Geri dönüşümün ülke ekonomisine katkıları nelerdir maddeler halinde
✔ Kaynak tasarrufu: Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur. Bu, ülkelerin daha az yeni malzeme üretmesi ve bunun yerine geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanması anlamına gelir. Bu, hem ülkenin doğal kaynaklarının daha uzun süre dayanmasını sağlar hem de malzeme üretiminde kullanılan enerjinin tasarruf edilmesine yardımcı olur.
✔ İş imkanları: Geri dönüşüm işlemleri için insan gücü gereklidir. Bu nedenle geri dönüşüm sektörü, iş yaratır. Geri dönüşüm tesisleri, atıkları ayrıştırarak, malzemeleri öğüterek ve yeniden kullanılabilir malzemeleri üreterek çalışanlara iş imkanları sağlar.
✔ Yeniden kullanılabilir malzemeler: Geri dönüşüm, atıkları yeniden kullanılabilir malzemelere dönüştürür. Bu, ülke içindeki üretim süreçlerinde kullanılabilecek yeni hammaddelerin sağlanmasına yardımcı olur. Bu malzemelerin üretimi, yeni malzemelerin üretimine göre daha az enerji gerektirir. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlar.
✔ Atık yönetimi: Geri dönüşüm, atık yönetimi sorununa da çözüm olur. Atıkların geri dönüştürülmesi, daha az depolama alanına ihtiyaç duyulmasına ve atık yönetimi maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu, ülke ekonomisine tasarruf sağlar.
✔ İhracat: Bazı ülkeler geri dönüştürülebilir malzemeleri diğer ülkelere ihraç eder. Bu, ülkenin dış ticaretine katkı sağlar. Geri dönüşüm malzemeleri, düşük maliyetli hammaddeler olarak kullanılabilir ve böylece ihracatta ülkeye rekabet avantajı sağlayabilir.
1
Aşağıdaki davranışlardan hangisi yanlıştır?
- A ) Her durumda her istediğimizi satın almalıyız.
- B ) İsteklerimizi alma durumunda tutumlu davranmalıyız.
- C ) İsteklerimiz bütçemizi zorlayacak şekilde olmamalıdır.
- D ) İsteklerimiz karşısında planlı şekilde davranmalıyız.
2
Hangi ilimizde taş kömürü önemli bir ekonomik faaliyettir?
- A ) Zonguldak
- B ) Isparta
- C ) Çanakkale
- D ) Van
3
İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin miktarını ya da faydalarını artırmaya yönelik çabaların tümüne ne ad verilir?
- A ) Tüketim
- B ) Dağıtım
- C ) Üretim
- D ) Denetim
4
I. Alışverişinden sonra fiş ya da fatura alarak
II. Fazla enerji tüketen ürünlere yönelerek
III. Geri dönüştürülebilecek ürünler kullanarak
IV. Ülke içinde üretilen ürünleri tercih ederek
V. Yılda bir cep telefonunu değiştirerek
Bilinçli bir tüketici, verilen davranışlardan hangilerini göstererek ülke ekonomisine katkı sağlamış olur?
- A ) II, IV ve V
- B ) III, IV ve V
- C ) I, III ve IV
- D ) I, II ve III
5
Aşağıdakilerden hangisi sosyal ihtiyaçlarımızdan değildir?
- A ) Gazete okumak
- B ) Barınma
- C ) Sinemaya gitmek
- D ) Tatile çıkmak
6
Yalnızca ihtiyaçlarımı karşılayacak bir liste yaptım.
Yukarıdaki cümleye göre Efe'nin alışveriş listesinde hangisini göremeyiz?
- A ) Su
- B ) Ekmek
- C ) Meyve-sebze
- D ) Cips
7
Sorulardan doğru olanların başına başına D, yanlış olanların Y harfi yazınız.
( ) Gitar, temel ihtiyaçtır.
( ) İstediğimiz herşeyi almak aile bütçesine zarar verir.
( ) Süt aldığımızda garanti belgesi bulunmaz.
( ) Sakla samanı gelir zamanı sözü, tasarrufla ilgilidir.
- A ) YYDD
- B ) YDDY
- C ) YDYD
- D ) YDDD
8
Marketten aldığımız yoğurt son kullanma tarihi geçmediği halde küflenmişti. Ne yapmam gerekir?
- A ) Yoğurdun küfünü atıp, kalanı yemeliyiz.
- B ) Markete götürüp durumu anlatmalıyız.
- C ) Çöpe atmalıyız.
- D ) Yemek yaparken kullanmalıyız.