Gerçek İfadeler
Yaşanması mümkün olan olaylara gerçek olaylar denir. Bu olayları anlatırken kullandığımız ifadeler gerçek ifadelerdir.
» Dün hava yağmurluydu ve şemsiyemi unuttuğum için ıslanmak zorunda kaldım.
» Geçen hafta arkadaşımın düğününe katıldım ve çok eğlenceli bir zaman geçirdik.
» Bu sabah işe giderken trafikte kaldım ve toplantıya geç kaldım.
» Tatile çıktığımızda güzel bir deniz kenarı kasabasında konakladık ve harika manzaralar gördük.
» İki gün önce evcil hayvanımızın veterinere götürülmesi gerekti çünkü hastaydı.
» Geçen sene dünyaca ünlü bir şarkıcıyı canlı olarak dinlemek için konserine gittik.
» İş arkadaşım dün yeni bir iş teklifi aldı ve büyük bir heyecanla bunu bize anlattı.
» Annem, doğum günüm için sürpriz bir pasta hazırladı ve ben çok mutlu oldum.
» İstanbul'u ziyaret ettiğimde Ayasofya ve Topkapı Sarayı gibi tarihi yerleri gezdim.
» Kütüphanede aradığım kitabı bulamayınca yardım almak için görevliye danıştım.
Hayal Ürünü İfadeler
Yaşanması gerçekte mümkün olmayan, tamamen hayal dünyamızda canlandırdığımız olayları anlattığımız ifadeler hayal ürünü ifadeler denir. Genellikle bu ifadeler masal, destan, efsane, fantastik hikaye ve fantastik romanlarda yer alır.
Hayal Ürünü İfadelere Örnek Cümleler
❖ Ormanda yaşayan konuşan hayvanlar, her gece bir araya gelir ve maceralarını paylaşırlarmış.
❖ Sihirli bir krallıkta, uçan atlarla seyahat eden cesur şövalyeler yaşarmış.
❖ Devasa bir ağacın köklerinin altında, minik peri halkı büyülü bir dünya kurmuş.
❖ Zaman zaman bir ejderha köyü ziyaret eder ve köylülerle bilgelik hikayeleri paylaşırmış.
❖ Bir gezegende yaşayan uzaylılar, insanlara yardım etmek için dünyamıza gelip teknoloji sunarlarmış.
❖ Sihirli bir lambadan çıkan cin, farklı dilekleri gerçekleştirir ve insanların hayatlarını değiştirirmiş.
❖ Bir büyücü, kötü kalpli devi minik bir böceğe dönüştürerek köyü kurtarmış.
❖ Uyuyan bir prensesi öpen prens, onu yüz yıllık uykusundan uyandırmayı başarmış.
❖ Görünmez bir pelerin giyen kahraman, düşmanlarını alt etmek için bu özel gücü kullanırmış.
❖ Bir ormanın derinliklerinde yaşayan büyülü yaratıklar, insanlara yol gösterir ve onlara öğütler verirmiş.
❖ Yedi renkli bir gökkuşağının sonunda, efsanevi bir hazine saklanmış.
❖ Bir köyde yaşayan genç kız, her sabah güneşin doğuşunu selamlamak için şarkı söylermiş.
❖ Ormanın içinde, büyülü bir kuyunun suları içenler gençleşir ve ölümsüz olurlarmış.
❖ Sihirli bir harita, maceraperest kahramanları gizli hazinelerin ve büyülü dünyaların keşfine götürürmüş.
❖ Eski bir kitabı okuyan çocuk, kitaptaki karakterlerin yaşadığı dünyaya geçiş yaparmış.
❖ Küçük bir köyde yaşayan çiftçi, tarlasında altın yumurtlayan bir tavuk bulmuş.
❖ Kralın ülkesine saldıran devasa bir canavarı, cesur bir şövalye yenerek halkı kurtarmış.
❖ Bir çocuk, kayıp bir hazineyi bulmak için sihirli bir ormanın labirentinde yolculuğa çıkarmış.
❖ Efsanevi bir yaratık, ay ışığı altında dans ederek doğanın güzelliklerini kutlarmış.
❖ Bir sihirbaz, köydeki insanlara mucizevi şekilde yiyecek ve içecek sağlayarak açlığı ve susuzluğu önlemiş.
1
Aşağıdaki cümlelerden hangisi olumsuz bir ifade taşımaktadır?
- A ) Gittiğimiz yeri bir türlü hatırlayamadım.
- B ) İstersen sen de oturabilirsin.
- C ) Bu yemeği Arife mi yapmış?
- D ) Televizyonu kapattın mı?
2
Paramızın hepsini harcamasaydık şimdi aç kalmazdık. cümlesine hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
- A ) Özlem
- B ) Sitem
- C ) Pişmanlık
- D ) Varsayım
3
bazı-geri-dönüşümü-maddelerin-çok-zordur kelimeleriyle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda baştan üçüncü kelime hangisi olur?
- A ) geri
- B ) maddelerin
- C ) bazı
- D ) çok
4
Aşağıdakilerden hangisi neden - sonuç cümlesi değildir?
- A ) Bardaklar kirli olduğundan kimse su içemedi.
- B ) Uykusu geldiği için filmin tamamını seyredemedi.
- C ) Geç kaldığı için annesinden özür diledi.
- D ) Yemekten sonra ellerini yıkadı.
5
Aşağıdakilerin hangisi tanım cümlesidir?
- A ) Sıcaklık önümüzdeki hafta artacakmış.
- B ) Dünya görüşü kişiden kişiye değişir.
- C ) Barometre, hava basıncını ölçen bir alettir.
- D ) Bitkileri, botanik bilim inceler.
6
Gökyüzünde .............. kapkara bir bulut belirdi.
Yukarıdaki cümlede, noktalarla gösterilen yere hangi sözcük getirilemez?
- A ) Aniden
- B ) Birdenbire
- C ) Ansızın
- D ) Gürültüyle
7
Sınav sonuçlarını görünce gözleri parıldadı. cümlesine hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
- A ) Sevinç
- B ) Merak
- C ) Şaşırma
- D ) Korku
8
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı vardır?
- A ) Annesinden izin alıp bize gelecek.
- B ) Kitap okursan düşünme yeteneğin gelişir.
- C ) Kimseyi kırmamak için inanın özen gösterdim.
- D ) İşim bitince boya kalemlerini ona geri verdim.