İnşaat Teknolojisi Alanı

İnşaat Teknolojisi Alanı ve Dalları

İnşaat Teknolojisi Alanı

İnşaat Teknolojisi Alanı nedir?

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Ancak inşaat sektörü gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Çünkü gelişen teknoloji inşaata hem kalite hem de hız getirmektedir.

Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı Mimarî yapı teknik ressamlığında proje çizimi, röleve ve maket yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Statik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı Statik yapı teknik ressamlığında statik proje çizimi konusunda yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Ahşap Doğrama ve Kaplamacılığı Dalı Ahşap doğrama ve kaplamacılığı, yapılara ait doğrama, kaplama ve çizim işlerini yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

PVC Doğrama İmalat ve Montajcılığı Dalı Plastik doğrama imalât ve montajcılığı; PVC doğramaların çizim, imalat ve montajı ile ilgili işlemlerin yapılması konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Betonarme Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık Dalı Betonarme demir, kalıp ve çatıcılık, betonarme kalıp, ahşap çatı ve çizim konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yapı Yüzey Kaplamacılığı Dalı Sıvacılık, duvar, zemin kaplama, mermer kaplama, parke taşı ve bordür kaplama imalat ve çizimleri konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yapı Dekorasyonculuğu Dalı Yapıda boya, alçı dekorasyon ve kartonpiyercilik ve renk tasarımı, alçı dekorasyon çizimi konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yapı Yalıtımcılığı Dalı Yapıda yalıtım ve yalıtım detay çizimleri konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yapı Duvarcılığı Dalı Yapıda duvarcılık ve duvar çizimleri konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Restorasyon Dalı Restorasyon, ahşap-kâgir restorasyonu, röleve yapma ve proje çizimleri konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

İç Mekan Teknik Ressamlığı Dalı İç mekân teknik ressamlığında iç mekân proje çizimi ve röleve yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yapı Zemin ve Beton Laboratuarcılığı Dalı Yapı Zemin ve Beton laboratuvarcılığı, yapının inşası sürecinde inşaata ait agrega deneyleri, çimento deneyleri, beton deneyleri, hazır beton üretim ve zemin deneylerinin yapılması konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Çelik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı Çelik yapı teknik ressamlığında çelik yapı proje çizimi, röleve yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

İnşaat Teknolojisi Alanı ne iş yapar?

Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların eğitilmeleriyle inşaat alanında çalışmaları sağlanabilir. Teknolojinin gelişimi, meslek elemanlarının ciddi bir eğitim ihtiyacını beraberinde getirmektedir.

İnşaat sektöründeki meslek elemanları her zaman iş bulma olanağına sahiptirler. Ancak inşaat sektöründe iş yoğunluğu sürekli artmaktadır. Sektörde yeterli sayıda ve yeterli meslek bilgisine sahip ( teknik eleman ) iş gücü eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Bu eksiklik en ileri düzeyde onarım, modernizasyon ve restorasyon (yenileme) alanlarında yaşanmaktadır.

İnşaat uygulamaları, sektörün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Malzeme satan ve/veya montaj yapan firmalar kendi iş gücünü yetiştirmekte, ayrıca malzeme üreten ve dağıtımını yapan firmalar, bayilerinde çalışan iş gücünü eğitmek için programlar düzenlemektedir.

Meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir. Sektörde çalışanlar, çalıştıkları firmaların özelliklerine göre birden fazla konuda uzmanlaşabilmektedirler. Mesleğin yürütülebilmesi için araç-gereç ve ekipman bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim bilgisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Ürün çeşitlerinin artması ve yeni ürünlerin uygulamaya girmesi, oldukça hızlı bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle alanda çalışanların yeni ürünleri izlemeleri, farklı uygulama yöntemleri konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir. İnşaatta çalışma dönemleri inşaat mevsimiyle sınırlı kalmakta ve iş yoğunluğu bu dönemde artmaktadır.

Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.

Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışma şansları vardır.

İnşaat Teknolojisi Alanı dalları hangileridir?

  • Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı
  • Statik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı
  • Ahşap Doğrama ve Kaplamacılığı Dalı
  • PVC Doğrama İmalat ve Montajcılığı Dalı
  • Betonarme Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık Dalı
  • Yapı Yüzey Kaplamacılığı Dalı
  • Yapı Dekorasyonculuğu Dalı
  • Yapı Yalıtımcılığı Dalı
  • Yapı Duvarcılığı Dalı
  • Restorasyon Dalı
  • İç Mekan Teknik Ressamlığı Dalı
  • Yapı Zemin ve Beton Laboratuarcılığı Dalı
  • Çelik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Ayakkabı ve Seraciye Teknjolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Ulaştırma Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 1

Uçak Bakım Alanı ve Dalları

Yorum 0

Gemi Yapımı Alanı ve Dalları

Yorum 0

Sivil Havacılık Alanı ve Dalları