Sor

5. Sınıf Yaşadığımız Yerin Yönetimi Konu Anlatımı

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Toplumsal düzen ve devlet işlerinin sürekliliği için etkin yönetim gereklidir. Ülkede en yetkili kurum Cumhurbaşkanlığı olup, devlet organlarının düzenli çalışmasını sağlar. İl ve ilçe gibi yönetim birimleri, kamu hizmetlerini vatandaşlara daha rahat ulaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Yöneticiler, kanunlarla verilen yetki çerçevesinde görev yapar ve toplumun ihtiyaçlarını karşılarlar.

Merkezi yönetimde valiler ve kaymakamlar görev alırken, yerel yönetimlerde belediyeler ve muhtarlıklar bulunur. Bu yöneticiler, işbirliği içinde çalışarak toplumun ihtiyaçlarına hızlı ve etkin çözümler sunarlar.
ülkemizde yönetim

Yönetim İkiye Ayrılır.
1- Merkeze Bağlı Yönetim
2- Yerel Yönetim

Merkeze Bağlı Yönetim
1 - Valilikler
● İlde yer alır.
● Yöneticisi Validir.
● Valiler İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilir
2 - Kaymakamlıklar
● Kaymakamlar tarafından yönetilir.
● İlçelerde yer alır.
● Kaymakamlar İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilir.

Yerel Yönetimler
1- Belediyeler
● Belediye başkanları tarafından yönetilir.
● İl, ilçe ve beldelerde yer alır.
● Belediye başkanları halkın oylarıyla seçilir.
2- Muhtarlıklar
● Başlarında muhtar bulunur.
● Mahalle ve köylerde yer alır.
● Muhtarlar halkın oylarıyla seçilir.

Merkezi Yönetimler

Ülkemizin yönetiminde etkin olan kurumlar Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kuruludur. Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı ve bakanlardan oluşur. Ülkemizin yönetim merkezi başkent Ankara’dır. Merkezî yönetim, kamu hizmetlerinin vatandaşlara daha rahat ulaştırılması ve toplumun ihtiyaçlarının daha kolay karşılanması amacıyla il ve ilçe gibi yönetim birimleri oluşturmuştur.

İl Yönetimi

İli vali yönetir. Valiler, atama yoluyla iş başına gelir. Valiler, İçişleri Bakanlığına bağlıdır. Vali, ilin en yetkili yöneticisi olarak, il sınırları içinde yasaları ve hükümetin emirlerini uygular. Görevlerini kanunlara dayalı olarak yerine getirir. İldeki resmi kurum ve kuruluşlar valiye bağlı olarak çalışır. Vali, valiliğe bağlı bu kurum ve kuruluşlar aracılığıyla tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirir.
Valilerin Görevleri
» Halkın huzur ve güven içinde yaşamasını sağlamak.
» İlin ekonomik kalkınması için projeler geliştirmek.
» Sağlık kuruluşlarının yaygınlaşmasına çalışmak.
» Halkın istek ve şikâyetlerini dinleyerek çözüm üretmek.
» Köylerin yol, su, kanalizasyon gibi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmak.
» Eğitim-öğretimin düzenli yürümesi için çalışmak.
» Turizmi desteklemek ve ilin tanıtımı için çalışmalar yapmak.

İlde Valilere Bağlı Bazı Kurumlar
✦ İl Emniyet Müdürlüğü
✦ İl Sağlık Müdürlüğü
✦ İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
✦ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
✦ İl Millî Eğitim Müdürlüğü
✦ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
✦ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü

İlçe Yönetimi

İlçeyi kaymakam yönetir. Valiye bağlıdır. Kaymakamlar, atama yoluyla iş başına gelir. Kaymakamlar, ilçelerdeki merkeze bağlı yönetimin temsilcileridir ve valiler gibi merkezden atanırlar. İlçe müdürlükleri (İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü vb.) kaymakamlara çalışmalarında yardımcı olur.
Kaymakamın Görevleri
» İlçe sınırları içerisindeki resmi kurum ve kuruluşların çalışmalarını takip etmek
» İlçede kanunları ve Bakanlar Kurulu'nun kararlarını uygulamak
» İlçenin ulaşım, eğitim, sanayi gibi alanlarda kalkınması için çalışmalar yapmak
» İlçedeki vatandaşların istek ve şikâyetlerini dinlemek
» Vatandaşların ihtiyaçlarını tespit ederek eksiklerin giderilmesi için gerekli tedbirleri almak
İlçede Kaymakamlıklara Bağlı Bazı Kurumlar
✦ İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü
✦ İlçe Sağlık Müdürlüğü
✦ İlçe Emniyet Müdürlüğü
✦ İlçe Tarım Müdürlüğü
✦ İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yerel Yönetimler

Belediyeleri belediye başkanı yönetir. Belediyeler ve muhtarlıklar yerel yönetimlerdir. Belediye başkanı, yerel yönetimlerin en üst düzey temsilcisidir ve belediye yönetimini idare eder. İl, ilçe veya belde belediyelerinin başında bulunan belediye başkanları, halk tarafından yapılan seçimlerle belirlenen dönemler için göreve gelirler.
Belediye başkanları il, ilçe veya belde belediye binalarında görev yapar. Belediye başkanı seçimle iş başına gelir.
Belediye başkanının görevleri, halkın yaşam kalitesini artırmak ve belediye sınırları içindeki hizmetleri etkin bir şekilde yönetmek için çalışmaktır. Başlıca görevler şunlardır:
Belediye Başkanlarının Görevleri
» Yol, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmalarını planlamak ve uygulamak.
» Satılan ürünlerin sağlığa uygunluğunu denetlemek ve gerekli düzenlemeleri yapmak.
» Çöplerin toplanması ve çevrenin temizliği için gerekli tedbirleri almak.
» Parklar inşa etmek ve bunların bakımını yapmak.
» Yangın, sel, deprem gibi afetlerde halka yardım etmek ve destek sağlamak.
» Toplu taşıma hizmetinin sunulmasını sağlamak ve düzenlemek.
» Halkın planlı ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını temin etmek.
» İhtiyaç sahibi halka yardım ulaştırmak ve sosyal hizmetleri desteklemek.
» Eğitim, kültür, sanat ve spor faaliyetlerine destek vermek ve bu alanlarda etkinlikler düzenlemek.

Muhtarın Görevleri
Nüfusu 2000 kişiden az olan yerleşim yerlerine köy denir. Köy yönetiminin başında muhtar bulunur. Muhtarlar seçimle iş başına gelir. Muhtar ve ihtiyar heyeti, köy halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremez.
Köy muhtarlarının ve mahalle muhtarlarının görevleri, hem kendi bölgelerindeki halkın ihtiyaçlarını karşılamak hem de merkezi yönetimle bağlantıyı sağlamaktır.

Köy Muhtarlarının Görevleri
» Köyün ortak kullanım alanlarını inşa ettirmek ve bakım-onarımını sağlamak.
» Merkezi yönetimin temsilcisi olarak yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyurmak.
» Salgın hastalıklar için önlem almak ve halkı uyarmak.
» Şüpheli durumları güvenlik güçlerine bildirmek.
» Köyde doğum, ölüm ve evlilik kayıtlarını tutmak.

Mahalle Muhtarlarının Görevleri
» Seçim dönemlerinde sandık seçim kuruluna katılmak ve kurula yardımcı olmak.
» Askerlik dönemine giren gençlerin listesini oluşturup duyurmak.
» Salgın ve bulaşıcı hastalık durumlarını yetkililere bildirmek.
» Seçmen kâğıtlarını ilgili kişilere ulaştırmak.
» Mahallede gördüğü ihtiyaçları belediye, kaymakamlık gibi kurumlara bildirmek.
» Her ikisi de yerel yönetimin önemli unsurlarındandır ve bölgelerindeki halkın yaşam kalitesini artırmak için çalışırlar.
1

Aşağıdakilerden hangisi doğal afetlerde insanlara yardım eli uzatan kuruluşlardan biridir?

• A ) TEMA
  • B ) ÇEKÜL
  • C ) AKUT
  • D ) ÇEVKO

2

Aşağıdakilerden hangisi toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş sivil toplum kuruluşlarından biri değildir ?

• A ) AFAD
  • B ) RTÜK
  • C ) LÖSEV
  • D ) TEMA

3

Bir toplumda, sivil toplum örgütlerinin bulunması aşağıdakilerden hangisinin gelişmesinde etkili değildir?

• A ) Demokrasinin
  • B ) Dayanışmanın
  • C ) Hak ihlallerinin
  • D ) Özgürlüklerin

4

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

• A ) Çocukları her türlü kötülük ve istismardan korumak, kimsesiz çocukların bakımını yapmak Aile,Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığının görevleri arasındadır
  • B ) Kamu düzenini sağlamak, toplumun huzurunu, ülkenin iç güvenliğini korumak, kolluk kuvvetlerini yönlendirmek İçişleri Bakanlığının görev ve sorumluluk alanına girer
  • C ) Stadyumlar yapmak, spor kompleksleri kurmak, yükseköğretim öğrencilerine burs vermek Gençlik ve Spor Bakanlığının hizmet alanına girer.
  • D ) Gençlere tarihi, kültürel, manevi, ahlaki ve milli değerleri aşılamak Sağlık Bakanlığının görevleri arasındadır.

5

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan milletvekillerini millet seçmektedir. Bu duruma göre TBMM aşağıdakilerden hangisini temsil etmektedir?

• A ) Cumhurbaşkanını
  • B ) Milleti
  • C ) Milletvekilini
  • D ) Bakanları

6

Bayrağımızın ifade ettiği anlam ve önem aşağıdakilerden hangisidir?

• A ) Bağımsızlık ve hürriyet
  • B ) Kalkınma ve gelişme
  • C ) Sosyal gelişim
  • D ) Ekonomik gelişme

7

Aşağıdakilerden hangisi bağımsızlık sembollerimizden biri değildir?

• A ) Milli Paramız
  • B ) Geleneklerimiz
  • C ) İstiklal Marşımız
  • D ) Bayrağımız

8

Doğal afetlerde insanlara yardım etmek amacıyla 1996 yılında kurulan, yurt içi ve yurt dışında birçok felaketzedeye yardım ulaştıran kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

• A ) AKUT
  • B ) ACEV
  • C ) KIZILAY
  • D ) TEMA

"5. Sınıf Yaşadığımız Yerin Yönetimi Konu Anlatımı" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "5. Sınıf Resmi ve Sivil Toplum Kuruluşları Konu Anlatımı" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.