5 Başlıkta Sınav Süresini Yetiştiremeyenlere Öneriler

5 Başlıkta Sınav Süresini Yetiştiremeyenlere Öneriler

5 Başlıkta Sınav Süresini Yetiştiremeyenlere Öneriler
Sınavlar kısıtlı zaman süreleri nedeniyle stres, panik, korku ve tedirginlik gibi duygusal tepkimelere yol açmaktadır. Bir sınavda hızlı okumak, hızlı anlamak çok önemlidir. Bu konuda gelişim sağlamak içinde bol bol pratik yapılmalıdır. Bu konularda hemfikiriz. Ancak sınav süresini yetiştirmenin bağdaştığı farklı hususlar var. Gelin birlikte bunların ne olduğunu öğrenelim.

Konudan bağımsız gibi gelebilir ama değil, o yüzden pür dikkat okumanızı istiyorum. İş hayatından örnek verelim; x adlı bir firmada çalışıyorsunuz ve size bir görev, bir iş verildi. Aynı zamanda onu bitirmeniz ve tamamlamanız gereken kısıtlı bir zamanınız var. Belki ilk dönemlerde tökezleyecek ve eliniz ayağınız birbirine karışacak ancak zamanla bunu tekrar ettikçe alışacak ve uyum sağlayacaksınız. Bu psikolojik bir baskıdır insan beyni için. Kısıtlı süre ve tamamlanması gereken iş, sınav vs. birtakım gereklilikler. Süre kaygısı okul süresinde verilen eğitimin şeklinden kaynaklı oluşur. Özellikle sınav zamanlarında öğrencilerin yetiştirememe kaygısı ve başarısızlık korkusu. Bu psikolojik oluşum hem öğrencinin özgüven eksikliğinden hem ailenin uyguladığı baskıdan hem de okuldaki sınav süresinde yetiştirilmediği takdirde başarısız olunacağız algısı oluşumundan kaynaklıdır. Size bu konuda yardımcı olacak 5 tüyo verelim ve bu sorunu aşmanız için vesile olalım.

1. Girmeniz gereken bir sınavınız varsa öncelikle bu kaygıyı yok etmenin en önemli yolu çalışmaktır. Ne kadar iyi hazırlanırsanız çıkacak sürprizlere karşı o kadar etkili cevaplar verebilirsiniz. Konulara hâkim olun, konsantre olun ve sıkı çalışın. Bu hususlar size sınavınızda özgüven kazandıracak. Bilgili olmanız size her zaman kazandırmaz. Sakinliğinizi korumanız ve o süre içinde en iyi verimi sağlama konusunda dengenizi kurmanız gerekmektedir. O yüzden panik ve heyecana asla yer vermeyin, sakin olun. Hedefi alnından vurun.

2. Girdiğiniz sınavda hızlıca bir göz gezdirin ve size en kolay gelen sorulardan başlayın. En kolay soruları yapmanız bile beyninize otomatik bir rahatlama hissi verecek ve zor bir soru ile karşılaştığınızda stres oranınız en aza inecektir. Zor sorulardan başlamak beyninizi baskı altında hissettirecektir. Bunu yapmayın. Kolaydan zora giderseniz eğer zamandan tasarruf etmiş olacaksınız ve bu da size zor sorularda daha rahat olmanız için katkı sağlar.

3. Sınava odaklanma baskısını kendinize yaşatmayın, başarmanız gereken ve o anda başka hiçbir şeyi umursamamanız gerektiğini bilin. Gereksiz baskı ile stres topuna dönersiniz. Rahat olun ve sorularınıza yönelin. Sınav esnasında o sorulardan daha önemli hiçbir şey yok. Basit sorulardan başlayarak bu baskıyı engellemiş olacaksınız, bakınız; tek bir ipucu birçok noktada etkili oluyor. Kolay soruları çözmeniz özgüveninizi tazeler.

4. Soru kökü detayı. Bu detayı hızlıca yakalamanız ve anlamanız sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Soruda neyin istenildiğini bilirseniz, şıkları seçme konusunda işiniz o kadar kolaylaşacaktır. Soru kökünü anlayın, verilen bilgiyi veya paragrafı okuyun ve şıklara yönelin. Bu kombine her zaman etkilidir. Zor geldi ve karmaşıklık yaşandıysa hemen başka soruya yönelin. Soruyla inatlaşmayın, çünkü o inat size kazandırmayacak, zamanınızı kaybettirecek. Emin olmadığınız şıkkı kesinlikle cevaplamayın, bekleyin ve diğer soruya geçin. Sonra geri döner ve tekrar bakarsınız, aradan geçecek o zaman diliminde emin olamadığınız o soruyu daha iyi kavradığınızı fark edeceksiniz.

5. Sınav esnasında yorgunluk hissiyatına kapılırsanız eğer durun, kollarınızı ve bacaklarınızı gerin, başınıza ve şakaklarınıza birkaç saniyelik masaj uygulayın, derin nefes alın ve hücum. Kendinizi zorlamanız yararlı değil zararlı bir durumdur. Nasıl zamanın dengesini sağlamak zorundaysanız, kendi rahatlığınızı da sağlamalısınız. Siz rahat olursanız, soruları çözme konusunda o kadar etkili bir performans gösterirsiniz.

Tüm bu önerilere uyun, inanın uyduğunuz zaman daha iyi anlayacaksınız. İnsan psikolojisi bambaşkadır, anlaması güçtür ve derindir. Bu yüzden psikolojiyi yönetmeyi, duyguları kontrol edebilmeyi öğrenmelisiniz. İşte o zaman gerçek anlamda karşınıza çıkan sorunlarla ve engellerle başa çıkmayı öğrenebilirsiniz. Panik, stres, heyecan yok. Sakinlik, dinginlik, özgüven ve kontrol var. Ardından başarı gelecektir.