Sor

Hücre-Doku-Organ-Sistem Bu organizasyon ilişkisine yönelik insan vücudunda

Her Soruya Bizim Bir Cevabımız Var.

  asiyegjk  30.10.2023 / 15:17 
Soru
Hücre-Doku-Organ-Sistem
Bu organizasyon ilişkisine yönelik insan vücudundan bir örnek veriniz
Eklenen Cevaplar
  SorubakC 30.10.2023 / 15:42
#1
Hücre: Senin vücudunda milyonlarca minik yapılar var. Bunlara "hücre" diyoruz. Özellikle kemiklerini oluşturan bu minik yapıların ismi "osteosit". Onları kemiklerinin minik yapı taşları olarak düşünebilirsin.

Doku: Şimdi bu osteositler adını verdiğimiz minik yapı taşları, bir araya gelince "kemik dokusu"nu oluşturuyorlar. Biraz Lego oynar gibi düşün, tek bir Lego parçası bir hücreyken, birçok Lego parçasının bir araya gelip bir şey oluşturması gibi osteositler de bir araya gelip kemik dokusunu oluşturuyor.

Organ: Şimdi, bu kemik dokusunu büyük bir yapıda toplarsak, bu sefer "kemik" adını verdiğimiz organları elde ediyoruz. Örneğin, bacağının üst kısmındaki büyük kemik, "femur" olarak adlandırılır. Femur, vücudumuzdaki en büyük kemiktir ve bu büyük kemik de minik osteositlerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

Sistem: Eğer tüm kemiklerimizi bir araya getirirsek, bu büyük yapının adı "iskelet sistemi" olur. İskelet sistemi, vücudumuzu ayakta tutan, bize şekil veren ve iç organlarımızı koruyan harika bir yapıdır.

Bu şekilde, minik-minik yapı taşlarından başlayıp en sonunda tüm vücudumuzu oluşturan büyük bir sisteme kadar geliyoruz!
Benzer Sorular
Sorubak sana sesleniyorum fen 7.ünite hatalı sorular çok fazla
yoğunluk nasıl hesaplanır
aşağıdakilerden hagisi beyinciğin görevlerinden biridir
Atom taneciklerini ilk bulan bilim adamı kimdir?
soluk aldığımızda vücudumuzda aşağıdaki durumlardan hangisi gerçek leşir? A Disyafram kası kasılır B akciğer iç hacmi küçülür c kaburgalar arası kaslar gevşer D akciğerlerdeki oksijen gazı dışarı çıkar