Bir Öğrencinin Aile İçindeki Hakları, Sorumlulukları ve Rolleri
Bir çocuğun ailesinde;
Evdeki Haklarımız
→ Sevgi ve şefkat görmek: Çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.
→ Güvende hissetmek: Aile içinde güvende ve korunmuş hissetmek, çocuğun özgüveninin ve sağlıklı gelişiminin temelidir.
→ Eğitim hakkı: Çocukların eğitim hakkı, kişisel ve sosyal gelişimleri için önemlidir. Aile, çocuğun eğitime erişimini sağlamalıdır.
→ Sağlık hizmetlerinden yararlanma: Aile, çocuğun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve düzenli sağlık kontrolünden geçirmekle yükümlüdür.
→ Beslenme ve barınma: Aile, çocuğun yeterli ve dengeli beslenme ile temiz ve sağlıklı bir yaşam alanı sunmalıdır.
Evdeki Rollerimiz
→ Evlat: Aile içinde çocuk, evlat rolünü üstlenir ve aileyle olan ilişkilerinde bu rolün gerektirdiği davranışları sergiler.
→ Kardeş: Eğer çocuğun kardeşleri varsa, kardeş rolünde, onlarla ilişkilerini sürdürür ve dayanışma içinde olması beklenir.
→ Öğrenci: Çocuk, aile içinde eğitim alanında öğrenci rolünü üstlenir ve aile üyelerinden destek alarak öğrenme sürecine katılır.
Evdeki Sorumluluklarımız
→ Aile kurallarına uymak: Çocuk, aile içinde belirlenen kurallara uymalı ve ortak yaşam alanının düzenine katkıda bulunmalıdır.
→ Evdeki görevleri yerine getirmek: Çocukların yaşlarına uygun olarak üstlenebileceği ev içi görevleri (ödevlerini yapmak, odalarını düzenlemek vb.) bulunmalı ve bu görevleri yerine getirmeleri beklenir.
→ Kardeşlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek: Eğer çocuğun kardeşleri varsa, onlara karşı sorumluluklarını yerine getirerek dayanışma içinde olmalıdır.
→ Aile üyelerine saygı göstermek: Çocuk, aile üyelerine saygı göstermeli ve onların haklarına riayet etmelidir.
→ Eğitim ve öğrenme sürecine katılım: Çocuk, eğitim sürecine aktif olarak katılarak, aile üyelerinin eğitimle ilgili beklentilerini karşılamaya çalışmalıdır.
1
Çevremizdeki bir olay yaşamın birçok alanını etkiler. Dünya üzerinde birçok olay meydana gelmektedir. Hiçbir zaman bir olayın oluş ve sonucu tek taraflı değildir. - Her olayın birden fazla nedeni ve sonucu olabilir ,buna olayın çok boyutluluğu denir
Verilen tanıma göre hangisi bir olayın çok boyutluluğuyla ilgilidir?
- A ) Tablet bilgisayar almamız.
- B ) Göz rengimizin kahverengi olması
- C ) Uyurken rüya görmemiz.
- D ) Orman yangınının çıkması
2
Aşağıdakileden hangisi etkin vatandaştan beklenen bir davranış değildir?
- A ) Çıkarlarını düşünür
- B ) Vergisini öder.
- C ) Oy kullanır
- D ) Askerlik görevini yerine getirir
3
Bir olayın çok boyutluluğu incelenirken aşağıdaki soruların hangisi gerekli değildir?
- A ) Olay olumlu mudur?
- B ) Sonuçları nelerdir?
- C ) Kimler etkilenmiştir?
- D ) Nedenleri nelerdir?
4
Çocuklar kaç yaşına kadar, devletin anayasası tarafından korunma altına alınmış haklardan faydalanırlar?
- A ) 13
- B ) 15
- C ) 16
- D ) 18
5
Aşağıdakilerden hangisi çocuk haklarından biridir?
- A ) Oy kullanma
- B ) Çalışma
- C ) Askerlik yapma
- D ) Eğitim Hakkı
6
Hangisi okuldaki sorumluluklarımızdan biri değildir?
- A ) Ödevleri yapmak
- B ) Öğretmeni Dinlemek
- C ) Teneffüse çıkmak
- D ) Derse zamanında gelmek
7
Aşağıdaki grup ve rol eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
- A ) Okul- Müdür
- B ) Aile- Baba
- C ) Tiyatro Kulübü-Oyuncu
- D ) Satranç Kulübü- Koro Şefi
8
Aşağıdaki çocuklardan hangisi sosyal bilgiler dersinde öğrendikleriyle ilgili bir açıklama yapmamıştır?
- A ) İnsan haklarının ne olduğunu söyleyebilirim.
- B ) Ülkemizin doğal güzelliklerini sayabilirim.
- C ) Çocuk haklarının neler olduğunu açıklayabilirim.
- D ) Kare ve dikdörtgenin alanını hesaplayabilirm.