Sor

4. Sınıf Noktalı Virgülün Kullanıldığı Yerler Konu Anlatımı

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Noktalı Virgülün Kullanıldığı Yerler

Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.

Örnek: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir.

Örnek: Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; Ankara, Londra, Bakü.

Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayır­mak için konur.

Örnek: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.

Örnek: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. (Atasözü)

Noktalı Virgülün Kullanıldığı Örnek Cümleler

→ Sabahları genellikle koşuya çıkıyorum; öğleden sonra ise yüzme yapıyorum.

→ Bu yıl yaz tatilinde İspanya, İtalya ve Fransa'yı gezeceğiz; planlarımız hazır.

→ Yarın arkadaşlarımla sinemaya gitmek istiyorum; ancak önce ödevlerimi bitirmem gerekiyor.

→ İstanbul'da turist olarak gezdiğimiz yerler arasında; Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı vardı.

→ Yeni bir kitap okumak istiyorum; ancak hangi kitabı seçeceğime karar veremedim.

→ Bu yılbaşı kutlamasında; evde kalıp film izleyebiliriz veya dışarıda eğlenmeye gidebiliriz.

→İki seçeneğimiz var; ya arabayla gitmeyi deneyebiliriz ya da uçakla gitmeyi tercih edebiliriz.

→ Dünya üzerinde çok sayıda farklı kültür var; her birinin kendine özgü gelenekleri, yemekleri ve dilleri var.

→ Filmdeki oyuncu kadrosu oldukça başarılı; Tom Hanks, Meryl Streep ve Anne Hathaway gibi önemli isimler var.

→ İş yerinde çalışma saatleri uzun ve yoğun; bu nedenle sık sık kahve molası veriyoruz.
1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizgi (–) yanlış kullanılmıştır?

• A ) Türkiye - İzlanda maçı zevkliydi.
  • B ) 1950 - 1988 yılları arasında yaşadı.
  • C ) İzmir - Adana uçak seferleri ertelendi.
  • D ) 01-04-2020' de buradan ayrıldı.

2

Kızım ( ) başına taktığın kırmızı çiçeğin adını bilir misin ( )
Yukarıdaki cümlede yay ayraçla ( ) belirtilen yerlere hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

• A ) Nokta – kesme işareti
  • B ) Soru işareti – nokta
  • C ) Konuşma çizgisi – tırnak işareti
  • D ) Virgül – soru işareti

3

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretine (') gerek yoktur?

• A ) Ali'nin odasında televizyon yok.
  • B ) Ablam PTT'de çalışıyor.
  • C ) Adana'lı bir öğretmenim vardı.
  • D ) Serap, 15 Aralık I983'te doğdu.

4

Aşağıdaki cümlelerde, altı çizili kelimelerin hangisinde kesme işareti doğrudur?

• A ) Kardeşini yarında'mı çağırdın.
  • B ) Hayvanat bahçesinde aslan'ı gördünmü?
  • C ) Kedin Boncuk'u da getirecek msin?
  • D ) Elindeki kağıtları öğretmen'e verdi.

5

Televizyondan haberleri izledik ( ) Cümlesinden sonra, hangi noktalama işareti konmalıdır?

• A ) ( . )
  • B ) ( , )
  • C ) ( ? )
  • D ) ( ! )

6

Bir metinde konuşmalarını belirlemek için hangi işaret kullanılır?

• A ) Soru işareti
  • B ) Ünlem işareti
  • C ) Ayırma çizgisi
  • D ) Uzun çizgi

7

Onu görmeye gittim fakat evde bulamadım. cümlesinde noktalı virgül (;) hangi sözcükten sonra konulmalıdır?

• A ) Fakat
  • B ) Görmeye
  • C ) Gittim
  • D ) Onu

8

Akıllı insan(1) her düşündüğünü söylemez(2) fakat her söylediğini (3) düşünerek söyler(4) Numaralı yerlerden hangisinde noktalı virgül ( ; ) konmalıdır?

• A ) 1
  • B ) 2
  • C ) 3
  • D ) 4

"4. Sınıf Noktalı Virgülün Kullanıldığı Yerler Konu Anlatımı" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "4. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri Konu Anlatımı" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.