Geri dönüşüm yapmak, enerji tasarrufu sağlamak için önemlidir. Bunun nedeni, geri dönüştürülen malzemelerin, yeniden üretmek için gerekli olan enerjinin azaltılmasına yardımcı olmasıdır.
Örneğin, bir ton alüminyum geri dönüştürüldüğünde, yeni alüminyum üretmek için gerekli olan enerji miktarı önemli ölçüde azalır. Bu, çünkü geri dönüştürülen alüminyumun, üretim sürecinde yeniden eritilmesi gerekiyor. Bu da, yeniden alüminyum üretmek için gerekli olan enerji miktarını azaltır.
Aynı şey diğer geri dönüştürülebilen malzemeler için de geçerlidir. Geri dönüştürülen malzemelerin tekrar kullanılması, yeni ürünlerin yapımı için gerekli olan enerji miktarını azaltır.
Geri dönüşüm, atık malzemelerin yeniden kullanımı veya tekrar işlenmesi yoluyla kaynakların korunmasına yardımcı olan bir süreçtir. Enerji tasarrufu, geri dönüşüm yoluyla sağlanabilir çünkü atıkların yeniden kullanılması, yeniden işlenmesi veya geri dönüştürülmesi için daha az enerji harcanması gerekmektedir.
Örneğin, geri dönüştürülmüş malzemelerin üretimi, yeni malzemelerin üretimine göre daha az enerji gerektirir. Geri dönüşüm işlemi sırasında atık malzemelerin parçalanması, eritilmesi veya işlenmesi gibi işlemler, ham madde olarak kullanılacak malzemelerin üretimi için gerekli olan işlemlere göre daha az enerji gerektirir.
Ayrıca, geri dönüşüm yoluyla atıkların yeniden kullanılması, depolama alanlarının daha az kullanılması ve dolayısıyla bu alanların yönetimi ve bakımı için daha az enerji harcanması anlamına gelir. Bunun yanı sıra, geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, çevredeki atıkların ve kirliliğin azaltılmasına yardımcı olur, bu da enerji kaynaklarının korunmasına katkıda bulunur.
Sonuç olarak, geri dönüşüm yoluyla enerji tasarrufu sağlanır çünkü atık malzemelerin yeniden kullanımı, yeniden işlenmesi veya geri dönüştürülmesi için daha az enerji harcanması gerektiği için doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur.
1
Yasemin'in ailesi evlerine bir çamaşır makinesi aldı. Ancak çamaşır makinesi kısa bir süre sonra bozuldu.
Buna göre çamaşır makinesinin, belli bir süre ücretsiz tamir edilmesi hakkını sağlayan belge aşağıdakilerden hangisidir?
- A ) Etiket
- B ) Fatura
- C ) Garanti belgesi
- D ) Kullanma kılavuzu
2
Mesleklerle ile ilgili hangisi söylenemez?
- A ) İnsanların yaşamını sürdürmek için yaptığı içtir.
- B ) Çalışma, bilgi birikimi ve yetenek gerektirir.
- C ) Her mesleği herkes yapabilir.
- D ) İş başarısı günlük hayatımızı da etkiler.
3
Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına başına D, yanlış olanların Y harfi yazınız.
( ) Toplumuzda her mesleğe ihtiyaç vardır.
( ) Nalbantlık günümüzün aranan mesleğidir.
( ) Sinemaya gitmek sosyal bir ihtiyaçtır.
( ) Ucuz malları kaliteli ise alırım.
( ) Mimarlar, eğitim alanında hizmet verirler.
- A ) DYDDY
- B ) DYDDD
- C ) DYYDY
- D ) DYDYY
4
Toplumun ihtiyacı olan ürünleri ortaya çıkarmaya, ihtiyacı karşılamaya ne ad verilir?
- A ) Tüketim
- B ) Üretim
- C ) Dağıtım
- D ) İhracat
5
Meslekler, toplumum ihtiyaçlarını karşılamak için vardır. Günümüzde hangi mesleğe ihtiyaç duyulmamaktadır?
- A ) Çarıkçılık
- B ) Doktorluk
- C ) Duvar ustası
- D ) Eczaneci
6
Ablası ile beraber markete alışverişe giden Yekta,
I. Aynı kalitedeki ürünlerden ucuz olanı almak.
II. Sebze ve meyvelerin tazeliğine dikkat etmek.
III. Ambalajlı gıdaların üretim ve son kullanma tarihlerine bakmak.
ifadelerinden hangilerine dikkat etmelidir?
- A ) I ve II
- B ) I ve III
- C ) II ve III
- D ) I, II ve III
7
Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaç değil de istektir?
- A ) Kahvaltı yapmak
- B ) Yeterince su içmek
- C ) Bilgisayarla oynamak
- D ) Taze sebze yemek
8
Yiyecekler, hem ihtiyaç hem de istek olabilir.
Buna göre, aşağıdaki yiyeceklerden hangisi istek olarak kabul edilebilir?
- A ) Yumurta
- B ) Meyve
- C ) Dondurma
- D ) Et