Sor

Kimler ilk yardım yapabilir?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

İlk yardım, olay yerinde mevcut olanaklarla gerçekleştirilen tıbbi olmayan geçici müdahaleler olarak tanımlanır ve eğitimli kişiler tarafından uygulanmalıdır. İlk yardım eğitimi almış olan profesyonellerin - ambulans ve acil bakım teknikerleri, sağlık memurları, sağlık teknisyenleri, hemşireler ve doktorlar gibi - yaralıya, hastaya veya kazazede kişilere müdahalede bulunmaları gerektiği unutulmamalıdır.

İlk yardım uygulayan kişinin sakin olması, bilmediği uygulamaları yapmaktan kaçınması ve hem kendi sağlığını hem de hastanın, yaralının veya kazazedenin hayatını korumak için önlem alması önemlidir. Kan ve salya gibi vücut sıvılarıyla bulaşabilecek pek çok hastalık olduğu akılda tutulmalıdır.

İlk yardım eğitimi almış olanlar: İlk yardım kursları veya sertifika programlarından geçmiş olan kişiler, temel ilk yardım tekniklerini öğrenmiş ve uygulamada deneyim kazanmıştır. Bu kişiler, acil durumlarda çeşitli ilk yardım uygulamalarını yapabilirler. İlk yardım eğitimi almış olanlar arasında öğretmenler, spor antrenörleri, itfaiyeciler, polisler ve sıradan vatandaşlar gibi farklı meslek gruplarından insanlar bulunabilir.

Sağlık çalışanları: Doktorlar, hemşireler, sağlık memurları, sağlık teknisyenleri, ambulans ve acil bakım teknikerleri (paramedikler) gibi sağlık alanında çalışan profesyoneller, tıbbi eğitimleri ve deneyimleri sayesinde daha ileri düzeyde ilk yardım uygulamaları gerçekleştirebilirler. Bu kişiler, hayati tehlike arz eden durumlar ve karmaşık yaralanmalarla başa çıkabilme konusunda daha yetkin olabilirler.

İlk yardım yapabilen kişiler, acil durumlarda yaralı veya hastaya müdahale ederek yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmeye ve durumunun daha da kötüleşmesini önlemeye çalışır. İlk yardım uygulamaları arasında kalp masajı, suni solunum, kanama durdurma, yaralanmalara ve kırıklara müdahale, zehirlenme ve yanıkların tedavisi gibi temel müdahaleler bulunmaktadır.

İlk yardım yapabilen kişilerin sakin ve kontrollü bir şekilde hareket etmeleri, doğru uygulamaları gerçekleştirmeleri ve profesyonel tıbbi yardım gelene kadar hastayı veya yaralıyı desteklemeleri önemlidir.

Yanlış ilk yardım uygulamaları, omurilik zedelenmeleri, felç ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, ilk yardım uygulamalarında dikkatli ve bilinçli olunması hayati önem taşır.

Sonuç olarak, ilk yardım yapabilen kişiler genellikle ilk yardım eğitimi almış olanlar ve sağlık profesyonelleridir. İlk yardımın doğru şekilde uygulanması, hayat kurtarabilir ve hastaların veya yaralıların durumunun daha da kötüleşmesini önleyebilir. Bu nedenle, ilk yardım bilincinin yaygınlaştırılması ve insanların bu konuda eğitim alması önem taşımaktadır.
1

Bir hastaya ya da yaralıya hastaneye götürmeden önce hemen yapılması gereken ilk müdahaleye ne ad verilir?

• A ) Ameliyat
  • B ) Muayene
  • C ) Sargı
  • D ) İlk yardım

2

Aşağıdakilerden hangisi ilk yardım çantasında bulunmaz?

• A ) Tırnak makası
  • B ) Makas
  • C ) Sargı bezi
  • D ) Çengelli iğne

3

Damarlardaki kanın, herhangi bir nedenle vücut dışına çıkmasına ne denir?

• A ) Yaralanma
  • B ) Kırık
  • C ) Kanama
  • D ) Şok

4

İlk yardımın amacı aşağıdakilerden hangisidir?

• A ) Trafiği hızlandırmak için sürücüleri uyarmak
  • B ) Muayene edip, ilaç yazmak.
  • C ) Hastaneye ulaşana kadar ilk müdahaleyi yaparak hayat kurtarmak.
  • D ) Bozulan aracı tamir ederek, ulaşımı kolaylaştırmak.

5

Aşağıdakilerden hangisi taşıtlardaki ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerden biri değildir?

• A ) Plaster
  • B ) Yara bandı
  • C ) Kolonya
  • D ) Sargı bezi

6

Aşağıdaki meslek gruplarından hangisi ilk yardım yapamaz?

• A ) Polis
  • B ) Hemşire
  • C ) Sağlık Teknikeri
  • D ) Doktor

7

Bir kazayı görerek, acil yardım ve kurtarma hizmetlerini arayan kişi hangi bilgiyi vermelidir?

• A ) Araçların rengini
  • B ) Kaza yerinin adresini
  • C ) Araçların markasını
  • D ) Telefon numarasını

8

Gerekli durumlarda 112 Acil Yardım Merkezini arayarak yardım çağırmak için hangisi söylenemez?

• A ) Bir insanlık görevidir.
  • B ) Yasal bir zorunluluktur.
  • C ) 18 yaşından büyükler yapmalıdır.
  • D ) Tüm bireylerin yapması gereken bir sorumluluktur.

"Kimler ilk yardım yapabilir?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Taşıtlarda ilk yardım çantası bulunmasaydı ne gibi sorunlar yaşanırdı?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.