Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ve Dalları

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı nedir?

Motorlu araçlar sektörü, dünyada ve Türkiye’de yük ve insan taşıma amacına yönelik olarak karayolunda hareket etmek üzere imal edilmiş olan araçları kapsayan lokomotif sektörlerden biridir. Motorlu araçlar sektörü ana ve yan sanayi olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Motorlu araçlar sektörünün dünya ekonomilerindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonominin diğer sektörleri ile olan organik ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demirçelik, petrokimya, lastik, elektrik, elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle, sektördeki değişimler ekonominin tümünü yakından etkilemektedir.

Türkiye’deki motorlu araçlar sektörü, üretimde ulaşılan kalite süreci ve yüksek verimlilik nedeniyle uluslararası pazarlar için yeni bir üretim merkezi haline gelmiş bulunmaktadır. Otomotiv sektöründe teknolojik yenileme yatırımları yanında kişi başına yılda ortalama 50 saat eğitim verilmektedir. Otomotiv sektörü her geçen gün teknolojiye, insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır.

Türkiye’deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir. Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında; Motorlu Araçlar Teknolojisi uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Otomotiv Elektromekanik Dalı Otomotiv elektromekanikeri, binek, hafif ve ağır hizmet tipi araçlardaki (iş makineleri hariç) tüm sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Otomotiv Gövde Dalı Otomotiv gövde elemanı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde motorlu kara taşıtlarında sac aksam ve şasi üzerinde meydana gelen vurma, çarpma, devrilme veya değişiklik gibi geometrik problemleri giderme; gövde üzerinde onarım, parça değiştirme ve parçaların birbiri ile uyumuna ilişkin işlemleri yapabilme; şasi örme, iskelet çatma, iskeleti sacla kaplama, aksesuar montajını yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Otomotiv Boya Dalı Otomotiv boyacısı, motorlu kara taşıtlarının yüzey hazırlama, boya altı dolgu ve astar, boya işlemlerini ve boya hatalarının onarılması işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir.

İş Makineleri Dalı İş makineleri bakım ve onarımcısı, inşaat, kazı, kaldırma ve yol yapım işlerinde kullanılan iş makinelerinin (dozer, greyder, kepçe vb.) tüm sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Tarım Makineleri Dalı Tarım makineleri bakım ve onarımcısı, tarım alanında kullanılan makinelerin (traktör, ekim-dikim, bitki koruma, sulama sistemleri, hasat ve harman, gübre dağıtım, toprak işleme alet ve makineleri vb.) arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ne iş yapar?

Bu alandaki meslek elemanları atölye ve fabrika gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Zaman zaman dış ortamlarda da bakım ve onarım yapabilirler. Otomotiv boyacıları genellikle astar ve boya kabinleri içerisinde çalışırlar. Çalışma ortamında kimyevî maddeler bulunduğu için ciltte, gözde ve solunum yollarında alerjik reaksiyonlar gözlenebilir.

Bu nedenle çalışma ortamında havalandırmanın çok iyi olması, özel giysilerin giyilmesi ve iş güvenliği kurallarına dikkat edilerek çalışılması gerekmektedir. Motorlu araç üretimi yapan fabrikalarında, yetkili servis ve bakım işletmelerinde, özel servis ve bakım atölyelerinde ve motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler.

Motorlu araç üretimi yapan fabrikalarında, otomotiv yetkili servislerinde, bakım ve onarım işletmelerinde, kamu ve özel servis ve bakım atölyelerinde, motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler. Ayrıca bu meslek elemanları kendi iş yerlerini açabilirler.

Motorlu Araçlar Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  • 1.Otomotiv servisleri,
  • 2.Otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,
  • 3.Otomotiv fabrikaları,
  • 4.Otomotiv satış noktaları,
  • 5.İş makineleri bakım ve onarım atölyeleri,
  • 6.Ziraat (Tarım) makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde
  • 7.Otomotiv yan sanayisinde
  • 8.Gemi makinelerinde,
  • 9.Hava Limanları Uçak bakım atölyelerinde çalışabilirler

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı dalları hangileridir?

  • Otomotiv Elektromekanik Dalı
  • Otomotiv Gövde Dalı
  • Otomotiv Boya Dalı
  • İş Makineleri Dalı
  • Tarım Makineleri Dalı

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı olan liseler hangileridir?

İl/İlçe Okul Adı
Ankara/Yenimahalle Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bursa/Nilüfer Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Şişli Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Başakşehir Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Sancaktepe Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Maltepe Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Kayseri/Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Eskişehir/Odunpazarı Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Kocaeli/İzmit İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Çekmeköy Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Pendik Pendik Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Kartal Atalar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Ankara/Sincan Sincan Şehit Özgür Can İnce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İzmir/Konak Şehit İdari Ataşe Çağlar Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bursa/Osmangazi Osmangazi Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Konya/Selçuklu Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Gaziantep/ŞehitKamil Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lises
Tekirdağ/Çorlu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Gaziantep/Şahinbey Mennan Usta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Antalya/Alanya Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Aydın/Nazilli Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Beykoz Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Hatay/Antakya Hatay Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Batman/Merkez Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Balıkesir/Altıeylül Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Alanlara Göre Liseler Alan Tanıtımları
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Gıda Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Gemi Yapımı Alanı ve Dalları

Yorum 0

Muhasebe ve Finansman Alanı ve Dalları

Yorum 0

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Grafik Ve Fotoğraf Alanı ve Dalları