Paragraf Soruları Çözmek İçin Teknikler

Paragraf Soruları Çözmek İçin Teknikler

Paragraf Soruları Nasıl Daha İyi Çözülür?
Öğrencilerin en çok araştırdığı ve özellikle sınav dönemlerinde ihtiyaç duydukları paragraf çözme teknikleri için bu yazıyı hazırladık. Bilginin ve okumanın oldukça önemli olduğu bu dönemde öğrenciler için hayatı kolaylaştırıcı birçok çözüm ve teknik gün yüzüne çıkmıştır. Paragraf soruları sınavlarda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu konuda gelişim sağlamak için bol bol kitap, araştırmalar okumak gelişim için faydalı olsa da bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor. Ancak paragraflar kafa karıştırıcı ve zaman zaman anlama konusunda zorlayıcı olabiliyor. Bu da sınav esnasında zaman kaybına yol açıyor. Bunu engellemek için üretilmiş teknikleri sizler için hazırladık.

Başlangıcınız Her Zaman Soru Kökü Olmalı
Bir paragrafı çözmenin en iyi yolu onu anlamaktır. Paragrafı okumadan önce soru kökünü okumanız ve anlamanız, beyninizin otomatik olarak o paragrafı anlama yönünde hareket etmesini sağlayacaktır.
Şıklara Göz Atın:
Şıklara göz atmanız size paragrafta neye dikkat etmeniz konusunda ipucu verecektir. Bu sayede paragrafta sizden neyin istenildiğini daha iyi anlayabileceksiniz. Soru kökünü okuduktan sonra hızlı bir şekilde şıklara göz atmanız, paragrafta neye dikkat etmeniz gerektiğini size gösterecektir.
Soruda Sizden İstenilenin Ne Olduğunu Anlayın
Anlamanız cevabı bulmanızdan önceki son adımdır. Bu sebepten dolayı sorunun sizden neyi istediğini anlamaya çalışın. Altı çizili sözcüklere çok dikkat edin. Bazen gözümüz kelimeleri birbirine çok yakın olduklarından farklı algılayabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; “yapılmamıştır” gibi kelimeleri “yapılmıştır” olarak algılayabilirsiniz. Bu yüzden doğru algılama ve okuma için dikkatli olun ve heyecan yapmayın.
Şık Seçiminde Aceleci Olmayın
Paragrafı okudunuz ve anladınız, burası tamam. Şıkları okuduğunuzda birisi size diğerlerinden daha çekici ve mantıklı gelecektir. Şık seçimi konusunda aceleci davranmayın. Diğer şıklardan biri okuduğunuz paragrafı daha iyi tanımlayabilir. Bazen içinizdeki ses yanılabilir. Hemen seçim yapmaktan kaçının.
Paragrafın İsteğine Göre Cevap Yazın
Paragraf soruları bazen karmaşık olabilir. Olmasa bile paragrafın anlamını çözmelisiniz ve cevabınızı buna göre vermelisiniz. Kendi yorumunuzu katmayın, verilene istenildiği gibi cevap vermek her zaman daha doğru olur. Yazarın o paragrafta ne anlattığını bilmek çok önemlidir.
Uzun Sorular Sizi Korkutmasın: Uzun paragraflar, beynin savunma sisteminden dolayı anlaşılmayacakmış gibi gözükebilir. Ancak aksine uzun paragrafları anlamak kısa paragraflara göre daha kolaydır. Uzun soru, bilinenin aksine her zaman zor soru değildir! Genellikle uzun paragraflarda bir olay anlatılır ve olayları akılda tutmak daha kolaydır.
Soruları Okurken İşaretleyin
Okuduğunuz paragraf veya sorularda anlamını bilmediğiniz kelimeler olabilir. Bilmediğiniz kelimelerin, önemi olduğunu düşündüğünüz kısımların altını çizin. Bu odağınızı belirleyerek size soruyu çözerken çok yardımcı olacaktır.
Ana Anlam Genelde Sonda Olur: Paragraflarda anlatılmak istenen düşünce genellikle paragrafın son cümlesinde olur. Bazı durumlarda başta olabilir ancak çoğunluk son cümlededir. Yani paragrafın en vurucu noktası son cümlelerde gizlidir.
Bol Bol Pratik:
Paragraf soruları kimi için kolay kimisi içinde zor olabilir. Hızlıca çözmeniz için yapmanız gereken tek şey bol bol pratik yapmak olacaktır. Pratik yapmanız size hızlı okuma ve anlama yeteneğinizi geliştirmenizde oldukça katkı sağlar. Günde minimum 20 ila 30 paragraf sorusu çözmek, sizi bu konuda uzman yapacaktır. Unutmayın, hızlı okumak ve iyi anlamak size zaman kazandırır.
Tüm bu tüyoları uyguladınız ama anlamadınız, zaman kaybetmeden diğer soruya geçin. Başka bir soruya geçmek kendini baskı altında hisseden beyninizi rahatlatacaktır. Bunlar psikolojik tepkimelerdir. Kendinizi bu şekilde yönlendirebilirsiniz. Başka bir soruyu yaptığınızda rahatlayacak ve önceki soruyu daha iyi anlayacaksınız. Sonuç ise muhtemelen doğru olacaktır.