5. Sınıf Din Kültürü Allah İle İrtibat: Dua

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Dua, Allah'a seslenip, O'ndan yardım ve destek istemektir. İnsanlar, hem iyi hem de zor zamanlarında Allah'a dua ederek, O'nun sevgi ve yardımını isterler. Dua etmek, Allah'a şükretmek ve O'na olan güvenimizi göstermek içindir.

Allah'a dua etmek sadece zor anlarda değil, mutlu anlarımızda da önemlidir. Ailemiz, arkadaşlarımız ve bütün insanlar için dua ederek, herkesin birbirine yardımcı olmasını sağlarız. Dua etmek, Allah'la daha yakın olmamıza ve O'na güvenmemize yardımcı olur. Dua, hayatımızın her anında Allah'ı anmayı ve O'na şükretmeyi içerir.

Dua, Allah ile konuşmak ve O'na isteklerimizi anlatmak gibidir. İnsanlar dua ederek, Allah'a kendilerine yardım etmesi ve iyi şeyler vermesi için başvururlar. Dua etmek, insanın hem sevinçli hem de üzüntülü zamanlarında Allah'la iletişim kurmasının güzel bir yoludur.

Dua ettiğimizde sadece kendimiz için değil, ailemiz, arkadaşlarımız ve diğer insanlar için de dua etmeliyiz. Bu şekilde, insanlar arasındaki sevgi ve dayanışmayı güçlendiririz. Dua etmek, Allah'a olan inancımızı ve güvencemizi gösterir ve bize manevi huzur sağlar.

Niçin Dua Ederiz?

✦ İbadet etmek: Dua, Allah'a (c.c.) ibadet etmenin bir yolu olarak görülür.
✦ İletişim kurmak: Dua, insanın Allah (c.c.) ile iletişim kurmasını sağlar.
✦ Şükretmek: Allah'ın (c.c.) verdiği nimetlere şükretmek için dua ederiz.
✦ Yardım istemek: İnsanlar, zor durumlarında ve ihtiyaçlarında Allah'tan (c.c.) yardım istemek için dua eder.
✦ Sevinç ve üzüntü paylaşmak: Dua, insanın sevinç ve üzüntülerini Allah (c.c.) ile paylaşmasına vesile olur.
✦ İtaat göstermek: İnsanlar, Allah'a (c.c.) itaat ettiklerini göstermek için dua eder.
✦ Manevi huzur: Dua etmek, insanlara manevi huzur ve güç sağlar.
✦ Toplumun birliğini güçlendirmek: Dua, insanların sadece kendileri için değil, diğer insanlar için de dua etmesiyle toplumun birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirir.

Kur’an-ı Kerim’de Dua Örnekleri

✔ Hz. Nuh (a.s.) Rabbimize şu ifadelerle dua etmiştir: "Rabbim! Beni, ana-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlerin de ancak helâkini arttır." (Nûh suresi, 28. ayet.)

✔ Hz. İbrahim (a.s.) ise bizlere örnek olacak şu ifadelerle Yüce Rabbimize yalvarmıştır: "Rabbimiz! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl. Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tövbemizi kabul et çünkü sen, tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın." (Bakara suresi, 128. ayet.)

✔ Hz. Yusuf da (a.s.) şöyle dua etmiştir: "Rabbim! Gerçekten bana mülk verdin ve bana sözlerin yorumunu öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada ve ahirette sen benim velimsin. Benim canımı Müslüman olarak al ve beni iyilere kat." (Yusuf suresi, 101. ayet)

✔ Hz. Süleyman da (a.s.) şöyle dua etmiştir: "…Ey Rabbim! Beni; bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın sâlih ameller işlemeye sevk et ve beni rahmetinle sâlih kullarının arasına kat!" (Neml suresi, 19. ayet.)

✔ Hz. Musa da (a.s) Rabbimize şu ifadelerle dua etmiştir: "…Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolaylaştır… "(Tâhâ suresi, 25 ve 26. ayetler.)

Peygamber Efendilerimizden Dua Örnekleri

Hz. Âdem (a.s.) bağışlanması için Yüce Rabbimize şöyle yalvarmıştır: Dediler ki: "Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz." (A’râf suresi, 23. ayet.)

Hz. Eyyüp de (a.s.) Yüce Rabbimize şu şekilde dua etmiştir: "Eyyüb’u da hatırla. Hani o Rabb’ine, Şüphesiz ki ben derde uğradım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin" diye niyaz etmişti. (Enbiya suresi, 83. ayet.)

Hz. Yunus da (a.s.) balığın karnında iken, içerisinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulmak için şöyle dua etmiştir: "…Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni eksikliklerden uzak tutarım. Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum…" (Enbiya suresi, 87.ayet.)
1

Allah her şeyi ...... cümlesi hangisi ile tamamlanabilir?

• A ) İşitir
  • B ) Bilir
  • C ) Görür
  • D ) Hepsi

2

Kul hüvallahü ehad , Allahüssamed, ................................................, Ve lem yekün lehü küfüven ehad.
Yukarıda İhlas suresi verilmiştir. Boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

• A ) Lem yelid ve lem yuled
  • B ) Allahümme ve bihamdik
  • C ) Errahmanirrahim
  • D ) Küfüven ahad.

3

Allah'ın güzel isimlerine ......... denir.
Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

• A ) Tevhit
  • B ) İhlas
  • C ) Hanif
  • D ) Esma-i Hüsna

4

Hz. İbrahim'in kavmi onun peygamberliğini inkâr etmelerine bahane olarak aşağıdakilerden hangisini ileri sürmüşlerdir?

• A ) Topraklarına bağlı olmalarını
  • B ) Parayı çok sevmelerini
  • C ) Kâhinlerine aşırı bağlı olmalarını
  • D ) Atalarını putlara tapıyor olarak bulmalarını

5

Allah'ın her şeyi bilmesine ne denir?

• A ) Kudret
  • B ) Kelam
  • C ) Kıyam
  • D ) İlim

6

De ki: (Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O'nundur...
Bu ayette altı çizili ifade aşağıdakilerin hangisinin anlamıdır?

• A ) Rabbülalemin
  • B ) Esma-i Hüsna
  • C ) Kelime-i Tevhit
  • D ) Kelime-i Şehadet

7

İnsanın istediklerini Yüce Allah'a iletmesi ondan yardım dilemesidir.
Bu tanım, aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımıdır?

• A ) İhlas
  • B ) Tevhid
  • C ) Dua
  • D ) İhlas

8

Allah'ın her şeye gücünün yettiğini ve her şeyi ilmiyle kuşattığını biliniz (Talak Süresi 12.Ayet)
Yukarıdaki ayetten hareketle aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşamayız?

• A ) Allah'ın her şeye gücü yeter
  • B ) Allah her şeyi bilmektedir.
  • C ) Allah'ın gücü sınırsızdır.
  • D ) Allah'ın gücü, insanların gücü gibi sınırlıdır.

"5. Sınıf Din Kültürü Allah İle İrtibat: Dua" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Evrendeki Mükemmel Düzene Dair Beş Örnek" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.