Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı ve Dalları

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı nedir?

Raylı Sistemler Teknolojisi alanı, raylı sistem araçlarını servise hazırlama ve sürücü adayının sahip olması gereken raylı sistemler kataner, sinyal ve haberleşme sistemlerinin kontrolü, bakımı ve onarımı işlemlerini yapma, raylı sistemler ile yapılan taşımalar sırasında taşıma, tren ve trafiği planlama, işletme sistemini kullanma, raylı sistem trafiğini işletebilme ve yolcu- lojistik hizmetlerini yapma, raylı sistem yollarının teşkili ile kontrol, bakım ve onarımını yapma, raylı sistemlerdeki mekanik, elektrik-elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanıldığı araç bakım ve onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Raylı Sistemler Teknolojisi dünyada hızla gelişmekte, pazar payı giderek artmakta ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır.

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı ne iş yapar?

Raylı sistem yol teknisyeni, çoğunlukla açık ortamlarda ve arazilerde çalışırlar. Yol teknisyenleri hareketli olarak çalışmayı seven, dinamik ve takım çalışmasına uygun hareket edebilen, sürekli öğrenmeyi seven, sorumluluk alabilen ve kendini yenileyebilen niteliklere sahip olması gerekir.

Raylı sistem taşıt teknisyeni, genellikle taşıt üzerinde sürücü olarak ya da taşıt veya vagon üzerinde açık havada, atölye vb. yerlerde çalışırlar. Raylı sistem elektrik-elektronik teknisyeni, genellikle arazi ve bina içinde çalışırlar. Raylı sistem işletme-trafik teknisyeni, zamanının çoğunu kapalı ortamda çalışarak geçirir. Bu meslek elemanı trafik işletme sistemlerini ve haberleşme (sinyalizasyon, telsiz, telefon, faks vb.) araçlarını ve sistemlerini kullanırlar.

2004–2005 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının TCDD ile yapmış olduğu protokol ile açılan Raylı Sistemler Teknolojisi alanı, yapılan işbirliği sayesinde büyük ölçüde TCDD’ nin ihtiyaç duyduğu elamanlar yetişerek bu kurumda iş imkanı bulabileceklerdir.

Ayrıca son yıllarda özellikle büyük şehirlerde belediyelerin işletmesinde bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay toplu taşıma hat uzunlukları sürekli artmakta ve bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Raylı sistemler alanından mezun olanlar, belediyelere bağlı bulunan hafif raylı sistemler ve tramvay işletmelerinde çalışabileceği gibi, bu sektöre yeni girmeye başlayan özel kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânı bulabilir.

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı dalları hangileridir?

  • Raylı Sistemler Makine Dalı
  • Raylı Sistemler Elektrik- Elektronik Dalı
  • Raylı Sistemler İşletme Dalı
  • Raylı Sistemler İnşaat Dalı
  • Raylı Sistemler Mekatroniği Dalı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Gemi Yapımı Alanı ve Dalları

Yorum 0

Büro Yönetimi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Sağlık Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Sivil Havacılık Alanı ve Dalları