Sor

“Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle insanlara verilmek istenen mesaj nedir?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

"Ayağını yorganına göre uzat" atasözü, kişinin gelirine ve bütçesine uygun şekilde yaşaması gerektiğini vurgulayan bir mesaj içerir. Bu atasözüyle insanlara verilmek istenen mesaj, kişinin elinde olmayan şeylere göre harcama yapmaması ve yaşam standartlarını kendi bütçesi doğrultusunda belirlemesi gerektiğidir.

Bir başka deyişle, kişinin sahip olduğu kaynaklar ölçüsünde hareket etmesi, tasarruf yapması, gereksiz harcamalardan kaçınması ve borçlanmamaya özen göstermesi gerektiği vurgulanır. Bu, kişinin maddi olarak sıkıntıya düşmesini engelleyerek, daha dengeli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı sürdürmesine yardımcı olabilir.
1

Aşağıdakilerden hangisi isteklerimizin özelliklerinden değildir?

• A ) İsteklerimizin sınırı yoktur.
  • B ) İsteklerimizden önce ihtiyaçlarımı karşılanmalıdır.
  • C ) Herkesin istekleri farklıdır.
  • D ) İstediğimiz herşey alınmalıdır.

2

Ahmet'in babası çalıştığı iş yerinden maaşını aldı. Akşam hep birlikte o aya ait gelir
ve giderleri gösteren bir çizelge hazırladılar. Ahmet'in, ailesiyle hazırladığı çizelgeye ne ad verilir?

• A ) Bütçe
  • B ) Gider
  • C ) Üretim
  • D ) Tüketim

3

Aşağıdakilerden hangisi su israfını önlemek için alabileceğimiz önlemlerden biri değildir?

• A ) Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmak
  • B ) Duş süresini mümkün olduğunca kısa tutmak
  • C ) Evimizdeki damlatan muslukların tamirini ertelemek
  • D ) Meyve ve sebzeleri yıkadığımız suyla çiçekleri sulamak

4

1. Sağlık – Eğitim
2. Eğlence – Dinlenme
3. Sağlık – Eğlence
4. Eğlence - Eğitim
Yukarıdaki eşleşmelerden hangisinin önceliği diğerlerinden fazladır?

• A ) 1
  • B ) 2
  • C ) 3
  • D ) 4

5

I: Barınma
II : Oyuncak alma
III : Yeme-içme
IV : Geziye gitme
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri zorunlu ihtiyaçlarımızdandır?

• A ) I ve II
  • B ) I ve III
  • C ) II ve III
  • D ) II ve IV

6

Satın aldığımız ürünlerin üzerinde ...... dışında ..... ve ........ gibi kalite ve güvenlik işaretleri de bulunabilir. Yukarıdaki boş bırakılan yerlere sırasıyla hangileri getirilirse doğru olur?

• A ) TL – CE – ISO
  • B ) TSE – CM – ISO
  • C ) TSE – CE – ISO
  • D ) TSE – CE – KG

7

Aşağıdakilerden hangisi aile bütçesinin giderlerinden değildir?

• A ) giyim
  • B ) beslenme
  • C ) Maaş
  • D ) kira

8

Aşağıdakilerin hangisinde sosyal ihtiyaçlardan biri yer almıştır?

• A ) Kışlık giysiler almak
  • B ) Evde yemek hazırlamak
  • C ) Yiyecek alışverişi yapmak
  • D ) Aile yakınları ile sohbet etmek

"“Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle insanlara verilmek istenen mesaj nedir?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Ekmek israfını önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.