Her insanı bir başkasından ayıran benzersiz özellikler vardır. Parmak izi dışında , gözdeki iris tabakası, ses, yürüme kalp atışı ritmi özellikler benzersizdir.
İnsanlar bu benzersiz özellikleri doğuştan kazanır.
Kimlik belgesi nedir? Kişiye ait bilgilerin olduğu resmi belgedir. Bireylere doğumdan itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından verilir. Tüm resmi işlemlerimizi bu kimlik belgesi ile yaparız.
Günümüzde çipli olan yeni kimlik belgeleri kullanılıyor. Önceki kimlik belgeleri bay ve bayanlara göre farklı renklerdeydi ve çipli değildi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre eski kimlikleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yenisi ile değiştirmek gerekiyor.
Özetle;
1- Kimlik kartımızda yer alan TC Kimlik numarası on bir rakamdır ve benzersizdir.
2- Resmi iş ve işlemlerimizi Kimlik belgemizle YAPARIZ.
3- İlk resmî kimlik belgesi Osmanlı Devleti zamanında 1882 yılında düzenlendi.
4- 130 yıldan daha uzun bir geçmişi bulunan nüfus cüzdanlarının biçimi günümüze kadar 6 kez değiştirildi.
5- Kimliğimizin ön yüzünde; TC kimlik numarası, Fotoğraf, Soyadı, Adı, Doğum tarihi, Seri numarası, Geçerlilik tarihi, Uyruğu ve Kişinin imzası yer almaktadır.
6- Kimliğimizin arka yüzünde ; Anne adı, Baba adı, Veren makam, çip yer alır.
7- Fotoğraf ( 15 yaşına kadar olan kişinin velisinin isteğine göre yer alabilir.)
8- Yeni kimlik kartlarımız on yıl boyunca geçerlidir.
9- Yeni kimlik kartlarımızda renk ayrımı yapılmadan kadın erkek bütün Türk vatandaşlara turkuaz renkli kimlik kartları verilmektedir.
10- On beş yaşını tamamlamamış çocukların fotoğraflarının kimlik kartlarında yer alması zorunlu değildir. Bununla birlikte velisinin istemesi hâlinde kaç yaşında olursa olsun çocukların fotoğrafları da kimlik kartlarına basılabiliyor.
1
Hayatta en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir.
Mustafa Kemal Atatürk'e ait Yukarıdaki söz, Atatürk'ün hangi kişisel özelliğine doğrudan vurgu yapmaktadır?
- A ) Akılcılığı
- B ) Yöneticiliği
- C ) Çok yönlülüğü
- D ) İleri görüşlülüğü
2
Milli bayramlarda sergilenen dramalarda görev alan ve başarılı sunum yapan Ali hangi sosyal kulübe üye olmalıdır?
- A ) Edebiyat kulübü
- B ) Müzik kulübü
- C ) Spor kulübü
- D ) Tiyatro kulübü
3
Aile tarihimizi yazarken aşağıdakilerden hangisinden faydalanamayız?
- A ) kartpostallar
- B ) fotoğraflar
- C ) siyasi tarih kitapları
- D ) eski eşyalar
4
Kimlik kartlarımızla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
- A ) Kimlik kartlarımızı okuldan alırız.
- B ) Kimlik kartını kaybedersek yenisini alamayız.
- C ) Kimlik kartlarının rengi erkeklerde mavi, kadınlarda yeşil renktir.
- D ) Nüfus cüzdanı, bireye ait özel bir belgedir.
5
Yaşamınızla ilgili belli başlı olayları kronolojik sıraya koymanız istendiğinde aşağıdakilerden hangisini en sona bırakmanız gerekir?
- A ) dördüncü yaş günü
- B ) İlk dişin çıkması
- C ) Beşinci sınıfa başlama
- D ) Okuma bayramına katılma
6
İmrem çok güzel gitar çalıyor. Kardeşi ise gitardan pek hoşlanmıyor. Çünkü gitar çalmayı beceremiyor. Ama çok güzel resim yapıyor.
Yukarıdaki metinden aşağıdakilerden hangisini çıkarabiliriz?
- A ) Herkesin fiziksel yetenekleri birbirinden farklıdır.
- B ) Herkes farklı yeteneklere sahiptir.
- C ) İstersek hepimiz yeteneklerimizi geliştirebiliriz.
- D ) Kardeşlerden birinin yapabildiğini diğeri de yapabilir.
7
............................belirli bir olay veya etkinliğe yakınlık duyma, ondan hoşlanma ve ona öncelik tanımadır. Boş bırakılan yere ne gelmelidir?
- A ) yetenek
- B ) ilgi
- C ) teşvik
- D ) saygılı
8
Nüfus cüzdanında bulunan bilgilerden hareketle aşağıdakilerden hangisini öğrenmek mümkündür?
- A ) Meslek
- B ) Kişilik
- C ) Cinsiyet
- D ) Boy