Sor

Ekmek israfını önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Ekmek israfını önlemek için birkaç şey yapabiliriz:

Ekmek alırken ihtiyacımız kadarını almak: Alacağımız ekmek miktarını ihtiyacımıza göre planlamalıyız. Böylece eve getirdiğimiz ekmek miktarı gereksiz yere fazla olmaz.

Ekmekleri doğru şekilde saklamak: Ekmekleri buzdolabına koymak yerine kuru ve serin bir yerde saklamak daha iyi olabilir. Ekmeklerin hava almayan kaplarda saklanması, bayatlamalarını önleyebilir.

Bayat ekmekleri değerlendirmek: Bayat ekmekleri çöpe atmak yerine farklı şekillerde değerlendirebiliriz. Örneğin, bayat ekmekleri kızartarak ekmek kızartması yapabilir, ekmekleri küçük parçalar halinde keserek çorbalara, salatalara, köftelere veya makarnalara ekleyebiliriz.

Restoran ve kafelerde ekmek miktarına dikkat etmek: Restoran ve kafelerde verilen ekmekleri bitirmeye çalışmak daha iyi olabilir. Eğer fazla gelirse, geriye kalan ekmekleri paketleyerek evde yenilebilecek şekilde saklayabiliriz.

Bu basit adımları takip ederek, evde ve dışarıda ekmek israfını önleyebiliriz. Bu da hem bütçemizi korumamıza hem de doğal kaynakları korumamıza yardımcı olacaktır.
1

Gelir ve giderin birbirine eşit olduğu büt­çeye ne denir?

• A ) artan bütçe
  • B ) ev bütçesi
  • C ) eksik bütçe
  • D ) denk bütçe

2

Yalnızca ihtiyaçlarımı karşılayacak bir liste yaptım. diyen Efe'nin alışveriş listesinde hangisini göremeyiz?

• A ) Su
  • B ) Ekmek
  • C ) Meyve-sebze
  • D ) Cips

3

Toplumun ihtiyacı olan ürünleri ortaya çıkarmaya, ihtiyacı karşılamaya ne ad verilir?

• A ) Tüketim
  • B ) Üretim
  • C ) Dağıtım
  • D ) İhracat

4

Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi tüketime örnek olarak verilebilir?

• A ) Ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesi
  • B ) Yetiştirilen zeytinlerin işlenerek zeytin yağı elde edilmesi
  • C ) Mağazalardan ihtiyacımız olan giysiler almak
  • D ) Ham olarak fabrikaya getirilen petrolün rafineride işlenerek benzin haline dönüştürülmesi

5

Bilinçli bir tüketici olarak hangi ürünü satın almalıyız?

• A ) Açıkta satılan ürünler
  • B ) Çok şekerli ürünler
  • C ) Bol vitaminli ürünler
  • D ) İçinde boya bulunan ürünler

6

Aşağıdakilerden hangisi hammaddedir?

• A ) börek
  • B ) ayakkabı
  • C ) arpa
  • D ) masa

7

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

• A ) Reklamı yapılan her ürün kalitelidir.
  • B ) Bisiklet, temel ihtiyaçlarımızdan biridir
  • C ) Bütün meslekler toplum için önemlidir
  • D ) Bir ürünün, standartlara uygunluğunu mahkemeler belirler.

8

Aşağıdakilerden hangisi isteklerimizin özelliklerinden değildir?

• A ) İsteklerimizin sınırı yoktur.
  • B ) İsteklerimizden önce ihtiyaçlarımı karşılanmalıdır.
  • C ) Herkesin istekleri farklıdır.
  • D ) İstediğimiz herşey alınmalıdır.

"Ekmek israfını önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Kaynakların bilinçsizce kullanılıp israf edilmesi canlıların yaşamını nasıl tehdit etmektedir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.