Bağımsız bir ülkenin vatandaşı olmamanın sonuçları ülkeden ülkeye değişebilir. Ancak genel olarak, bir ülkenin vatandaşı olmamanın bazı özgürlükleri kısıtlayabileceği söylenebilir. Bunlar şunlar olabilir:
✔ Bir ülkenin vatandaşı olmadığınızda, o ülkedeki siyasi haklardan yararlanamazsınız. Örneğin, seçme ve seçilme hakkı gibi haklara sahip olamazsınız.
✔ Bir ülkenin vatandaşı olmadığınızda, o ülkenin yasa yapma sürecine doğrudan katılamazsınız. Bu, bir ülkede yaşayan ancak vatandaşlığı olmayan kişilerin, yasalardan etkilenirken, yasaları değiştirme sürecine katılamamaları anlamına gelir.
✔ Bazı ülkelerde, yabancılar ayrımcılığa uğrayabilir ve hakları kısıtlanabilir. Vatandaşı olmadığınız bir ülkede, yabancı olarak algılanabilirsiniz ve bazı haklardan yoksun kalabilirsiniz.
✔ Bazı ülkeler, yabancılara seyahat kısıtlamaları getirebilir veya vize gibi sınırlamalar uygulayabilir. Vatandaşı olmadığınız bir ülkede, bu kısıtlamalar sizi etkileyebilir.
✔ Vatandaşlık, bazı ülkelerde sosyal haklara erişim için bir şart olabilir. Örneğin, eğitim ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmak için vatandaşlık gerekebilir.
Sonuç olarak, vatandaşlık birçok özgürlüğü ve hakları beraberinde getirir ve vatandaşı olmadığınız bir ülkede bazı kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz.
1
İnsanların en temel hakkı hangisidir?
- A ) Eğlence
- B ) Yaşama
- C ) Eğitim
- D ) Sağlık
2
Şehir içinde yol yapımı, oyun parkları, temizlik işleri ile ilgilenen yerel yönetim birimi aşağıdakilerden hangisidir?
- A ) belediye
- B ) muhtarlık
- C ) valilik
- D ) il özel idaresi
3
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bazı maddeleri:
* Her çocuk, eğitim hakkına sahiptir.
* Her çocuk, yaşama hakkına sahiptir.
* Her çocuk; sağlık, bakım ve eğitim imkânlarından yararlanma hakkına sahiptir.
* Her çocuk; isteklerini ve düşüncelerini seçtiği bir yolla özgürce açıklama hakkına sahiptir.
* Her çocuk; dinlenme, boş zaman değerlendirme, oyun oynama, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılma hakkına sahiptir.
Verilen maddelerde geçen her çocuk ifadesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
- A ) Çocuk haklarından yararlanmada ayrım yapılmamıştır.
- B ) Sağlık hizmetlerinden yaralanmak sadece çocuklara özgü bir haktır.
- C ) Dünyadaki bütün çocuklar eğitim hakkından yararlanmaktadır.
- D ) Bütün ülkelerde çocuklar yaşlarına uygun bir hayat yaşamaktadır.
4
Seçildikleri köy ya da mahallede muhtara çalışmalarında hangi meclis yardımcı olur?
- A ) TBMM
- B ) İhtiyar heyeti
- C ) Öğrenci meclisi
- D ) İl genel meclisi
5
I.Şehir temizliğini yapmak.
II.İkametgah belgesi vermek.
III.Şehirler arası yolları yapmak.
Yukarıdaki verilenlerden hangisi ya da hangileri belediyenin görevlerindendir?
- A ) Yalnız I
- B ) I – II
- C ) I – III
- D ) I – II – III
6
Atatürk'ün yapmış olduğu işlerden hangisi ‘'Egemenlik ulusundur.'' sözünü kanıtlar?
- A ) Sakarya Savaşı'nın kazanılması
- B ) Yeni Türk alfabesinin kabulü
- C ) Cumhuriyetin ilan edilmesi
- D ) Şapka kanunu
7
Ailede günlük hayatın düzenli şekilde yürümesi için bizlerin de yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız vardır.
Aşağıdakilerden hangisi ailede yerine getirmemiz gereken sorumluluklardan birisi değildir?
- A ) Odamızı temiz tutmak.
- B ) Kaynakları tutumlu kullanmak.
- C ) Uygun bir işte çalışarak ailenin geçimine katkı sağlamak.
- D ) Evde belirlenen kurallara uymak.
8
TBMM, ne zaman ve nerede açılmıştır?
- A ) 23 Nisan 1923 - Ankara
- B ) 23 Nisan 1920 - Ankara
- C ) 23 Nisan 1920 - İstanbul
- D ) 19 Mayıs 1919 - Samsun