Sosyal ve kültürel ihtiyaçlarımız, insanların toplumda yaşama, iletişim kurma, etkileşimde bulunma ve kültürel değerleri paylaşma gereksinimlerini ifade eder. Bu ihtiyaçlar, insanların sosyal ve kültürel hayatlarını sürdürmek için gerekli olan davranış biçimleri, ritüeller, gelenekler, inançlar, dil ve sanat gibi unsurların yanı sıra, insanlar arasındaki ilişkiler, toplumsal statüler, aidiyet duygusu, saygınlık, onaylanma ve takdir alma gibi faktörleri de içerir.
Örnek olarak, insanların sosyal ihtiyaçları arasında arkadaşlık, aile ilişkileri, romantik ilişkiler, iş arkadaşlıkları, topluluklar ve diğer sosyal bağlar yer alır. Bu ihtiyaçlar, insanların kendilerini bağlı hissetmelerini, toplumsal destek alarak zorluklarla başa çıkmalarını ve kendilerini ifade etmelerini sağlar.
Kültürel ihtiyaçlar ise, insanların kültürel miraslarını paylaşmaları, sanat ve edebiyat yoluyla kendilerini ifade etmeleri, inançlarına ve değerlerine uygun olarak yaşamaları gibi unsurları kapsar. Bu ihtiyaçlar, insanların kendilerini ifade etmelerini, diğer kültürleri tanımalarını, toplumsal uyumu ve dayanışmayı sağlar.
Sosyal ihtiyaçlar
✔ İletişim kurma ve etkileşimde bulunma
✔ Aidiyet duygusu ve kabul görme
✔ Toplumsal destek ve dayanışma
✔ Arkadaşlık, aile ilişkileri ve romantik ilişkiler
✔ İş arkadaşlıkları ve meslektaşlık
✔ Topluluklara dahil olma ve gruplarla etkileşim kurma
✔ Toplumsal statüler ve saygınlık
Kültürel ihtiyaçlar
✔ Kültürel mirasları paylaşma
✔ Sanat ve edebiyat yoluyla kendini ifade etme
✔İnançlara ve değerlere uygun olarak yaşama
✔ Farklı kültürleri tanıma ve anlama
✔ Tarih ve geçmişle bağlantı kurma
✔ Yeni şeyler öğrenme ve kendini geliştirme
✔ Dil ve dil becerilerini geliştirme.
Özetle, sosyal ihtiyaçlarımız, insanların toplumda yaşama, iletişim kurma, etkileşimde bulunma ve kültürel değerleri paylaşma gereksinimlerini ifade ederken, kültürel ihtiyaçlarımız insanların kültürel miraslarını paylaşmaları, sanat ve edebiyat yoluyla kendilerini ifade etmeleri, inançlarına ve değerlerine uygun olarak yaşamaları gibi unsurları kapsar.
1
Aşağıdakilerden hangisi sosyal ihtiyaçlarımızdan biridir?
- A ) Sinemaya gitmek
- B ) Kahvaltı yapmak
- C ) Kış mevsiminde kalın giyinmek
- D ) Su içmek
2
Belirli bir süre için planlanan, gelir ve giderlerin tümüne .................. denir.
cümlesinde noktalı yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi gelmelidir?
- A ) alışveriş
- B ) para
- C ) gelir
- D ) bütçe
3
Üretilen şeylerin kullanılıp harcanmasına ne ad verilir?
- A ) Denetim
- B ) Üretim
- C ) Dağıtım
- D ) Tüketim
4
Aşağıdakilerden hangisi tüketim aşamasına örnektir?
- A ) Buğdayın ekilmesi
- B ) Buğdayın un yapılması
- C ) Ekmeğin marketlere dağıtılması
- D ) Marketten ekmeğin satın alınması
5
Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
- A ) İhtiyaçlarımızı karşılarken zorunlu ihtiyaçlarımıza öncelik vermeliyiz.
- B ) Bütçemize uygun şekilde alışveriş yapmalıyız.
- C ) İhtiyaçlarımızı önem sırasına koymalıyız.
- D ) Temel ihtiyaçlarımızdan önce isteklerimizi karşılamalıyız.
6
Aşağıda verilen ürünlerden hangisinin üzerinde son kullanma tarihinin yazılması gerekmez?
- A ) cep telefonu
- B ) çikolata
- C ) bisküvi
- D ) süt
7
Aşağıdakilerden hangisi temel ihtiyaç değildir?
- A ) Spor
- B ) Beslenme
- C ) Giyinme
- D ) Barınma
8
Süt ve şut ürünleri satın alınırken öncelikle aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
- A ) son tüketim tarihine
- B ) ambalajına
- C ) fiyatına
- D ) markasına