5.Sınıf Örneklendirme Cümleleri Konu Anlatımı

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Anlatılmak istenen yargıyı, fikri daha iyi anlaşılır kılmak için örneklerle açıklayan cümlelere örneklendirme cümleleri denir.

Örneklendirme Cümlelerine Örnekler

❖ Renklerin insan psikolojisi üzerinde etkisi vardır. Sarı renk enerji verir. Yeşil renk dillendirir.
❖ Köyümüzün topraklarında yazın kavun, karpuz, şeftali; kışın ayva, mandalina, nar yetiştirilir.
❖ Naim Süleymanoğlu azim ve kararlılığa güzel bir spora kendini adamak isteyenler için doğru bir örnektir.
❖ Portakal, kivi ve greyfurt C vitamini deposu olarak bilinen meyvelerdendir.
❖ Yaz aylarında cildini tahriş etmeyen kumaşlardan birini mesela keteni tercih edebilirsin.
❖ "Çocukluğum" ve "Bilmediğim Dünyanın Haritası" adlı iki öyküsü modern edebiyatın birer belgesi olarak karşımızda durur.
❖ Bazı çocuk oyunları unutulmaya yüz tutmuştur: beştaş, çelik çomak...
❖ İstanbul, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlüdür. Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı bunlardan sadece birkaçıdır.
❖ Kitap okumanın pek çok faydası vardır. Sözcük dağarcığını artırır, empati yeteneğini geliştirir ve stresi azaltır.
❖ Türkiye'nin pek çok yöresinde lezzetli yemekler bulunmaktadır. İçli köfte, mantı ve kebap bu yöresel lezzetler arasındadır.
❖ Vücuda enerji veren yiyecekler arasında meyve, tam buğday ekmeği ve yulaf ezmesi bulunmaktadır.
❖ Yapılan araştırmalar, meditasyonun birçok faydasının olduğunu göstermektedir. Stres azaltma, odaklanma becerisini artırma ve genel yaşam kalitesini iyileştirme bunlardan sadece birkaçıdır.
❖ Bazı bitkiler, doğal ilaçlar olarak kullanılabilir. Adaçayı, boğaz ağrısını hafifletirken; papatya, uykusuzluğa iyi gelir.
❖ Ünlü ressamların eserleri, sanatseverler için büyük ilgi çekicidir. Mona Lisa, Scream ve Yıldızlı Gece bunlardan bazılarıdır.
❖ Doğada bulunan bazı hayvanlar, kamuflaj yeteneğine sahiptir. Buharlaşan ahtapot, yaprak kuyruksallayan ve karınca aslanı bu hayvanlara örnek olarak gösterilebilir.
❖ Türkiye'nin tarihi şehirlerinden biri olan Bursa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olması nedeniyle önem taşır. Ulu Camii, Yeşil Türbe ve Koza Han bu şehrin önemli yapılarındandır.
❖ Dünya üzerinde birçok dil konuşulmaktadır. İngilizce, İspanyolca ve Çince en yaygın kullanılan diller arasındadır.
❖ Çeşitli sanat dalları, insanların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanır. Resim, müzik ve edebiyat bunların arasında yer alır.
❖ Bilim insanları, çeşitli alanlarda önemli buluşlar yapmıştır. Alexander Fleming'in penisilin keşfi ve ❖ Albert Einstein'ın görelilik teorisi bu buluşlardan sadece ikisidir.
❖ "Bilgisayar oyunları giderek popüler hale geliyor, örneğin Minecraft, Fortnite ve Call of Duty gibi."
❖ "Hava durumu insanların hayatını etkileyen önemli bir faktördür, örneğin sıcaklıkların yükselmesi, fırtınalar ve kasırgalar gibi."
❖ "Birçok insan hayatlarında stresle mücadele eder, örneğin yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi teknikler kullanarak."
❖ "Birçok insan para biriktirmenin önemini bilir, örneğin acil durumlara hazırlıklı olmak, emeklilik için tasarruf etmek ve büyük bir yatırım yapmak gibi."
1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

• A ) Bugün okula biraz erken geldim.
  • B ) Öğretmenimiz sessiz olmamızı istedi.
  • C ) Servise yetişemediğimden derse geç kaldım.
  • D ) Sınıfımıza bu sene üç öğrenci daha geldi.

2

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şaşma ve beğenme ifadesi vardır?

• A ) Meğer ne hızlı koşarmış, görmeliydin.
  • B ) Seni hep böyle başarılı görmek istiyorum.
  • C ) Ne yaptım ki bana sert bakıyorsunuz?
  • D ) Bu cesareti kendinde nasıl buluyorsun bilmiyorum.

3

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı değildir?

• A ) Öğrenci çalıştı mı sınıfını geçer.
  • B ) Başarılı olursan seni Uludağ'a gönderirim.
  • C ) Tren erken gelse de işe yetişse.
  • D ) Bir daha oraya gelmek istemiyorum.

4

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma söz konusudur?

• A ) O bir saatte altmış sayfa kitap okuyor.
  • B ) Adam, evin altını üstüne getirmiş.
  • C ) Bebeği kaybolunca kadın çok ağladı.
  • D ) Semih her yıl okulunda takdir alıyor.

5

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

• A ) Sıcaktan ekinler kurudu.
  • B ) Geç kaldığım için eve döndüm.
  • C ) Okulda daha çok kitap bulunmalı.
  • D ) Açlıktan karnım zil çalıyor.

6

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, sebep – sonuç ilişkisi vardır?

• A ) Onu görmek için işyerine gittim.
  • B ) Fırından her gün iki ekmek alırım.
  • C ) Babam gelirse size de uğrarız.
  • D ) Kütüphaneye gidip araştırma yaptım.

7

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında kesinlik yoktur?

• A ) Çalışkan olduğu için başarılıydı.
  • B ) Tarık bugün bize gelecek.
  • C ) Yanına para almadan dışarı çıkmış.
  • D ) Akşamki yemeğe gelmeyebilir.

8

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde şart-koşul söz konusudur?

• A ) Pazara gitmek için hazırlandı.
  • B ) Telefon ettiğimde çıkıyormuş.
  • C ) Eve vardığımızda akşam olmuştu.
  • D ) Beni beklersen seninle gelirim.

"5.Sınıf Örneklendirme Cümleleri Konu Anlatımı" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "5. Sınıf Amaç Sonuç Cümleleri Konu Anlatımı" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.