Ülkemizde en fazla israf edilen ürünler arasında gıda ürünleri, su, elektrik ve yakıt gibi enerji kaynakları yer almaktadır. Bunların yanı sıra, tüketim ürünleri ve ambalajlı ürünler de sıklıkla israf edilmektedir.
Gıda israfı, özellikle evsel atıkların önemli bir kısmını oluşturur ve hem doğal kaynakların israfına hem de çevre kirliliğine neden olur. Bu israfın önlenmesi için evlerde doğru planlama yapılması, tarihi geçmek üzere olan gıdaların kullanımı, artık yemekleri değerlendirmek için tariflerin kullanılması ve bu konuda farkındalık yaratmak için kampanyalar düzenlenmesi gerekmektedir.
Su israfı da ülkemizde önemli bir sorundur. Özellikle tarım, sanayi ve kentsel kullanım alanlarında su kaynaklarının etkili kullanımı konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Evlerde de bilinçli tüketim alışkanlıkları oluşturarak su israfının önüne geçilebilir.
Elektrik ve yakıt gibi enerji kaynakları da israf edilen önemli ürünler arasındadır. Bu kaynakların verimli kullanımı için enerji tasarrufu yöntemleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve çevre dostu teknolojilerin kullanımı teşvik edilmelidir.
Son olarak, tüketim ürünleri ve ambalajlı ürünler de sıklıkla israf edilen ürünler arasındadır. Bu ürünlerin üretimi, nakliyesi ve imhası çevreye ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle, doğa dostu ürünlerin tercih edilmesi, ambalajlı ürünlerin azaltılması veya geri dönüştürülebilir ambalajların kullanılması, atık yönetimi konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
1
Sıla okuldan eve geldi. Defterinden kullanılmamış birkaç yaprak arttı ve uçak yaptı. Buzdolabını açtı. Kapağını kapatmadan su içmeye gitti. Odasına geçti. Gardolabını açtı. Kıyafetlerinin bir tanesinin rengini hiç sevmiyordu. Keserek bebeğine elbise yaptı.
Anlatılan metinde hangi kaynağın israfı yapılmamıştır?
- A ) Giysi
- B ) Su
- C ) Elektrik
- D ) Kağıt
2
Süt ve şut ürünleri satın alınırken öncelikle aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
- A ) son tüketim tarihine
- B ) ambalajına
- C ) fiyatına
- D ) markasına
3
Aşağıdakilerden hangisi temel ihtiyaçlarımızdandır?
- A ) Barınma
- B ) Spor yapma
- C ) Tatile gitme
- D ) Sinemaya gitme
4
Para icat edilmeden önce üretilen ürünlerin değiştirilmesi ile yapılan alışverişe ne ad verilir ?
- A ) Takas
- B ) Üretim
- C ) Tüketim
- D ) Bütçe
5
Kullanmış olduğumuz kağıtları, kitapları hangi şekilde kullanmamız hatalıdır?
- A ) Kağıt kumbarasına atmak
- B ) Origami çalışmalarında kullanmak
- C ) Isınmak için yakmak
- D ) Kağıt hamuru hazırlayarak oyuncak yapmak
6
Belirli bir süre için planlanan, gelir ve giderlerin tümüne .................. denir.
cümlesinde noktalı yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi gelmelidir?
- A ) alışveriş
- B ) para
- C ) gelir
- D ) bütçe
7
Aşağıdakilerden hangisi bir ekonomik faaliyet değildir?
- A ) Balıkçılık yapmak
- B ) Manav işletmek
- C ) Çiftçilik yapmak
- D ) Okula gitmek
8
Aşağıdakilerden hangisi su israfını önlemek için alabileceğimiz önlemlerden biri değildir?
- A ) Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmak
- B ) Duş süresini mümkün olduğunca kısa tutmak
- C ) Evimizdeki damlatan muslukların tamirini ertelemek
- D ) Meyve ve sebzeleri yıkadığımız suyla çiçekleri sulamak