LGS Kazandıracak Çalışma Programı

LGS Kazandıracak Çalışma Programı

Sınıf atladıkça, yaşınız ilerledikçe önünüze çıkacak sorumluluklarda çoğalacaktır. Başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu yazıyı sizler için hazırladık. Verimli, etkili ve planlı bir çalışma ile başarıya imzanızı atmak istiyorsanız kemerlerinizi sıkı bağlayın. LGS nasıl kazanılır? Ders nasıl çalışılır? LGS’de başarılı olmak için gerekenler nelerdir? Ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Tüm bu sorularınıza birkaç maddeleme ile yanıt vereceğiz. Kollarınızı sıvayın ve başarılı olmanın taktiklerini hafızanıza kazımak için dikkatli bir şekilde okuyun.

Öncelikle başarılı olmanın en büyük sırrı planlı çalışmaktır. Ne yaptığınızı bilirseniz, sonuç size o kadar yakın olacaktır. Çok çalışmak elbette iyi bir yol ancak verimli çalışmak her zaman daha etkilidir. LGS sınavı yaklaştığında yaptığınız panik ve stres size olumsuzluk getirecektir. O yüzden stres ve panik gibi bu olumsuz duygu karmaşalarını kendinizden uzaklaştırmalısınız. Başarılı olacağınıza ve bunu sizin kendi gayretinizle yapacağınıza inanın. Uzun lafın kısası, kendinize inanın! Hadi gelin birlikte izlemeniz gereken ders çalışma yollarını inceleyelim.

1. Çok Çalışmaktan Ziyade, Etkili ve Verimli!


Başarının en büyük anahtarı hedeflerinizdir, hedeflerinize ulaşmanın en iyi yolu ise planlı, düzenli ve istikrarlı bir çalışmadan geçer. Kendinize haftalık olarak çalışma hedefleri belirleyin, kendinizi de bunaltmadan ve sıkmadan. Bundan keyif almayı sağlamalısınız. Zayıf olduğunuz bir derse ağırlık verebilirsiniz. Günlük bir rutin hazırlayın. Gününüzün tamamını ders çalışmaya ayırmak, alacağınız verimi düşürecektir.

  • Haftalık çözeceğiniz test sayısını belirleyin ve bunu rahat yapabileceğiniz bir şekilde günlerinize bölün. Dersleri gün gün bölmektense, istediğiniz bir dizilim ile harmanlayın. Bilginin akılda kalmasının ilk yolu tekrar etmektir.

  • Ders çalışma alanınızı belirleyin. Sessiz ve dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şeyin olmadığından emin olun. Televizyon, buzdolabı gibi gürültü oluşturan cihazlardan uzak olun.

  • Karanlıkta kalmayın, gün ışığı alamıyorsanız eğer bulunduğunuz ortamı iyi aydınlatacak bir lamba ile kendinizi aydınlık bir ortamda tutun. Karanlık sizi mayıştırır ve bir süre sonra uykunuzu getirir. Sonuç ise sıkılmak olacaktır. Aydınlık sizi uyanık ve dinç tutar. Buna dikkat edin ve loş ortamdan uzak durun.

  • Çalışma alanınız düzenli olsun, etrafınızdaki dağınıklık psikolojik olarak sizi rahatsız eder. Derli ve toplu olmak sizi rahatlatır.


Unutmayın, ders çalışınca sıkılacaksınız. Bu bilinçaltınızın, tembel bir beynin kandırma taktiğidir. Beyninizi ve duygularınızı siz yönetin, kazanmanız gereken bir hedef olduğunu hatırlayın ve tembelliğe izin vermeyin. Pes etmeden devam ederseniz bulacağınız tek sonuç başarı olacaktır. Motivasyonunuzu her zaman zirvede tutun, sıkıldığınız zaman kalkın, elinizi yüzünüzü yıkayın ve bir hava alın. Çalışmayı bir alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor ve ilk süreç her zaman zorlayıcıdır. Aşmanız gereken küçük bir tepe gibi. Ebeveynleriniz ile iletişim halinde olun, ders programı oluşturmanız konusunda onlardan yardım alabilirsiniz. Tekrar edelim, pes etmek yok!

2. Kısa Notlar Hazırla


Ders çalışırken okuduğunuz veya dinlediğiniz bir şeyi not almak bilginin zihninize aşılanmasını sağlar. Okumak ve dinlemekle aklınızda bir şey tutamazsınız. Ancak çalıştığınız derste en önemli kısımları not ederseniz eğer daha sonrasında ders çalışmak için koca bir kitabı açmanıza gerek kalmaz, aldığınız o notları tekrar ederek verimli bir bilgi toplayabilirsiniz. Tekrar etmek bilgiyi sağlamlaştırır, hafızanızı güçlendirir. Notlarınızı ister deftere isterseniz de kağıtlara yazın önemli değil. Okuduğunuzu ve duyduğunuzu tekrar yazmak aldığınız verimi arttırır. Hatta ezberin en iyi yolu yazmaktır. Not çıkarmak, çalıştığınız konunun en önemli kısımlarını yazmaktır. Her şeyi değil! Önemli bilgilere odaklanın, karmaşıklığa izin vermeyin. Bir diğer etkili seçenek ise özet çıkartmaktır. Okuduğunuz konunun özetini çıkartmak o konudan ne kadar iyi bilgi topladığınızı size gösterir ve LGS zamanında sınava çalışmanız için mükemmel bir not olacaktır.

3. Ders Çalışırken Teknolojik Cihazlar Yok!


Ders çalışmanın ve en iyi verim almanın bir diğer püf noktası odaklanmaktır. Odağınızı engelleyecek her unsurdan uzak durmalısınız. Dikkatinizi derse ve hedeflerinize vermelisiniz. Tablet, televizyon, bilgisayar ve özellikle akıllı telefon gibi cihazlar dikkatinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Telefon hepimizin en büyük alışkanlıklarındandır. Bu nedenle aklınızın herhangi bir bildirime, oyuna veya herhangi bir şeye gitmesini engellemelisiniz. Telefon gibi teknolojik cihazları kapatın ve çalıştığınız yerin dışında olmasını sağlayın. Anne veya babanıza teslim edebilirsiniz. Geleceğimiz nokta ise şu; akıllı telefon gibi cihazları ve arkadaşlarınızı ders çalışırken unutun!
Tüm bu adımları takip etmek ve buna alışmak zor olacak. Yatağınız sizi çağırabilir, uzanmak isteyebilirsiniz, oyun oynamak isteyebilirsiniz, arkadaşlarınızla takılmak isteyebilirsiniz ve uykusuz olabilirsiniz. Bunlar sizi hedeflerinizden ve o gözünüze kestirdiğiniz hedeflerinizden alıkoyacaktır. Sizin için önemli olan ders çalışmak ve başarılı olmak. Bu yüzden kendi sınırlarınızı zorlayın. LGS kazandıracak ders çalışma programı istiyordunuz, bende verdim. Bu zorlayıcı yolu seçerseniz, kazanacağınız tek gerçek başarı olacaktır.

4. Bol Bol Test Çözüyoruz!


Test çözmeniz başarı oranınızı inanılmaz bir derecede arttıracaktır. Çünkü gerçekçi örnekleri görüyor olacaksınız, birden fazla seçenek karşınıza çıkacak. Bu pratiği yapmanız karşınıza çıkacak bir diğer soruyu ve mantığını anlamanız konusunda oldukça faydalı olacak. Birbirinden farklı yüzlerce soruyu çözmek size nasıl faydalı olmaz ki? Okuduklarınızla, dinlediklerinizle ve edindiğiniz bilgilerle test çözmek iyi bir pekiştirme sağlayacak. Tekrar etmek ve yeni sorularla başa çıkabilmek sizi sınav esnasında yaşayabileceğiniz stres ve panikten kurtarır. Günlük olarak çalıştığınız konularla alakalı testler çözün. Hatta test çözerken kendinize süre tutun ve tuttuğunuz süre içine kaç soru yapabildiğinize bakın! Bu deneyiminizi oldukça arttıracaktır. Tekrar yaparsanız mükemmelleşirsiniz.

5. Günlük Görev Etkinliği


Haftalık olarak çalışma programınızda neler yapacağınızı sakin bir kafayla düşünün. Hangi konulara çalışacağınızı, kaç test çözeceğiniz, nasıl notlar alacağınızı, mola süresini dahi belirleyin. Belirlediğiniz bu görevleri sizi sıkmaması için bölün, aşırı sıkı bir vakit geçirerek kendinizi bunaltmayın. Bu çalışma planınızı ailenizle paylaşın ve bu plana uyacağınıza dair kendinize söz verin. Zamanı en iyi şekilde değerlendirmeniz sizin için olumlu sonuçları beraberinde getirecektir. LGS sınavı bu programlar ve adımlarla sizin için çocuk oyuncağı olacak. Kendinize güvenin, istikrarınızı koruyun ve sabırlı olun!

Planlarınızı aksatmadan yerine getirdiğinizde kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Biraz dinlenebilirsiniz, hava almaya çıkabilirsiniz ve anneniz veya babanız onay veriyorsa biraz oyun oynayabilirsiniz. Aileniz ile sinema keyfi bile yapabilirsiniz.

Eğitimi kendiniz için eğlenceli bir hale getirin. Motivasyonunuzu kaybetmeyin. Hayatı ders ile bunaltmaya ve monotonlaştırmaya gerek yok! Sıkı çalışın, verimli çalışın ve plana uyun. LGS sınavını kazanmaktan başka bir seçenek olmayacaktır.