Sor

Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim. Hadisini Açıklama

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." Hadisini Açıklama

Bu hadis, Hz. Muhammed'in (sav) güzel ahlakın önemini vurgulayan sözüdür. Hadiste, Peygamber Efendimiz'in kendisinin güzel ahlakı tamamlamak ve insanlara örnek olmak için gönderildiğini belirtir.

İslam, güzel ahlakın önemini vurgular ve inananların dürüst, merhametli, sabırlı, hoşgörülü ve saygılı olmalarını öğütler. Bu hadis, güzel ahlakın İslam'ın temel amaçlarından biri olduğunu gösterir.

Hz. Muhammed, güzel ahlakın en güzel örneğidir. Müslümanlar, onun örnekliğine uyarak, insanlarla nasıl iyi ilişkiler kuracaklarını ve başkalarına nasıl saygı ve sevgi göstereceklerini öğrenirler.

Hz. Muhammed'in görevi, insanların ahlaki değerlerini tamamlamak ve onlara doğru yolu göstermektir. Bu, insanların hem Allah'a karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelerini hem de başkalarıyla iyi ilişkiler kurmalarını içerir.

İslam, tüm insanların güzel ahlaka sahip olmalarını ve bu şekilde birbirleriyle daha iyi ilişkiler kurmalarını amaçlar. Bu hadis, İslam'ın evrensel bir mesajı olduğunu ve herkesin bu güzel ahlakı benimsemesi gerektiğini vurgular.

Özetle, bu hadis, İslam'ın ahlaki değerlerin önemine dikkat çeker ve Hz. Muhammed'in güzel ahlakı tamamlamak ve insanlara örnek olmak için gönderildiğini belirtir. Müslümanlar, bu hadisten güzel ahlakın önemini ve Peygamber Efendimiz'in örnekliğini takip etme sorumluluğunu anlamalıdır.
1

Bir Müslüman öncelikle güzel ahlak sahibi olmalıdır. Bunun için de İslam dininin emir, tavsiye ve yasaklarına dikkat etmeli; güzel huy ve davranışlara sahip olmalıdır.
Aşağıdakilerden hangisi bu kapsamdaki güzel huy ve davranışlardan biri değildir?

• A ) Savurganlık
  • B ) Doğruluk
  • C ) Cömertlik
  • D ) Çalışkanlık

2

Kardeşler birbirine sevgi saygı gösterirse aşağıdakilerden hangisi olmaz?

• A ) Birbirleriyle iyi geçinirler.
  • B ) Kardeşler birbirini anlayışla karşılar.
  • C ) Ailede huzur ve mutluluk olur.
  • D ) Ailede sorunlar başlar.

3

Peygamberimiz (sav)'in: ...................................... Elinden ve dilinden başkalarına zarar gelmeyen kimse olarak tarif ettiği kimdir?

• A ) Münafık
  • B ) Müslüman
  • C ) Müşrik
  • D ) Güzel ahlaklı kimse

4

Hasan Öğretmen: Çocuklar, dinimiz dünyada ve ahirette mutlu olmamız için güzel ahlaklı olmamızı ister. Bu sebeple bize dürüst olmamızı, verdiğimiz sözde durmamızı ve adaletli olmamızı öğütler. Ayrıca dinimiz namaz, oruç gibi ibadetlerle de davranışlarımızın güzelleşmesini ister. Örneğin, hakkıyla yerine getirdiğimiz oruç ibadeti bize sabrı ve davranışlarımızı kontrol etmeyi öğretir. Namaz da temizliği, disiplinli olmayı ve vakti iyi kullanmayı öğretir.
Hasan Öğretmen'in açıklamalarından oluşan metne verilebilecek en uygun başlık hangisidir?

• A ) İnanç Esasları
  • B ) Haklar ve Ödevler
  • C ) Din ve Güzel Ahlak
  • D ) Adaletin İlkeleri

5

Kur'an-ı Kerim insanların birbirlerine dürüst ve saygılı olmalarını emretmiş; birbirleriyle alay etmelerini, birbirlerini ayıplamalarını ve birbirlerine kötü lakap takmalarını yasaklamıştır. Bu cümlede, İslam'ın yasakladığı aşağıdaki davranışların hangisinden söz edilmemiştir?

• A ) Kusur aramak
  • B ) Küçük görmek
  • C ) Yalan söylemek
  • D ) Bencillik etmek

6

Öğretmenlerle ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

• A ) Öğretmenlerimizin önemini ve değerini fark etmeli, onlara daima sevgi ve saygı göstermeliyiz.
  • B ) Onların hâl ve hatırlarını sormalıyız.
  • C ) Okuldan mezun olup ayrıldığımız zaman öğretmenlerimizle iletişimimizi kesmeliyiz.
  • D ) Başarılı olmamız için, öğretmenlerimizi dikkatle dinlemeliyiz.

7

Allah'ı seven bir insan aşağıdakilerden hangisini yapmaz?

• A ) Sadece kendi yakınlarına iyilik yapar ve yardım eder.
  • B ) Herkese karşı şefkatli, merhametli, adaletli olmaya çalışır.
  • C ) Kötü davranışlardan sakınır.
  • D ) Kendisine ve çevresindeki bütün insanlara iyi davranır.

8

Aşağıdakilerden hangisi birbirimize saygı göstermeye örnek olamaz?

• A ) Kardeşlerden biri televizyonda bir programı izlemek isterken diğer kardeş ders çalışmak ya da uyumak istiyor olabilir.
  • B ) Kardeşlerden biri çorbayı severken diğer kardeş kızartma yemeğini sevebilir.
  • C ) Kardeşlerin hepsi aynı oyunu oymamak zorundadır.
  • D ) Kardeşlerden biri sinemaya gitmek isterken, diğeri tiyatro izlemeyi sevebilir.

"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim. Hadisini Açıklama" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Güzel Ahlaklı Bir İnsanda Bulunmaması Gereken Özellikler Nelerdir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.