Taşıtlarda bulunması gereken ilk yardım çantasında hangi malzemeler bulunur?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Bu konumuzda; Taşıtlardaki ilk yardım çantalarında neler bulunur? Arabada ilk yardım çantasında bulunması gerekenler? Araçlarda ilk yardım çantasında neler bulunur? sorularına cevap arayacağız.

Araçlarda İlk Yardım Çantasında Neler Bulunur?

♣ Büyük sargı bezi (2 adet)
♣ Esmark bandajı (1 adet)
♣ Hidrofil gaz steril (1 kutu)
♣ Turnike (1 adet)
♣ Üçgen sargı bezi (3 adet)
♣ Yara bandı (10 adet)
♣ Antiseptik solüsyon (1 adet)
♣ Alüminyum yanık örtüsü (1 adet)
♣ Plaster (1 adet)
♣ Tıbbi eldiven (2 çift)
♣ Çengelli iğne (10 adet)
♣ El feneri (1 adet)
♣ Küçük makas (1 adet)

Araçlarda İlk Yardım Çantasında Bulunan Malzemeler Niçin Kullanılır?

Büyük sargı bezi, yaranın üzerine koyulan pansuman malzemelerinin sabitlenmesi, kanamanın durdurulması ve yaralanmış bölgenin dış etkilerden korunması için kullanılır.

Hidrofil gaz steril, açık yaraların üzerini kapamak için kullanılır.

Üçgen sargı bezi, yaralanmış bölgenin sabitlenmesi ve askıya alınması için kullanılır. Kırık kolun hareketini önlemek için de uygundur.

Antiseptik solüsyon, basit yaraların temizlenmesi için kullanılır. Ancak solüsyon kullanıldıktan sonra yaralı bölgede kızarma, morarma ve şişlik görülürse hemen yıkanmalı ve sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Plaster, pansuman malzemelerinin sabitlenmesinde kullanılır. Ancak açık yaraya temas ettirilmemesine dikkat edilmelidir.

Çengelli iğne, kumaşı kumaşa tutturmak için kullanılır.

Küçük makas, ilk yardım malzemelerini veya kazazedenin giysisini kesmek için kullanılır.

Esmark bandajı, kanamaların durdurulması için kullanılır. Özellikle kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarını durdurmak için idealdir.

Turnike, diğer malzemeler ile durdurulamayan atardamar kanamalarını durdurmak için kullanılır.

Yara bandı, küçük yara ve sıyrıklarda kullanılır.

Alüminyum yanık örtüsü, yanık vakalarında yaralının dış etkilerden korunması ve su kaybının önlenmesi için kullanılır. Ayrıca şoka giren yaralının vücut sıcaklığını korumak için de kullanışlıdır.

Tıbbi eldiven, yaralıya mikrop bulaşmasını önlemek ve ilk yardımcının kendisini korumak için kullanılır. Yaralıya ait kan ve salya gibi sıvılardan da hastalıklar bulaşabileceğinden eldiven kullanımı önemlidir.

El feneri, aydınlatmanın yetersiz olduğu durumlarda yaralıya müdahale etmek ve yardım çağırmak amacıyla kullanılır.
1

Yaralıların yaşamını kurtarmak, doktora gidinceye kadar durumlarının kötüleşmesini önlemek için eldeki olanaklarla olay yerinde yapılan uygulamaya ne denir?

• A ) tanı
  • B ) tedavi
  • C ) taşıma
  • D ) ilk yardım

2

Aşağıdakilerden hangisi taşıtlardaki ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerden biri değildir?

• A ) Plaster
  • B ) Yara bandı
  • C ) Kolonya
  • D ) Sargı bezi

3

Aşağıdakilerden hangisi, ilk yardım çantasında bulundurması zorunlu malzemelerdendir?

• A ) oksijenli su
  • B ) gazlı bez
  • C ) telefon kartı
  • D ) el lambası

4

Bir trafik kazasında ilkyardıma nerede başlanmalıdır?

• A ) Hastanede
  • B ) Ambulansta
  • C ) Olay yerinde
  • D ) Sağlık Merkezinde

5

Bir trafik kazası anında yaralılar ilk önce nereye taşınmalıdır?

• A ) Kendi evlerine
  • B ) En yakın sağlık kuruluşuna
  • C ) En yakın muhtarlığa
  • D ) Polis merkezine

6

Aşağıdaki malzemelerden hangisi ilk yardım çantasında bulunmaz?

• A ) Çengelli iğne
  • B ) Tıbbi eldiven
  • C ) Yara bandı
  • D ) Güneş gözlüğü

7

Kimler kan bağışında bulunabilir?

• A ) 50 kg'ın üzerinde 18-65 yaş arası, sağlıklı herkes
  • B ) İsteyen herkes
  • C ) Daha önce kan vermemiş herkes
  • D ) 18 yaşından büyük herkes

8

Bir hastaya ya da yaralıya hastaneye götürmeden önce hemen yapılması gereken ilk müdahaleye ne ad verilir?

• A ) Ameliyat
  • B ) Muayene
  • C ) Sargı
  • D ) İlk yardım

"Taşıtlarda bulunması gereken ilk yardım çantasında hangi malzemeler bulunur?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Kimler ilk yardım yapabilir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.