Sor

4. Sınıf Uzlaşı Süreci Aşamaları Hangileridir?

Konu Özetleri İle Öğrendiklerini Şimdi Pekiştirme Vakti.

Uzlaşı süreci, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için önemli bir yol olabilir.
Uzlaşı Süreci Maddeler Halinde
Problemin ne olduğunu belirlemek: İlk adım, her iki tarafın da anlaşabileceği bir konuda anlaşmazlığın ne olduğunu belirlemektir.

Kızgın ve öfkeliyken konuşmamak: İkinci adım, tarafların öfkeli veya kızgın oldukları durumlarda konuşmamalarıdır. Bu, tartışmanın daha da kötüleşmesine ve tarafların daha da uzaklaşmasına neden olabilir.

Öfkemiz geçtiğinde karşılıklı düşünce ve duygularımızı açıklamak: Üçüncü adım, tarafların öfkeleri geçtikten sonra karşılıklı düşüncelerini ve duygularını açıklamalarını içerir. Bu, tarafların birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Karşımızdakinin düşünce ve duygularını anlamak: Dördüncü adım, tarafların birbirlerinin düşünce ve duygularını anlamalarını içerir. Bu adım, empati kurmak ve birbirlerini anlamak için önemlidir.

Birlikte çözüm önerileri geliştirmek: Beşinci adım, tarafların birlikte çözüm önerileri geliştirmelerini içerir. Tarafların birbirlerine açık fikirli yaklaşmaları, çözüm önerilerinin daha iyi olasılıklarının ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

İki taraf için en uygun çözümü uygulamaya koymak: Altıncı adım, tarafların birlikte çalışarak en uygun çözümü bulmaları ve uygulamalarıdır. Bu adım, tarafların anlaşmazlığı çözmelerine ve daha sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olabilir.
1

Uyuşmazlığın taraflarının, olayın özelliklerine göre şekillenecek çeşitli çözüm önerileri sunup; bu çözüm önerilerinden birisinde anlaşmalarını hedefleyen bir uyuşmazlık çözümü yöntemidir.
Yukarıda bahsedilen kavram hangisidir?

• A ) Hak
  • B ) Adalet
  • C ) Kural
  • D ) Uzlaşı

2

Aşağıdakilerden hangisi anlaşmazlıkların çözülmesine olumlu (iyi) katkı sağlar?

• A ) Sorunu görmezden gelmek
  • B ) Karşımızdakini dinlememek
  • C ) Empati kurmak
  • D ) Taraflı davranmak

3

Sınıf başkanını seçerken hangi yolu kullanırsak demokratik bir sınıf oluruz?

• A ) Başkanı öğretmen seçerse
  • B ) Başkanı öğrenciler oylama ile seçerse
  • C ) Başkanı okul müdürü seçerse
  • D ) Geçen yıl ki başkan en sevdiği arkadaşına başkanlığı devrederse.

4

Aşağıdakilerden hangisi adil davranan bir insan hangisini yapmaz?

• A ) İnsanlar arasında ayrımcılık yapar.
  • B ) İnsanların haklarına saygı gösterir
  • C ) Haksızlığa uğradığında gerekli yerlere başvurarak hakkını arar.
  • D ) İnsanlar arasındaki farklılıklara saygı duyar.

5

Hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

• A ) Komşumuzun bahçesinde top oynayabiliriz.
  • B ) Bir kişinin hak ve özgürlüklerine zarar gelirse, o kişi yasal yollara başvurmalıdır.
  • C ) Haklıysak hakkımızı almak için istediğimiz her şeyi yapabiliriz.
  • D ) İstediğimiz her yerde piknik yapabiliriz.

6

Aşağıdakilerin hangisinin yapılması bireylerin arasındaki anlaşmazlıkların büyümesine neden olur?

• A ) Karşımızdakine kendini ifade etmesi için fırsat vermek
  • B ) Sorunu görmezden gelmek
  • C ) Karşımızdaki kişiyle empati kurmak
  • D ) İnsanlara karşı önyargılı olmamak.

7

Aşağıdakilerden hangisi insanlar arasındaki anlaşmazlık nedenlerinden değildir?

• A ) Herkesin aynı fikirde olmaması
  • B ) Karşımızdakini dinlememek
  • C ) İnsanların çıkarları
  • D ) İnsanların hoşgörülü olması

8

Aşağıdakilerden hangisi anlaşmazlıkların çözülmesine olumlu katkı sağlamaz?

• A ) Sorunu görmezden gelmemek
  • B ) Karşımızdakini dinlemek
  • C ) Empati kurmak
  • D ) Taraflı davranmak

"4. Sınıf Uzlaşı Süreci Aşamaları Hangileridir?" konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Bu dersle ilgili hazırladığımız "Uzlaşı sürecinde nelere dikkat edilmelidir?" içeriğini de okuyarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.