Sınav Stresine İyi Gelecek 5 Doping Öneri

Sınav Stresine İyi Gelecek 5 Doping Öneri

Sınav Stresine İyi Gelecek 5 Doping Önerisi


Sınav stresi, öğrencilerin başlıca belalarından birisidir. Sınav öncesinde heyecan ve kaygı oluşumu neredeyse imkânsızdır. Ancak bu olumsuzluğa sebebiyet veren algı ve duygu karmaşasını minimuma indirmek için izlenebilecek bazı yollar vardır. Öncelikle gelecek kaygısı yediden yetmişe her bireyin yaşadığı bir durumdur, bunu bir öğrencinin yaşaması ise gayet normal ve beklenebilecek tepkilerdir. Öğrencilerimizin stres ve kaygı ile başa çıkmasını sağlamak kişinin kendisinde olduğu gibi ebeveynlerinde bu konuda sorumlulukları bulunmaktadır.

Sınav Stresi ile Başa Çıkmanızı Sağlayacak Adımlar

1.Sınav Öncesi Beslenmenin Önemi


Sınav öncesinde ebeveynlerin öğrencilere zihin açıklığı sağlaması için uyguladığı bazı gelenekselleşmiş yöntemler vardır. Amaç sınavda öğrencinin zihinsel performansını olumlu yönde tutmak ve başarı sağlamasına yardımcı olmaktır. Beslenme sınav stresi ve kaygısı için çok önemli bir yere sahiptir. Ancak bu her şeyi yemek, abartıya kaçmak demek değildir. Dengeli beslenmek, alınması gereken vitaminleri vücutta toplamak zihnin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

• Sınav öncesi ağır yiyeceklerden kaçınmalısınız. Hatta sadece sınav öncesinde değil, özellikle sınava yaklaştığınız günlerde bunu düzene sokmalısınız. Protein ve karbonhidrat açısından zengin ama dengeli bir kahvaltı tercih etmelisiniz. Poğaça gibi hamur işi yiyecekler yerine süt, peynir ve yumurta gibi tokluk hissi oluşturan sağlıklı besinleri tüketmelisiniz. Sıkı bir kahvaltı her zaman zihinsel ve fiziksel açıdan performansınızı olumlu yönde etkileyecektir. Kan şekerini yükseltme amacıyla çikolata veya şeker gibi gelenekselleşmiş bu yöntemi kullanmayınız. Bunun yerine kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltecek besinleri tercih etmelisiniz. Tatlı yerine meyve tüketmeniz daha doğru olacaktır. Kan şekerinizin dengeli olması başarı oranınızı arttıracaktır.

• Balık tüketimini arttırmalısınız. Balık, içerdiği yoğun Omega-3 kaynağı sayesinde hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Eğer bu tüketimi arttıramıyor iseniz doktorunuza danışarak vitamin takviyesi yapmanız tavsiye edilir. Omega-3 öğrenim zamanında ve günlük hayatta da en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerden birisidir.

• Fast-food tarzı yemeklerden uzak durmalısınız. Bu yemekler sağlıksız olduğu gibi lif oranları da oldukça düşüktür. Yağ ve şekerden ibarettir diyebiliriz. Bu besinlerde şeker oranının yüksek olması hızlı acıkmanızı sağlar.

• Özellikle sınav zamanının yaklaştığı süreçte kahve tüketimini durdurmalısınız. Kahve vücudu uyandıran etkilere sahip olsa da uykusuzluk gibi problemlere kapı açmaktadır. Uyku zihnin ihtiyacı olan en önemli aktivitedir. Bunu korumalısınız. Kahve yerine bitki çayları tercih edebilirsiniz.

2. Sınav Öncesi Strese Karşı Vitamin Desteği


Dengeli beslenme her zaman gerçekleştirilemeyebilir. Bu nedenle aile doktorunuzun onayıyla vitamin takviyesi alabilirsiniz. Özellikle vücudun en çok ihtiyaç duyduğu kalsiyum, C vitamini, D vitamini ve stres için biçilmiş bir kaftan olan E vitamini desteğini almanız bu mücadelenizde size oldukça fayda sağlayacaktır.

Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi her açıdan size katkı sağlar. Bu sebepten ötürü meyve ve sebze tüketiminizi arttırmalısınız, meyve ve sebzeler doğal olarak en iyi vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ayrıca bağışıklığınızı güçlendirme konusunda oldukça önemli bir rol oynayan besinler ise kuruyemişlerdir. Kuruyemişler unutkanlığı azaltmaktadır ve vitamin deposudur. Ceviz, fındık, badem ve kaju gibi kuruyemişler E vitamini açısından oldukça zengindir. Meyveler arasından üzüm ise dopamin salgılanmasını arttırdığından dolayı problemler karşısında çözüm üretimini olumlu yönde arttırıyor.

3. Stresle Başa Çıkmanın En İyi Yolu



Stresinizi kontrol altına alabilmeniz için öncelikle vücudunuzun zinde ve dinç olması gerekir. Bu yüzden uykunuzu iyice almalı ne az ne çok, dengeli bir uyku çekmelisiniz. Uykusuzluk, odaklanma ve algı gibi yetileri olumsuz yönde etkiler. Sınavda algınızın da odaklanmanızın da mükemmel olması başarı oranınızı kesinlikle arttıracaktır. Uyku düzeninizi koruyun ve vücudunuzu dinlendirin. Uyku eşittir enerji. Kendinizi bundan mahrum bırakmayın. Bu sadece sınav stresi için değil günlük yaşamınızda da oldukça faydalı olacaktır.

4. Gelecek Kaygısı Konusunda Kendinizi Dizginleyin



Gelecek hepimiz için önemli olan ve gün geçtikte daha çok düşünmenizi gerektiren durumlardandır. Ancak bu, başarısız olursanız hayatınızın mahvolacağı anlamına gelmez. Hayat dünya dolusu fırsatlar ve seçeneklerle doludur. Siz en iyi şekilde hazırlanın, motivasyonunuzu yüksek tutun, inancınızın kırılmasına izin vermeyin ve zamanı geldiğinde ise elinizden geleni yapın. Başarırsanız mutluluğunuzu saçarsınız etrafınıza ancak başaramazsanız yeniden ayağa kalkar ve başarmak için tekrar