Öğrencilere Çevrimiçi Aramalarını İyileştirmeyi Öğretmek İçin 5 İpucu

Öğrencilere Çevrimiçi Aramalarını İyileştirmeyi Öğretmek İçin 5 İpucu

Teknoloji ve internet dünyası geliştikçe gerekli olan neredeyse her bilgiyi bulmak mümkün hale geldi. Özellikle okul okuyan öğrencilerin teknoloji ile uyumunu sağlamak ve onları bu araştırma dünyasına dahil etmek için bazı görevler verilebilmektedir.

İnternet iyi yönde kullanıldığında ciddi anlamda oldukça faydalı bilgilere erişmeyi sağlar ve kişinin gelişimini, bilgisel anlamda gelişmesine yardımcı olan en etkili araçlardandır. İlkokul ve ortaokuldaki öğrenciler dünyayı tanıma, öğrenme ve kendini keşfetme evresinde oldukları için öğretmenler tarafından verilen internet üzerinde araştırma görevleri veya ödevleri gözlerini korkutabilmektedir. Bunun çok zor olduğunu düşünmeleri, yaşları ve bilgisel deneyimleri açısından oldukça normal bir durumdur.

Evet teknik olarak internet üzerinde araştırma yapmak ve çevrimiçi arama motorlarını kullanmak zaman zaman karmaşık ve uğraş gerektiren bir hal alabiliyor. Aslında bu tıpkı bir oyun gibi zamanla alışılan ve öğrenilen bir aktivite gibidir. İnternet dünyasını tanımak, nasıl kullanıldığını öğrenmek ve internet üzerinde hangi bilgilere ulaşılabildiğini keşfetmek adım adım ilerlenerek bulunur. Çevrimiçi aramalar pratik ve öğrenim yolu ile öğrenilebilir. Eğitim kaynaklı kullanılan en iyi çevrimiçi arama motorları ve platformları Google, Youtube, Pinterest gibi bilindik ve güvenilir olan platformlardır.

Öncelikle hangi platformda araştırma yapabileceklerini öğrenmeleri onların yararına olacaktır. Yeni zaman çocuklarının teknoloji ile arası bizden daha iyi, çünkü anlama ve kavrama yetenekleri resmen dudak uçuklatacak derecede olabiliyor. Bu yüzden bu eğitim yolunda doğru adımları göstermek ve faydalı bir yönlendirme yapmak yeterli olacaktır.
Öğrencileri çevrimiçi arama ve araştırma konusunda geliştirebilmeniz ve onları doğru yönlendirebilmeniz için izlemeniz gereken 5 adımı sizlerle paylaşıyoruz.

Doğru Anahtar Kelime Kullanımı ile Arama Taktiklerini Öğretin


Google gibi arama motorlarının araştırma yapan biri için aslında çok basit bir işleyiş mantığı vardır. Yazacağınız bir kelime ile birden fazla öneri sunan bir sistemden bahsediyoruz. Araştırmak istediğiniz konuyu geniş ve kapsamlı yazmak için uğraşmanıza gerek yok. Büyük veya küçük harf ayrıntısının herhangi bir şeyi değiştirmeyeceğini de bilmelisiniz. İşin özüne gelirsek eğer, bir arama yaparken noktasından virgülüne kadar ayırıp cümleyi detaylandırmak yerine basit kalıplar kullanmanız yeterli olacaktır. Öğrencilerin arama yaparken bilmeleri gereken ilk husus bu. Örneğin; Mehmet Akif Ersoy kaç yılında doğmuştur? sorusu yerine, Mehmet Akif Ersoy doğum yılı yazabilirsiniz. Bu size istediğiniz sonucu verecektir ve ayrıca zaman kazandıracaktır. Öğrencileri detaycı ve kapsamlı soru kalıplarından ziyade basit kalıplarla, yani doğru anahtar kelimeyle nasıl araştırma yapacağını öğretmek gerekir.

Arama Terimi Bulmak İçin Pratik Yaptırın


Anahtar kelime olayını izah ettiyseniz ve bunu anladıklarında, onlara araştırmak istedikleri konuyu nasıl arayacakları konusunda pratik yapmalarını sağlamalısınız. Belirlenen bir konu olduğunu varsayalım, bu konuyu nasıl arayacaklarını ve hangi kelimeleri kullanacaklarını onlara sorarak bir beyin fırtınası yapmalarını sağlayabilirsiniz. Bu pratik onlara birçok çözüm sunacaktır. Uzun lafın kısası, araştırılacak konuyu internet üzerinde hangi kelimeleri kullanarak bulabileceklerini gösterin.

Yaygın Arama Sorguları


Öğrencilere yapacakları araştırmalarda nasıl sorgu yapacaklarını öğretebilirsiniz. Aradıklarıyla ilgili kelime listeleri oluşturmaları, çevrimiçi arama konusundaki mantığı kavramalarına yardımcı olacaktır. Belirlenen bir konu ve o konuyu hangi kelimeler aracılığı ile bulabilmeleri gerektiği. Gereksiz kelimelerle arama süreçlerini uzatmalarını engelleyecektir. Doğru kelime, mutlak sonuç. Tüm olay bu. Bu pratikler, alıştırmalar onları internet dünyasında zehir gibi yapacaktır. Ancak bu teknolojiyi iyi yönde kullanmaları gerektiği konusunda onlara gerekli aşılamayı yapın. Zira internet dünyası çok geniş ve çok kapsamlıdır

Uygulamalı Sorun Giderme Taktiğini Uygulayın


Televizyon sinyalleri kesildiğinde ne yapılabilir? Örneğin anlık olarak eğer varsa antenin yönü değiştirilir veya kablo bağlantısı kontrol edilir. Konumuz bu taktiksel çözüm yolları ile ilgili. Okuldasınız ve projektör yardımı ile öğrencilerinize internet üzerinden bir eğitim veriyorsunuz. İnternetin kesilmesi durumunda anlık olarak modemi kontrol edeceğinizi biliyorsunuz, işte bu anlık çözüm üretme hareketidir ve sezgisel bir hamledir. Öğrenciler öğrenim çağında olduklarından dolayı gösterilen her detayı hafızalarına kazırlar. Burada öğretilmesi gereken şey, karşılaşılan anlık bir problemi nasıl bir yol izleyerek çözmeleri gerektiğini görmelisiniz.

Küçük bir plan kurun ve öğrencilerinize ders verdiğiniz sırada bir sorun çıksın. Mesela, yazdığınız bir kelimeyi yanlış yazdığınızı bilerek yazıyorsunuz. O anda öğrencilerin size bir uyarı yapıp yapmayacaklarını kontrol edin. Aradığınız o kelime sonrasında arama motorunda istediğiniz konudan alakasız bir konuyla karşılaştığınızda, öğrencilerinize bunun sebebini söyleyin ve ardından doğru olan adımı gösterin.

Sesi Metne Dönüştürme


Çevrimiçi aramayı iyileştirme adımlarımızın sonuncusundayız. Bu adımımız öğrencilere daha keyifli gelecek ve muhtemelen eğlenmelerini sağlayacaktır. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız sesi metne dönüştürme özelliği. Öğrencilerin deneyimlemesi gereken özelliklerden birisi. Şu an yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonlarda sesli bir komut ile neler yapılabildiğine yediden yetmişe hemen hemen herkes muhtemelen aşinadır. Bu özellik birçok cihazda, internet kaynaklı platformlarda/web sitelerinde kullanılmaktadır. Özellikle hız ve zaman tasarrufu açısından oldukça faydalı olan bu özellik dijital klavyelerde tek bir tıklama ile etkinleştirilebilmektedir.

Öğrencilere bu özelliği deneyimlemeleri için bir fırsat tanıyın. Kullandıkları cihazda mikrofon aracılığı ile kullanılan bu özelliği nasıl kullanacaklarını gösterin. Mikrofon izni için karşılarına bir pencere çıkacaktır. Bu izni onayladıktan sonra özelliği kullanabileceklerini fark edecekler. Gürültülü ortamlarda mikrofona/ telefona doğru yaklaşmaları gerektiği gibi bazı detayları onlara öğretin. Bu özelliği kullanmak onların hoşuna gidebilir ve öğrenimler bu artan motivasyonları sayesinde değerlenebilir.

İnternet dünyasını ve teknolojiyi onlara sevdirmek, öğreteceğiniz ve öğretmek istediğiniz konular için daha dikkatli ve istekli olmalarını sağlayacaktır. Minik öğrencilerin gözlerinde büyüyen bu çevrimiçi arama, internet veya teknoloji korkusunu bu adımları izleyerek bitirebilirsiniz.