✔ Noktalı Virgülün Kullanıldığı Yerler
➤ Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
Örnek: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir.
Örnek: Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; Ankara, Londra, Bakü.
➤ Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.
Örnek: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.
Örnek: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. (Atasözü)
✔ Noktalı Virgülün Kullanıldığı Örnek Cümleler
→ Sabahları genellikle koşuya çıkıyorum; öğleden sonra ise yüzme yapıyorum.
→ Bu yıl yaz tatilinde İspanya, İtalya ve Fransa'yı gezeceğiz; planlarımız hazır.
→ Yarın arkadaşlarımla sinemaya gitmek istiyorum; ancak önce ödevlerimi bitirmem gerekiyor.
→ İstanbul'da turist olarak gezdiğimiz yerler arasında; Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı vardı.
→ Yeni bir kitap okumak istiyorum; ancak hangi kitabı seçeceğime karar veremedim.
→ Bu yılbaşı kutlamasında; evde kalıp film izleyebiliriz veya dışarıda eğlenmeye gidebiliriz.
→İki seçeneğimiz var; ya arabayla gitmeyi deneyebiliriz ya da uçakla gitmeyi tercih edebiliriz.
→ Dünya üzerinde çok sayıda farklı kültür var; her birinin kendine özgü gelenekleri, yemekleri ve dilleri var.
→ Filmdeki oyuncu kadrosu oldukça başarılı; Tom Hanks, Meryl Streep ve Anne Hathaway gibi önemli isimler var.
→ İş yerinde çalışma saatleri uzun ve yoğun; bu nedenle sık sık kahve molası veriyoruz.
1
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi (–) yanlış kullanılmıştır?
- A ) Türkiye - İzlanda maçı zevkliydi.
- B ) 1950 - 1988 yılları arasında yaşadı.
- C ) İzmir - Adana uçak seferleri ertelendi.
- D ) 01-04-2020' de buradan ayrıldı.
2
Kızım ( ) başına taktığın kırmızı çiçeğin adını bilir misin ( )
Yukarıdaki cümlede yay ayraçla ( ) belirtilen yerlere hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
- A ) Nokta – kesme işareti
- B ) Soru işareti – nokta
- C ) Konuşma çizgisi – tırnak işareti
- D ) Virgül – soru işareti
3
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretine (') gerek yoktur?
- A ) Ali'nin odasında televizyon yok.
- B ) Ablam PTT'de çalışıyor.
- C ) Adana'lı bir öğretmenim vardı.
- D ) Serap, 15 Aralık I983'te doğdu.
4
Aşağıdaki cümlelerde, altı çizili kelimelerin hangisinde kesme işareti doğrudur?
- A ) Kardeşini yarında'mı çağırdın.
- B ) Hayvanat bahçesinde aslan'ı gördünmü?
- C ) Kedin Boncuk'u da getirecek msin?
- D ) Elindeki kağıtları öğretmen'e verdi.
5
Televizyondan haberleri izledik ( ) Cümlesinden sonra, hangi noktalama işareti konmalıdır?
- A ) ( . )
- B ) ( , )
- C ) ( ? )
- D ) ( ! )
6
Bir metinde konuşmalarını belirlemek için hangi işaret kullanılır?
- A ) Soru işareti
- B ) Ünlem işareti
- C ) Ayırma çizgisi
- D ) Uzun çizgi
7
Onu görmeye gittim fakat evde bulamadım. cümlesinde noktalı virgül (;) hangi sözcükten sonra konulmalıdır?
- A ) Fakat
- B ) Görmeye
- C ) Gittim
- D ) Onu
8
Akıllı insan(1) her düşündüğünü söylemez(2) fakat her söylediğini (3) düşünerek söyler(4) Numaralı yerlerden hangisinde noktalı virgül ( ; ) konmalıdır?