Hak ve özgürlüklerimizin ihlal edildiği durumlarda hakkımızı aramak için birlikte hareket ederek, yasal yollara başvurabilir, ilgili kurum ve kuruluşlara başvurabilir, sivil toplum kuruluşlarına başvurabilir, medya ve sosyal medya aracılığıyla gündeme taşıyabilir ve diyalog ve müzakere yoluyla çözüm arayabiliriz.
Hak ve özgürlüklerimiz ihlal edildiği zaman hakkımızı aramak hangi yollara başvururuz?
Bu yollar, haklarımızın korunması ve ihlallerin önlenmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle, birlikte hareket ederek, haklarımızın korunması ve savunulması için gerekli adımları atabiliriz.
♣ Yasal yollara başvurmak
♣ İlgili kurum ve kuruluşlara başvurmak
♣ Sivil toplum kuruluşlarına başvurmak
♣ Medya ve sosyal medya aracılığıyla gündeme taşımak
♣ Diyalog ve müzakere yoluyla çözüm aramak.
Hak ve özgürlüklerimiz ihlal edildiğinde, hakkımızı aramak için farklı yollara başvurabiliriz. Öncelikle, karşı taraf ile anlaşmaya çalışmak önemlidir ve bunu yapmak için karşılıklı konuşma veya güvendiğimiz birinin arabuluculuğunu kullanabiliriz. Ancak anlaşma sağlayamazsak, yasal yollara başvurabiliriz.
Demokratik toplumlarda, haksızlıkla karşılaşıldığında sorunların uzlaşarak çözülmesi tercih edilir ve şiddet veya öfke doğru bir yol değildir. Hak ve özgürlüklerimiz, bazen kişiler tarafından bazen de kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihlal edilebilir.
Hak ve özgürlüklerimizin ihlal edildiği durumlarda yardım alabileceğimiz kurum ve kuruluşlar
Hak ve özgürlüklerimizin ihlal edildiği durumlarda yardım alabileceğimiz kurum ve kuruluşlar mevcuttur.
● Kamu Denetçiliği Kurumu
● Okul Meclisleri
● İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları
● Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaşların idari makamların eylem ve işlemlerinin yasalara uygunluğunu denetleyen bağımsız bir kurumdur. İlgili kurum ve kuruluşlara başvurarak hak ihlalleri hakkında şikayetimizi iletebiliriz.
Okul Meclisleri, öğrencilerin okul içerisindeki sorunları ve önerileri dile getirebileceği demokratik bir platformdur. Öğrenciler, okul meclisleri aracılığıyla hak ihlallerini dile getirerek çözüm yolları arayabilirler.
İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları ise yerel yönetimlerin destekleriyle oluşturulan kurullardır. Bu kurullar, insan hakları ihlallerini araştırarak, sorunun çözümü için öneriler sunarlar.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu da insan hakları ihlalleri ile mücadele etmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Bu kurum, insan haklarına saygı gösterilmesi için çalışmalar yapar ve hak ihlalleri hakkında inceleme yapar.
1
Aşağıdakilerden hangisi temel insan hakları arasında yer almaz?
- A ) Kişi dokunulmazlığı hakkı
- B ) Sağlık hakkı
- C ) İstediği kadar evlenme hakkı
- D ) Eğitim hakkı
2
Temel haklar kim tarafından güvence altına alınır?
- A ) Bireyin kendisi
- B ) Ailesi
- C ) Devleti
- D ) Öğretmeni
3
Kimlik kartında aşağıdaki bilgilerden hangisi bulunmaz?
- A ) Doğum yeri
- B ) Göz rengi
- C ) Kan grubu
- D ) Baba adı
4
Çocuk Haklarına Ait Sözleşme ne zaman kabul edilmiştir?
- A ) 20 Kasım 1989
- B ) 22 Ağustos 1922
- C ) 23 Nisan 1920
- D ) 12 Mart 1921
5
Hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
- A ) Hak ve özgürlükler, sorumluluk bilinci çerçevesinde kullanılmalıdır.
- B ) Başkalarının haklarını çiğnemek özgürlük değildir.
- C ) Bir kişinin hak ve özgürlüklerine zarar gelirse, o kişi yasal yollara başvurmalıdır.
- D ) Haklıysak hakkımızı almak için istediğimiz her şeyi yapabiliriz.
6
Aşağıdakilerden hangisi çocukların sorumlukları arasında yer almaz?
- A ) Zamanında okula gitmek
- B ) Ders çalışmak
- C ) Kişisel bakımını yapmak
- D ) Bir işte çalışmak
7
Aşağıdakilerden hangisi sorumluluklarımızdan değildir?
- A ) Doğal çevreyi korumak
- B ) Anne babaya yardım etmek
- C ) Kültürel mirasa sahip çıkmak
- D ) Ailemize maddi destek sağlamak
8
Oyun oynamak benim...............'ım, oyun oynarken başkalarına ve çevreye zarar vermemeliyim. Bunlarda benim ............................'dır.
Boş bırakılan yerler aşağıdaki kavramlardan hangileri yazılmalıdır?
- A ) hak- görev
- B ) sorumluluk- ödev
- C ) hak- sorumluluk
- D ) rol- iş