Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, çocuk hakları sözleşmesi kapsamındaki birçok haktan yoksun kalabilirler. Bu haklar arasında aşağıdakiler yer alabilir:
✔ Eğitim hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, düzenli bir eğitim alamayabilirler ve okul hayatından mahrum kalabilirler.
✔ Sağlık hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, sağlık hizmetlerine erişimlerinde zorluklar yaşayabilirler.
✔ Oyun ve dinlenme hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, yeterli zamanları olmadığı için oyun ve dinlenme haklarından yoksun kalabilirler.
✔ Ayrımcılık yapmama hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken gibi nedenlerle ayrımcılığa maruz kalabilirler.
✔ İş güvenliği ve sağlığı hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, tehlikeli işlerde çalıştırılabilecekleri için iş güvenliği ve sağlığı haklarından yoksun kalabilirler.
✔ İnsan onuru ve özgürlüğü hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, insan onuru ve özgürlüğü haklarına saygı gösterilmediği için mağdur olabilirler.
✔ Aile Hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, aile hakkından yararlanamazlar. Çünkü, çalışma koşulları nedeniyle aileleriyle vakit geçiremezler veya ailelerinden ayrılmak zorunda kalırlar.
✔ İş Güvenliği ve Korunma Hakkı: Çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, iş güvenliği ve korunma hakkından yararlanamazlar. Çünkü, genellikle tehlikeli işlerde çalışırlar ve çalışma koşulları yeterli koruma sağlamayabilir.
1
Atatürk'ün yapmış olduğu işlerden hangisi ‘'Egemenlik ulusundur.'' sözünü kanıtlar?
- A ) Sakarya Savaşı'nın kazanılması
- B ) Yeni Türk alfabesinin kabulü
- C ) Cumhuriyetin ilan edilmesi
- D ) Şapka kanunu
2
Müzikle uğraşmayı seviyorum. diyen bir öğrencinin hangi sosyal kulübe katılması beklenir?
- A ) Müzik Kulübü
- B ) Tiyatro Kulübü
- C ) Resim Kulübü
- D ) Satranç Kulübü
3
Toplumun büyük bir kesimi tarafından benimsenmiş ortak düşünceye ne denir?
- A ) yerel yönetim
- B ) kamu
- C ) kamuoyu
- D ) kamu hizmeti
4
Düzenli spor yapmak, kişisel bakım ve temizliğimize dikkat etmek hangi sorumluluğumuzdur?
- A ) Kendimize karşı sorumluluklarımız
- B ) Ailemize karşı sorumluluklarımız
- C ) Topluma karşı sorumluluklarımız
- D ) Okuldaki sorumluluklarımız
5
Türkiye kaç tane coğrafi bölgeye ayrılmıştır?
6
Seçilen bir köy muhtarı kaç yıl görevde kalır?
7
Çocukları olası istismar ve kötü muameleden korumak ve en iyi şekilde geleceğe hazırlanmak için hangi tarihinde Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kabul edilmiştir?
- A ) 20 Ağustos 1923
- B ) 23 Nisan 1920
- C ) 29 Ekim 1923
- D ) 20 Kasım 1989
8
Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
- A ) Asya kıtasında yaşayan çocuklar için geçerlidir.
- B ) 1 yaşından küçük çocukları kapsamaz.
- C ) Oyun hakkı, bu sözleşme ile güvence altına alınmıştır.
- D ) Kızılay tarafından güvence altına alınmıştır.