2013 DGS tercihleri ne zaman yapılacak?

Adaylar; 2013-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir.

2013-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tercih işlemleri 14-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.

Tercihler bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday tarafından elektronik ortamda yapılacaktır.

2013 DGS soru ve cevapları

2013 DGS Tercih kılavuzu

2013 DGS başvuru kılavuzunu indirmek için TIKLAYINIZ

Tablo-2’de ön lisans programına ait mezun olunacak/olunan meslek yüksekokulunun yanında, alanı gösteren dört rakamlı bir numara (Mezuniyet Alan Kodu) bulunmaktadır. Bu numara Tablo-3’te yer alan ön lisans mezuniyet alanının kodunu gösteren numaradır. Tablo-3’teki bu numara karşısında gösterilen lisans programlarından tercih yapılabilir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-3’ün dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.
Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre meslek yüksekokullarına yerleşen adaylar tercih yapmayacaklardır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.