Sorumluluk sahibi bireylerin günlük hayattaki davranışlarına hangi örnekleri verebilirsiniz?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Düzenli olarak ev işleri yapmak: Sorumluluk sahibi bireyler, ev işleri konusunda düzenli ve istikrarlı bir şekilde yardımcı olurlar. Örneğin, evdeki eşyaları düzenli tutmak, yemek yapmak, bulaşık yıkamak gibi görevleri yaparlar.

Okula zamanında gitmek ve ödevlerini yapmak: Sorumluluk sahibi bireyler, okula zamanında gitmek ve ödevlerini düzenli bir şekilde yapmak için çaba gösterirler. Bu, öğrenme sürecinde ilerleme sağlamak için önemlidir.

Kendi sağlıklarına dikkat etmek: Sorumluluk sahibi bireyler, sağlıklarına dikkat ederler. Bu, düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku almak gibi sağlıklı yaşam tarzı tercihlerinde bulunmak anlamına gelir.

Başkalarına yardım etmek: Sorumluluk sahibi bireyler, başkalarına yardım etmekten çekinmezler. Örneğin, arkadaşlarına veya aile üyelerine yardım etmek, hayvanları beslemek gibi davranışlarda bulunurlar.

Doğayı korumak: Doğayı korumak, sorumluluk sahibi bir davranıştır. Örneğin, çöpleri doğaya atmayarak çevremizi temiz tutabiliriz.

Kendi sağlığına dikkat etmek: Sorumluluk sahibi bir birey, kendi sağlığına dikkat eder ve düzenli olarak egzersiz yapar, sağlıklı beslenir ve uyku düzenine dikkat eder.

Arkadaşlarına yardımcı olmak: Sorumluluk sahibi bir birey, arkadaşlarına yardımcı olur ve onların ihtiyaçlarına cevap verir.

Trafik kurallarına uymak: Trafik kurallarına uymak, sorumluluk sahibi bir davranıştır. Örneğin, yaya geçidinden geçmek veya kırmızı ışıkta durmak gibi.

Hayvanları korumak: Hayvanları korumak, sorumluluk sahibi bir davranıştır. Örneğin, sokak hayvanlarının beslenmesine yardımcı olmak veya hayvanlara zarar vermemek gibi.

Bu davranışların hepsi, sorumluluk sahibi bireylerin günlük hayattaki davranışlarına örnek olarak gösterilebilir. Sorumluluk sahibi davranışlar, her yaşta insanın hayatında önemlidir ve herkesin bu davranışları sergilemesi gerekmektedir.
1

Daha sağlıklı bir yaşam sürme, spor yapma konusu ile ilgilenen sosyal kulüp hangisidir?

• A ) Gezi ve Gözlem
  • B ) Sağlık ve Spor
  • C ) Edebiyat
  • D ) Trafik ve İlk Yardım

2

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

• A ) En küçük yerleşim birimi köydür.
  • B ) Köylerin nüfusu genellikle çok kalabalıktır.
  • C ) Köylerde yaşayanlar genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşır
  • D ) Köyden daha büyük yerleşim birimlerine kasaba denilir.

3

Aşağıdakilerden hangisi yurdumuzdaki yönetim birimlerinden değildir?

• A ) il
  • B ) ilçe
  • C ) köy
  • D ) bölge

4

Yerel yönetimle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

• A ) Yerel yönetim birimlerindeki yöneticilerimiz seçimle göreve gelirler.
  • B ) İlçe, belde ve köylerimizde yerel yöneticilerimiz yer almaktadır.
  • C ) Köyler yerel yönetim birimlerimizdendir.
  • D ) Yerel yöneticilerimiz okullarımızın yönetiminde de söz sahibidir.

5

Çocuk Hakları Sözleşmesi olsa da bazı çocuklar verilen haklardan yararlanamıyor.
Aşağıdaki çocuklarla ilgili verilen durumlardan hangisi yukarıdaki açıklamaya örnektir?

• A ) Aslı'nın oynamak istediği oyuncağı oynaması
  • B ) Buse'nin sağlıklı besinler tüketmesi
  • C ) Ali'nin istediği işte çalışması
  • D ) Murat'ın ailesi ile seyahate çıkması.

6

Oturduğumuz mahallenin( köyün ) yerel yöneticisi kimdir?

• A ) kaymakam
  • B ) vali
  • C ) muhtar
  • D ) polis

7

Düzenli spor yapmak, kişisel bakım ve temizliğimize dikkat etmek hangi sorumluluğumuzdur?

• A ) Kendimize karşı sorumluluklarımız
  • B ) Ailemize karşı sorumluluklarımız
  • C ) Topluma karşı sorumluluklarımız
  • D ) Okuldaki sorumluluklarımız

8

Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

• A ) 18 yaşına kadar her insan çocuktur.
  • B ) Çocuklar bir işte çalışarak aile bütçesine katkıda bulunmalıdır.
  • C ) Her çocuğun iyi beslenmeye, sıcak bir yuvaya ve bir aileye ihtiyacı vardır.
  • D ) Dili, dini, rengi, ve ırkı ne olursa olsun ayrım gözetmeksizin bütün çocuklar aynı haklara sahiptir.

"Sorumluluk sahibi bireylerin günlük hayattaki davranışlarına hangi örnekleri verebilirsiniz?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar hangi haklarından yararlanamazlar?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.