Sınavlarda Düşük Not Alan Arkadaşlarınıza Nasıl Destek Olabilirisiniz?

Sınavlarda Düşük Not Alan Arkadaşlarınıza Nasıl Destek Olabilirisiniz?

Bireyler sevdikleri arkadaşlarının üzülmesini istemez. Bu nedenle yakın arkadaşlar hem iyi günlerde hem de kötü günlerde birlikte vakit geçirerek daha yakın bir ilişki kurabilir. Yakın arkadaşların sevdiği derslerden iyi not almasında sevinilirken düşük not alması durumunda teselli, destek ve mümkünse yardım alınacak dersin birlikte çalışarak telafisini yapmak mümkündür. Özellikle sevilen arkadaşların üzülmesine dayanılamıyorsa takılan, zorlanılan dersler belirlenmeli ve ona uygun bir çalışma programı belirlenmelidir.
Kişiler sevmedikleri, başarısız olduğunu hissettikleri durumların üzerine gitmek yerine kaçmayı tercih edebilir. Bu durumda olabildiğince olaya üçüncü göz ile bakılmalı ve hangi konularda neden zorlanıldığını tespit edilerek üzerinde çalışılmalıdır. Sınavlardan yüksek not almak her öğrenci için önemlidir. Ancak yakın olan arkadaşın düşük not alması moral bozucu hale gelebilir ve arkadaşı demoralize görmek olasıdır. Arkadaşın keyfini yerine getirmek için destek olunmalı, onun yanında olduğu hissettirilmelidir. Böylece arkadaş kısa sürede toparlayacak gücü kendinde bulabilir ve tekrar çalışma isteği gelebilir.

Üniversite Sınavında Düşük Puan Alan Arkadaşa Ne Yapmalı Nasıl Davranılmalı?


Üniversite sınavı gençlerin büyük emek vererek hazırlandığı, her şeyden fedakârlık yapmak zorunda kaldığı dönemdir. Gençler çevrelerinde sürekli kendileri gibi sınava hazırlanan öğrenciler ile birlikte vakit geçirir ve kendi çevrelerini oluşturmaya başlar. Bu süreçlerde arkadaşlıklar arasında sıkı bağ gözlemlenir ve herhangi bir problem birlikte çözülmeye çalışılır. Sorunların etkili şekilde çözülmesi için gerekirse arkadaşlar arasında iş bölümü yapılır. Üniversiteye hazırlanan ve iyi bir okul kazanmak isteyen arkadaşlar sınava birlikte hazırlanır, birbirlerinin en iyi oldukları derslerde destek olarak eksiklerini ortak olarak kapatmaya çalışır. Ancak sınav zorluğu ya da olumsuz deneyimler sonucunda yakın arkadaşlar daha düşük puan alabilir ve bu durumdan çok büyük şekilde etkilenir. Kişi kendi üniversite sınavını kazanma sevincini yaşayamadan arkadaşı için neler yapabileceğini araştırır. Üniversite sınavından düşük puan alan arkadaşlara şu şekilde davranılabilir:

Destekleyici Olun


Üniversite sınavının önemli olduğunu ancak her sene tekrar yapıldığını, bu sene olmasa bile seneye tekrar şansı olacağı hatırlatılmalıdır. Asla arkadaşlar yargılanmamalı ve sınav için gösterdiği çabalar takdir edilmelidir. Her ne olursa olsun birlikte olacağınızı ve gerekirse, mümkünse eğer tekrar ders çalışma konusunda destek olacağı belirtilmelidir.

Yeni Planlar Oluşturun


Sınavda hangi konularda başarısız olunduğu, sıralamada neden geride kalındığı belirlenmelidir. Rasyonel şekilde sınav şablonu incelenmeli ve hangi derslerde eksik olduğu işaretlenmelidir. Tekrar sınava hazırlanırken eksik olunan derslere yoğunlaşmalıdır. Aynı zamanda bireylerin heyecanı, panik hali ya da hastalık halinden dolayı sınav kazanılamamış olabilir. Bu durumun insanlık hali olduğu belirtilmeli ve arkadaşın kendine acıma, olumsuz ruh haline bürünmesine izin vermeden motive edilmeye çalışılmalıdır.

Kabullenme Sürecinde Şefkatli Davranın


Hazırlanılan sınavlar uzun ve geniş bir süreci kapsadığı için düşük puanların etkisi daha fazla sürebilir. Bu durumda arkadaşın puanı kabul etmesi için zaman tanımalı, çok fazla üzerine gidilmemelidir. Olabildiğince birlikte sevilen etkinlikler yapılmaya çalışılmalı ve süreç kabul edilmelidir. Özellikle sınav sonucu yeni açıklandığında hemen nedenler araştırılmamalı sonucun kabullenilmesi için zaman tanınmalıdır.

Arkadaşınızı Dinleyin


Sınav sonucu düşük olan arkadaşların süreci kabul etmesine izin verin. Bu dönemde onları daha fazla dinleyin ve duygularının açığa çıkmasını destekleyin. Böylece süreç daha kolay ve hızlı şekilde ilerleyecek ve yeni yollar keşfederek farklı çalışma stratejileri ile istenilen bölümleri kazanmak için yol haritaları oluşturulabilir.

Başarılı İnsanların Hayatlarına Birlikte Araştırın


Sınav sonucu bazen öğrencilere dünyanın sonu gibi gelebilir. Bu durumda tekrar sınava girebileceği, istenilen hayat için farklı yolların bulunduğu gösterilebilir. Bunun için okula kabul edilmeyen ancak hayatta oldukça başarılı olan ünlülerin hayatlarından örnek vermek arkadaşın moral bulmasına yardımcı olabilir. Bunlara örnek olarak Richard Branson, Simon Cowel, Jon Snow örnek verilebilir.

İlgisini Başka Konulara Vermesini Sağlayın


Bireyler sürekli olumsuz tecrübeleri üzerinde durduğunda yeni yolları görmeyebilir. Bu nedenle başarısızlığa uğradıktan sonra bireyler başka şeylerle ilgilenmek, keyif aldığı hobilere yönelmesi kısa sürede kendilerini toparlamalarına yardımcı olur. Bu nedenle yakın arkadaş ile yapılmayı sevilen aktiviteler düzenlemek ve bunlara katılması sağlanması için ısrar etmek işe yarayabilir.

Farklı İstenilen Bölüm Olup Olmadığı Araştırılabilir


Çok istenilen bölüm kazanılamadığında öğrenciler hüsrana uğrar. Ancak kişinin severek okuyup ilerde o alanda başarılı faaliyetler göstereceği alanlar da olabilir. Bunu görebilmek için sınav sonucu ve tercih dönemi arasında araştırılmalı, farklı sevilen alternatiflerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Okul, bölüm karşılaştırması yapmak, ders içeriklerini kontrol etmek işe yarayabilir. Böylece belki tekrar sınava girmeden direkt olarak üniversiteye gidilebilir.

Yalnız Olmadığını Hissettirme


Sınav sonucun sonrasında istediği bölümü kazanamayan ya da barajı geçemeyen birçok öğrenci olduğu ve duygu karmaşıklığı hissetmenin normal olduğu vurgulanmalıdır. Aynı zamanda barajı geçemeyen ve hiçbir şekilde seçim hakkı bulunmayan öğrenci arkadaşların olduğu hatırlatılabilir. Böylece kişi sadece kendisi sınavı kazanamamış duygusundan kurtularak yeni yollar keşfedebilir.