Sor

Bir Çocuğun Evdeki Hakları, Sorumlulukları ve Rolleri

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Bir Öğrencinin Aile İçindeki Hakları, Sorumlulukları ve Rolleri
Bir çocuğun ailesinde;

Evdeki Haklarımız
Sevgi ve şefkat görmek: Çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.
Güvende hissetmek: Aile içinde güvende ve korunmuş hissetmek, çocuğun özgüveninin ve sağlıklı gelişiminin temelidir.
Eğitim hakkı: Çocukların eğitim hakkı, kişisel ve sosyal gelişimleri için önemlidir. Aile, çocuğun eğitime erişimini sağlamalıdır.
Sağlık hizmetlerinden yararlanma: Aile, çocuğun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve düzenli sağlık kontrolünden geçirmekle yükümlüdür.
Beslenme ve barınma: Aile, çocuğun yeterli ve dengeli beslenme ile temiz ve sağlıklı bir yaşam alanı sunmalıdır.

Evdeki Rollerimiz
Evlat: Aile içinde çocuk, evlat rolünü üstlenir ve aileyle olan ilişkilerinde bu rolün gerektirdiği davranışları sergiler.
Kardeş: Eğer çocuğun kardeşleri varsa, kardeş rolünde, onlarla ilişkilerini sürdürür ve dayanışma içinde olması beklenir.
Öğrenci: Çocuk, aile içinde eğitim alanında öğrenci rolünü üstlenir ve aile üyelerinden destek alarak öğrenme sürecine katılır.

Evdeki Sorumluluklarımız
Aile kurallarına uymak: Çocuk, aile içinde belirlenen kurallara uymalı ve ortak yaşam alanının düzenine katkıda bulunmalıdır.
Evdeki görevleri yerine getirmek: Çocukların yaşlarına uygun olarak üstlenebileceği ev içi görevleri (ödevlerini yapmak, odalarını düzenlemek vb.) bulunmalı ve bu görevleri yerine getirmeleri beklenir.
Kardeşlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek: Eğer çocuğun kardeşleri varsa, onlara karşı sorumluluklarını yerine getirerek dayanışma içinde olmalıdır.
Aile üyelerine saygı göstermek: Çocuk, aile üyelerine saygı göstermeli ve onların haklarına riayet etmelidir.
Eğitim ve öğrenme sürecine katılım: Çocuk, eğitim sürecine aktif olarak katılarak, aile üyelerinin eğitimle ilgili beklentilerini karşılamaya çalışmalıdır.
1

Çevremizdeki bir olay yaşamın birçok alanını etkiler. Dünya üzerinde birçok olay meydana gelmektedir. Hiçbir zaman bir olayın oluş ve sonucu tek taraflı değildir. - Her olayın birden fazla nedeni ve sonucu olabilir ,buna olayın çok boyutluluğu denir
Verilen tanıma göre hangisi bir olayın çok boyutluluğuyla ilgilidir?

• A ) Tablet bilgisayar almamız.
  • B ) Göz rengimizin kahverengi olması
  • C ) Uyurken rüya görmemiz.
  • D ) Orman yangınının çıkması

2

Aşağıdakileden hangisi etkin vatandaştan beklenen bir davranış değildir?

• A ) Çıkarlarını düşünür
  • B ) Vergisini öder.
  • C ) Oy kullanır
  • D ) Askerlik görevini yerine getirir

3

Bir olayın çok boyutluluğu incelenirken aşağıdaki soruların hangisi gerekli değildir?

• A ) Olay olumlu mudur?
  • B ) Sonuçları nelerdir?
  • C ) Kimler etkilenmiştir?
  • D ) Nedenleri nelerdir?

4

Çocuklar kaç yaşına kadar, devletin anayasası tarafından korunma altına alınmış haklardan faydalanırlar?

• A ) 13
  • B ) 15
  • C ) 16
  • D ) 18

5

Aşağıdakilerden hangisi çocuk haklarından biridir?

• A ) Oy kullanma
  • B ) Çalışma
  • C ) Askerlik yapma
  • D ) Eğitim Hakkı

6

Hangisi okuldaki sorumluluklarımızdan biri değildir?

• A ) Ödevleri yapmak
  • B ) Öğretmeni Dinlemek
  • C ) Teneffüse çıkmak
  • D ) Derse zamanında gelmek

7

Aşağıdaki grup ve rol eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

• A ) Okul- Müdür
  • B ) Aile- Baba
  • C ) Tiyatro Kulübü-Oyuncu
  • D ) Satranç Kulübü- Koro Şefi

8

Aşağıdaki çocuklardan hangisi sosyal bilgiler dersinde öğrendikleriyle ilgili bir açıklama yapmamıştır?

• A ) İnsan haklarının ne olduğunu söyleyebilirim.
  • B ) Ülkemizin doğal güzelliklerini sayabilirim.
  • C ) Çocuk haklarının neler olduğunu açıklayabilirim.
  • D ) Kare ve dikdörtgenin alanını hesaplayabilirm.

"Bir Çocuğun Evdeki Hakları, Sorumlulukları ve Rolleri" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Yaşadığınız çevrede herhangi bir sorunla karşılaştığınızda neler yaparsınız?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.