Sor

Eskiden en iyi mesleklerden ama şu anda yapılmayan meslekler nelerdir?

Her Soruya Bizim Bir Cevabımız Var.

  Tara  01.03.2024 / 19:15 
Soru
Eskiden en iyi mesleklerden ama şu anda yapılmayan meslekler nelerdir?
Eklenen Cevaplar
  SorubakC 03.03.2024 / 12:19
#2
Eskiden popüler ve saygın olan ancak teknolojik gelişmeler, sosyal değişimler ve ekonomik dönüşümler nedeniyle günümüzde neredeyse veya tamamen yapılmayan meslekler şunlardır:

Lamplighter (Gaz Lambası Yakıcılar): Gaz lambalarının sokak aydınlatması olarak kullanıldığı dönemlerde, lamplighter'lar akşamları lambaları yakar ve sabahları söndürürdü. Elektrikli aydınlatmanın yaygınlaşmasıyla bu meslek ortadan kalktı.

Telegraph Operator (Telgraf Operatörü): Telgraf, uzun mesafeler arası iletişimde devrim yaratmıştı. Ancak, telefonun icadı ve sonrasında dijital iletişim araçlarının gelişmesiyle telgraf operatörleri gereksiz hale geldi.

Daktilo Tamircisi: Daktilolar, bilgisayar ve yazıcıların yaygınlaşmadan önce yazılı iletişimde ana araçtı. Ancak, günümüzde daktilo kullanımı büyük ölçüde azaldı ve bu mesleği icra edenlerin sayısı da önemli derecede düştü.

Buz Kesici: Buzdolabı ve soğutma teknolojilerinin olmadığı dönemlerde, insanlar yiyeceklerini soğuk tutmak için büyük buz bloklarına ihtiyaç duyardı. Buz kesiciler, doğal su kaynaklarından büyük buz blokları keser ve bu blokları muhafaza ederdi. Soğutma teknolojisinin gelişmesiyle bu meslek de tarih oldu.

Video Kaset/DVD Kiralama Dükkanı Çalışanı: 1990'lar ve 2000'lerin başında popüler olan bu dükkanlar, dijital yayın platformlarının ve internet üzerinden film izlemenin yaygınlaşmasıyla önemlerini yitirdi.

Setaçı (Fuller): Eski zamanlarda, yünlü kumaşların daha kalın ve sıkı olması için kullanılan bir işleme teknikleri uzmanı. Kumaşları su ve kil karışımında çiğneyerek işlerlerdi. Modern tekstil işleme tekniklerinin gelişmesiyle bu meslek ortadan kalktı.

Külah Yapımcısı (Milliner): Özellikle kadınlar için şık şapkalar ve baş aksesuarları üreten kişilerdi. Şapka kullanımının azalması ve hazır giyim sektörünün yükselmesiyle bu meslek eski popülerliğini kaybetti.

Süpürge Yapımcısı: Geleneksel el yapımı süpürgeler, plastik ve diğer modern malzemelerden yapılan süpürgelerin piyasaya sürülmesiyle popülerliğini kaybetti.

Bu meslekler, zamanın ruhu ve teknolojik ilerlemenin bir yansıması olarak, günümüzde nadiren bulunur veya tamamen yok olmuş durumdadır. Günümüzde hâlâ bazı geleneksel meslekler varlığını sürdürse de, çoğu nostalji veya el sanatları olarak değerlendirilmektedir.
  Tara 01.03.2024 / 19:20
#1
Haydi hızlı cevabını verene %100 puan vereceğim
Benzer Sorular
Cumhuriyet:Halka bağlı yönetim şeklidir Halk belirli sürelerle oy kullanıp Cumhurbaşkanı seçer. Cumhuriyet harici bir yönetim şekli yazınız.Bu yönetim şeklini açıklayınız.
Osmanlı hangi yönetim biçimiyle yönetiliyordu ?
Teknolojik gelişmelerin sosyal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine örnek veriniz
Ergenekon destanını açıkla
Nüfus artışının hızlı olduğu yerlerde yaşanan sorunlardan üç tanesini yazınız