Sor

5. Sınıf Türkçe Konuşturma Sanatı Konu Anlatımı

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Konuşturma Sanatı Nedir?

Konuşturma sanatı, edebiyatta sıkça kullanılan bir anlatım tekniğidir. Bu yöntemde, insan olmayan varlıklar, nesneler veya kavramlar konuşuyormuş gibi gösterilir. Bu teknik, metinde hayal gücü ve canlılık yaratır ve okuyucunun ilgisini çeker.

İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma sanatıdır. İnsan dışındaki varlıkları konuşturma, onların ağzından söz söyleme sanatına konuşturma denir. Konuşturma sanatı daha çok fabllarda görülür.

Konuşturma Sanatı Örnek Cümleler

» Ay, "Bu gece dünyaya güzellik ve huzur getiriyorum," dedi.
» Deniz, "Gel, benimle dalgalan ve rüzgarın şarkısını dinle," diye çağırdı.
» Ağaçlar, "Rüzgar bizi kucaklıyor, dostum. Dans etmeye ne dersin?" dedi birbirlerine.
» Yıldızlar, "Gökyüzünde birlikte parıldayalım ve karanlığı aydınlatalım," diye fısıldaştılar.
» Saat, "Zamanı durduramam, ama sana her anın değerini hatırlatabilirim," diye mırıldandı.
» Göl, "Yansımalarımda güzellik ve hikayeler bulacaksın," dedi nazlı nazlı.
» Şelale, "Benimle birlikte güç ve coşkunun sesini yükseltelim," diye coşkuyla bağırdı.
» Keman, "Parmaklarınla beni okşa, ve birlikte dünyaya hüzün ve sevinç getirelim," diye seslendi.
» Güneş, "Günaydın! Bugün için enerji ve ışık dolu bir gün vaat ediyorum," diye neşeyle söyledi.
» Rüzgar, "Hızla ve özgürlükle dolaşalım, dünyanın her köşesine ulaşalım," diye fısıldadı.
» Kapı, "Gel, benim arkamda yeni maceralar ve sürprizler seni bekliyor," diye davet etti.
» Bulutlar, "Biraz gözyaşı dökerek dünyayı temizleyelim ve canlandıralım," diye önerdiler.
» Ayakkabılar, "Bizi giy ve bizi dünyanın dört bir yanında yürüyen anılar yapalım," dedi heyecanla.
» Kitaplar, "Sayfalarımı aç ve farklı dünyalara, zamanlara ve hikayelere yolculuk yap," diye teklif etti.
» Gitar, "Dokunuşunla beni hayata geçir ve duygularını müziğe dönüştürelim," diye çağrı yaptı.
» Gözlük, "Gözlerin için bir pencere olacağım, dünyayı daha net görmene yardımcı olmak için buradayım," diye söyledi.
» Kalemler, "Bize rehberlik et ve düşüncelerini, hayallerini kağıda dök," diye teşvik etti.
» Yastık, "Başını bana koy ve rahatlatıcı bir uykuya dal, tüm yorgunluğunu üzerinden at," diye fısıldadı.
» Fotoğraf makinesi, "Hayatındaki güzellikleri ve anıları ölümsüzleştirelim, birlikte zamanı yakalayalım," diye seslendi.
» Tren, "Yolcularımı götürdüğüm yerlere heyecan ve macera vadediyorum," diye gülümsedi.
» Bahçe, "Gel, benimle birlikte yeşeren umut ve sevgiyi hisset," diye çağırdı.
» Anahtar, "Bana güven ve ben sana gizli dünyaların kapılarını açacağım," diye fısıldadı.
» Radyo, "Sesimi aç ve geçmişin melodileri, bugünün ritmi ve geleceğin sesleriyle dans edelim," diye teklif etti.
» Ayakkabı bağcığı, "Beni bağla ve güvende, rahat adımlarla yürümeni sağlayayım," diye söyledi.
» Fırça, "Bana rehberlik et ve renklerle dolu harikulade tablolar yaratalım," diye coşkuyla seslendi.
» Harita, "Bana bak ve keşfedilmemiş yerlere, maceralara ve güzelliklere götüreceğim yolları bul," dedi.
» Çay, "Benimle birlikte sıcak ve rahatlatıcı bir an yaşa, düşüncelerini ve hislerini paylaş," diye teklif etti.
» Çamaşır makinesi, "Kirli çamaşırlarını bana ver ve onları temiz, taze ve yeni gibi yapayım," diye vaat etti.
» Kamera, "Benimle güzellikleri ve anıları ölümsüzleştirelim, zamanın ötesinde yaşayan hikayeler yaratalım," diye çağrı yaptı.

Bu örneklerde, doğal unsurlar ve nesneler insan gibi konuşma yeteneğiyle betimlenmiştir. Bu teknik, okuyucuya daha güçlü bir duygusal bağlantı sağlar ve anlatılan durumu daha ilgi çekici ve canlı bir şekilde hayal etmelerine yardımcı olur.
1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek ifadesi yoktur?

• A ) Bu eşyaları eve götürüversene.
  • B ) Ağaçların dalları kırılmış
  • C ) Hediyeni alır mısın?
  • D ) Merdivenleri yıkar mısın?

2

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, sebep – sonuç ilişkisi vardır?

• A ) Onu görmek için işyerine gittim.
  • B ) Fırından her gün iki ekmek alırım.
  • C ) Babam gelirse size de uğrarız.
  • D ) Kütüphaneye gidip araştırma yaptım.

3

Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir?

• A ) Müzelerin sık sık ziyaret edilmesi gere­kir.
  • B ) Kitap, bir konuda yazılmış eserdir.
  • C ) Ekmeğin yapımı için çok emek harca­nır.
  • D ) İstanbul, dünyanın en büyük kentlerinden biridir.

4

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

• A ) Çok konuştuğum için çenem yoruldu.
  • B ) Dondurma yiyince hasta oldu.
  • C ) Bugün çok balık tuttuk.
  • D ) Sıcaktan ekinler sarardı.

5

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde merak, kaygı söz konusudur?

• A ) Onu ziyaret etsem olur mu?
  • B ) Yalnızca ben mi yaramazlık yaptım?
  • C ) Okula zamanında varmış mıdır acaba?
  • D ) Dönüp dolaşıp bize gelecek.

6

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söyleyenin yorumuna yer verilmiştir?

• A ) Tatilini Çeşme' de geçirdi.
  • B ) Telefon reyonlarını bir bir gezdi.
  • C ) Arkadaşını görünce yanına gitti.
  • D ) Göz alıcı bir takım kurmayı başardı.

7

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?

• A ) Sen Erkan'dan daha çalışkansın.
  • B ) Bütün öğrenciler sırayla içeri girdi.
  • C ) Onların evi bizim evden güzel.
  • D ) İstanbul, Adana'dan daha kalabalık.

8

Hangi cümlenin eyleminde kendi kendine olma anlamı vardır?

• A ) Adam radyonun düğmesini bozdu.
  • B ) Kurulan bütün tuzakları bozdu.
  • C ) Oyunun bütün kurallarının bozdu.
  • D ) Sonbaharda yapraklar sararmaya başladı.

"5. Sınıf Türkçe Konuşturma Sanatı Konu Anlatımı" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "5. Sınıf Türkçe Benzetme Sanatı Konun Anlatımı" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.