Ekonomik faaliyet, mal ve hizmet üretimi, satışı ve tüketimi ile ilgili olan her türlü işlem ve faaliyettir. Ekonomik faaliyetler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin üretilmesi, dağıtımı ve tüketimiyle ilgilidir.
Ekonomik faaliyetler, birçok farklı sektörde gerçekleşebilir. Bunlar arasında tarım, sanayi, ticaret, turizm, finans, ulaşım, inşaat, sağlık, eğitim gibi sektörler yer alır. Bu sektörlerin her biri, mal ve hizmetlerin üretimi, satışı ve tüketimiyle ilgili farklı faaliyetleri içerir.
Ekonomik faaliyet, mal ve hizmet üretimi, tüketimi, dağıtımı ve ticareti gibi ekonomik aktiviteleri ifade eder. Bu faaliyetler, para veya diğer kaynaklar karşılığında yapılan işlemleri kapsar.
Ekonomik faaliyetler, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan üretim faaliyetlerini de içerir. Bu ihtiyaçlar, gıda, giyim, barınma ve sağlık hizmetleri gibi temel gereksinimleri kapsar.
Ekonomik faaliyetler, işletmeler, hükümetler, tüketiciler ve diğer ekonomik aktörler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu faaliyetler, ekonomik büyümeyi sağlamak, gelir elde etmek ve sosyal ihtiyaçları karşılamak için önemlidir.
Ekonomik faaliyetler, bir ülkenin ekonomik büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen mal ve hizmetler, ülkenin ekonomik büyümesini sağlar. Bu nedenle, ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi, bir ülkenin ekonomik gelişmesi için önemlidir.
Başlıca Ekonomik faaliyetler
✔ Tarım: Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi ve satışı.
✔ Sanayi: Endüstriyel üretim, imalat, madencilik, enerji üretimi ve inşaat gibi faaliyetler.
✔ Ticaret: Mal ve hizmetlerin alım satımı, dağıtımı, toptan ve perakende satışı.
✔ Turizm: Konaklama, yeme içme, ulaşım, eğlence, kültürel ve doğal turistik faaliyetler.
✔ Finans: Bankacılık, sigortacılık, yatırım ve sermaye piyasaları, kredi ve borç yönetimi.
✔ Ulaşım: Kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı, lojistik ve nakliye hizmetleri.
✔ Sağlık: Tıbbi hizmetler, ilaç ve tıbbi malzemelerin üretimi ve satışı.
✔ Eğitim: Eğitim hizmetleri, okul, üniversite, kurs ve eğitim materyalleri üretimi ve satışı.
✔ İletişim: Telekomünikasyon, bilişim teknolojileri, medya, yayıncılık ve reklamcılık.
Hizmetler: Ev temizliği, bakım hizmetleri, güzellik, danışmanlık, avukatlık ve mühendislik hizmetleri gibi birçok farklı hizmet sektörü.
1
Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
- A ) Bilinçli bir tüketici alışveriş yaptıktan sonra ihtiyaç listesi hazırlar.
- B ) Alışveriş yaparken satış fişi ya da fatura alınması devletimize vergi ödenmesini sağlar.
- C ) Hatalı ürünü değiştirmek ya da geri vermek tüketicinin hakkıdır
- D ) Gelir ve giderler arasında denge kurarak bütçe yapmalıyız.
2
Süt ve şut ürünleri satın alınırken öncelikle aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
- A ) son tüketim tarihine
- B ) ambalajına
- C ) fiyatına
- D ) markasına
3
Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
- A ) Her zaman istekler ihtiyaçlardan önce gelir.
- B ) İhtiyaçlarımızı büyüklerimiz belirler.
- C ) Yiyecek ve barınma isteklerimizdir.
- D ) İstekler ve ihtiyaçlar kişilere göre farklılık gösterebilir.
4
İnsan ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik sürdürülen işler, ekonomik faaliyetlerdir.
Hangisi ekonomik faaliyet olarak gösterilemez?
- A ) Tarım yapmak.
- B ) Ticaret yapmak.
- C ) Tatile Çıkmak.
- D ) Hayvancılıkla Uğraşmak.
5
Finansal okuryazarlık ne demektir?
- A ) Gelirleri akıllıca ve çok fayda sağlayacak şekilde kullanmak
- B ) İstediğimiz tüm ürünleri almak
- C ) Çok kitap okumak
- D ) Okuduklarımızı düzenle not almak
6
Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaç değil de istektir?
- A ) Kahvaltı yapmak
- B ) Yeterince su içmek
- C ) Bilgisayarla oynamak
- D ) Taze sebze yemek
7
Satın aldığımız bir ürünün hatalı olması durumunda değiştirme hakkını kullanabilmemiz için ürünü satın alırken aşağıdakilerden hangisini mutlaka almamız gerekir?
- A ) Ambalajını
- B ) Satış fişini
- C ) Garanti belgesini
- D ) Kullanım kılavuzunu
8
Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi tüketime örnek olarak verilebilir?
- A ) Ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesi
- B ) Yetiştirilen zeytinlerin işlenerek zeytin yağı elde edilmesi
- C ) Mağazalardan ihtiyacımız olan giysiler almak
- D ) Ham olarak fabrikaya getirilen petrolün rafineride işlenerek benzin haline dönüştürülmesi
"Ekonomik faaliyet ne demektir? Ekonomik faaliyetler denildiğinde ne anlıyorsunuz?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız
"Sosyal ve Kültürel İhtiyaçlarımız Nelerdir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.