İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sık Sorulan Soru ve Cevaplar

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sık Sorulan Soru ve Cevaplar

Okul proje okulu mudur?
Okul, protokole bağlı kurulmuş bir proje okuludur. AR-GE lisesidir. Döner sermayesi bulunmaktadır.

Okulda hangi alanlar ve dallar bulunmaktadır?
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri, Denizcilik ve Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanları bulunmaktadır. Meslekî ve teknik ortaöğretimde öğrenciler 9. Sınıfta alan dersleri başlamaktadır. 10. sınıfta dal eğitimleri devam etmektedir. Buna göre;



  • Bilişim Teknolojileri alanı öğrencileri Yazılım Geliştirme dalında,

  • Denizcilik alanı öğrencileri tercihleri doğrultusunda oluşturulacak gruplara göre Güverte İşletme dalı, Gemi Makineleri İşletme dalı ya da Gemi Elektroniği ve Haberleşme dalında,

  • Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanı öğrencileri Endüstriyel Bakım Onarım dalında öğrenim görecektir.


Okula nasıl kaydolabiliriz? Okulumuz, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci almaktadır. Öğrenci yerleştirme ve kayıt işlemleri, merkezî olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından LGS puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilmektedir. Okulumuza kayıt için herhangi bir mülakat, uygulama sınavı vb. gerçekleştirilmemektedir. Denizcilik alanına kayıt hakkı kazanan öğrencilerin “Gemiadamı Sağlık Raporu” almaları gerekmektedir. Bu raporun zamanında okula teslim edilmemesi durumunda kayıt hakkı yitirilmektedir. Denizcilik alanı öğrencileri LGS sonuçlarında bir başka okula da önceden kayıt hakkı kazanmaktadır. Denizcilik alanına kayıt yaptırmaz ise kazandığı diğer okul ve/veya alanda okuma hakkına sahiptir.


Öğrenim süresi ne kadar?
Okulumuzda öğrenim süresi Hazırlık+4 yıl olmak üzere toplam 5 yıldır



Hazırlık sınıfı okumak zorunlu mu? Hazırlık sınıfımız hayata hazırlık olduğu için öğrencilerimizin hazırlık okumasını tavsiye ederiz. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 60. maddesinin 3. fıkrasına göre hazırlık sınıfı okumak istemeyen öğrenciler için eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde yeterlik sınavı düzenlenir. Öğrenciler, bu sınava velilerinin yazılı talebi üzerine katılabilirler. Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenciler İngilizce ve Türkçe dersinden sınava alınırlar. Her iki dersten de en az 70 puan alan öğrenciler hazırlık sınıfı okumadan 9. sınıfa devam edebilir. Yeterlik sınavına girerek her iki dersten de en az 70 puan alamayan öğrenciler hazırlık sınıfına devam eder.



Şubeler nasıl oluşturuluyor? Hazırlık sınıfında öğrenim görecek öğrenciler, İngilizce dil seviyelerine göre 4 şubeye ayrılır. Hazırlık sınıfı için İngilizce dil seviyesi gruplama ölçütü olduğundan hazırlık sınıfı şubelerinde farklı alanlardan öğrenciler bir araya gelmektedir. Üst sınıflarda ise aynı alanda öğrenim gören öğrenciler bir araya getirilerek şubeler oluşturulmaktadır.



Dersler saat kaçta başlayıp saat kaçta bitiyor? Ders giriş-çıkış saatlerine okul öğretmenler kurulu tarafından karar verilmektedir. Her eğitim-öğretim yılında değişim gösterebilmekle birlikte 2022-2023 eğitim öğretim yılı için ders giriş-çıkış saatleri genel olarak 08.00-16.50 arasında olması beklenmektedir



Derslik başına öğrenci sayısı nedir? Okulumuzda yer alan her üç alanın da kontenjanı 30’ar öğrencidir. Hazırlık sınıfında şube öğrenci mevcudu 22-24 arasında değişmekte, üst sınıflarda her bir şubede 30 öğrenci bulunmaktadır.



Staj yapmak zorunlu mu? Öğrencilerimiz, yaz tatilinde 40 gün işyerinde eğitimle yükümlüdür.



Burs olanakları nelerdir? İhtiyaç sahibi öğrencilerimize, velilerimizin bağışlarına bağlı olarak okul aile birliği tarafından imkanları dahilinde burs sağlanmaktadır.



Okul yurdu var mıdır? Okulumuzun yurdu yoktur.

Okulda öğrenci servisi imkanı var mı? Okulumuzda öğrenci servisi bulunmamaktadır.



Okulun öğretmen kadrosu nasıl belirleniyor? Okulumuzun kuruluş belgesi olan protokole göre okulumuzun üst düzey yönetsel kararları İstanbul Teknik Üniversitesi ve Millî Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden oluşan Protokol Yürütme Kurulu tarafından alınmakta ve uygulanmak üzere Millî Eğitim Bakanlığına öneri olarak sunulmaktadır. Okulda görevlendirilecek öğretmenlerin tespitiyle ilgili işlemler Protokol Yürütme Kurulu tarafından gerçekleştirilir.



Okula kaydolan bir öğrenci üniversiteye gidebilir mi? Yalnızca okulumuza değil herhangi bir meslekî ve teknik ortaöğretim kurumunu bitirmiş bir öğrencinin üniversiteye gitmesinin önünde puan kısıtlaması vb. gibi bir engel bulunmamaktadır.



Üniversiteye sınavsız geçiş imkânı var mı? Okulumuzdan üniversiteye sınavsız geçiş imkânı bulunmamaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sık Sorulan Soru ve Cevaplar