması sağlıklı olmak için dikkat edilmesi gereken konulardır.

  1. Paragraftan aşağıdaki sonuçlardan hangisini çıkarabiliriz? (5 p)

A) Beslenme insan yaşamında o kadarda önemli değildir.
B) Vakit geçirmek için besinler almalıyız.

C) Beslenme kurallarına dikkat edersek sağlıklı oluruz.
D) Televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçirmek bilgimizi artırır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.