Bu konumuzda; Taşıtlardaki ilk yardım çantalarında neler bulunur? Arabada ilk yardım çantasında bulunması gerekenler? Araçlarda ilk yardım çantasında neler bulunur? sorularına cevap arayacağız.
Araçlarda İlk Yardım Çantasında Neler Bulunur?
♣ Büyük sargı bezi (2 adet)
♣ Esmark bandajı (1 adet)
♣ Hidrofil gaz steril (1 kutu)
♣ Turnike (1 adet)
♣ Üçgen sargı bezi (3 adet)
♣ Yara bandı (10 adet)
♣ Antiseptik solüsyon (1 adet)
♣ Alüminyum yanık örtüsü (1 adet)
♣ Plaster (1 adet)
♣ Tıbbi eldiven (2 çift)
♣ Çengelli iğne (10 adet)
♣ El feneri (1 adet)
♣ Küçük makas (1 adet)
Araçlarda İlk Yardım Çantasında Bulunan Malzemeler Niçin Kullanılır?
● Büyük sargı bezi, yaranın üzerine koyulan pansuman malzemelerinin sabitlenmesi, kanamanın durdurulması ve yaralanmış bölgenin dış etkilerden korunması için kullanılır.
● Hidrofil gaz steril, açık yaraların üzerini kapamak için kullanılır.
● Üçgen sargı bezi, yaralanmış bölgenin sabitlenmesi ve askıya alınması için kullanılır. Kırık kolun hareketini önlemek için de uygundur.
● Antiseptik solüsyon, basit yaraların temizlenmesi için kullanılır. Ancak solüsyon kullanıldıktan sonra yaralı bölgede kızarma, morarma ve şişlik görülürse hemen yıkanmalı ve sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
● Plaster, pansuman malzemelerinin sabitlenmesinde kullanılır. Ancak açık yaraya temas ettirilmemesine dikkat edilmelidir.
● Çengelli iğne, kumaşı kumaşa tutturmak için kullanılır.
● Küçük makas, ilk yardım malzemelerini veya kazazedenin giysisini kesmek için kullanılır.
● Esmark bandajı, kanamaların durdurulması için kullanılır. Özellikle kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarını durdurmak için idealdir.
● Turnike, diğer malzemeler ile durdurulamayan atardamar kanamalarını durdurmak için kullanılır.
● Yara bandı, küçük yara ve sıyrıklarda kullanılır.
● Alüminyum yanık örtüsü, yanık vakalarında yaralının dış etkilerden korunması ve su kaybının önlenmesi için kullanılır. Ayrıca şoka giren yaralının vücut sıcaklığını korumak için de kullanışlıdır.
● Tıbbi eldiven, yaralıya mikrop bulaşmasını önlemek ve ilk yardımcının kendisini korumak için kullanılır. Yaralıya ait kan ve salya gibi sıvılardan da hastalıklar bulaşabileceğinden eldiven kullanımı önemlidir.
● El feneri, aydınlatmanın yetersiz olduğu durumlarda yaralıya müdahale etmek ve yardım çağırmak amacıyla kullanılır.
1
Yaralıların yaşamını kurtarmak, doktora gidinceye kadar durumlarının kötüleşmesini önlemek için eldeki olanaklarla olay yerinde yapılan uygulamaya ne denir?
- A ) tanı
- B ) tedavi
- C ) taşıma
- D ) ilk yardım
2
Aşağıdakilerden hangisi taşıtlardaki ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerden biri değildir?
- A ) Plaster
- B ) Yara bandı
- C ) Kolonya
- D ) Sargı bezi
3
Aşağıdakilerden hangisi, ilk yardım çantasında bulundurması zorunlu malzemelerdendir?
- A ) oksijenli su
- B ) gazlı bez
- C ) telefon kartı
- D ) el lambası
4
Bir trafik kazasında ilkyardıma nerede başlanmalıdır?
- A ) Hastanede
- B ) Ambulansta
- C ) Olay yerinde
- D ) Sağlık Merkezinde
5
Bir trafik kazası anında yaralılar ilk önce nereye taşınmalıdır?
- A ) Kendi evlerine
- B ) En yakın sağlık kuruluşuna
- C ) En yakın muhtarlığa
- D ) Polis merkezine
6
Aşağıdaki malzemelerden hangisi ilk yardım çantasında bulunmaz?
- A ) Çengelli iğne
- B ) Tıbbi eldiven
- C ) Yara bandı
- D ) Güneş gözlüğü
7
Kimler kan bağışında bulunabilir?
- A ) 50 kg'ın üzerinde 18-65 yaş arası, sağlıklı herkes
- B ) İsteyen herkes
- C ) Daha önce kan vermemiş herkes
- D ) 18 yaşından büyük herkes
8
Bir hastaya ya da yaralıya hastaneye götürmeden önce hemen yapılması gereken ilk müdahaleye ne ad verilir?
- A ) Ameliyat
- B ) Muayene
- C ) Sargı
- D ) İlk yardım
"Taşıtlarda bulunması gereken ilk yardım çantasında hangi malzemeler bulunur?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız
"Kimler ilk yardım yapabilir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.