Uzlaşı süreci, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için önemli bir yol olabilir.
Uzlaşı Süreci Maddeler Halinde
✔ Problemin ne olduğunu belirlemek: İlk adım, her iki tarafın da anlaşabileceği bir konuda anlaşmazlığın ne olduğunu belirlemektir.
✔ Kızgın ve öfkeliyken konuşmamak: İkinci adım, tarafların öfkeli veya kızgın oldukları durumlarda konuşmamalarıdır. Bu, tartışmanın daha da kötüleşmesine ve tarafların daha da uzaklaşmasına neden olabilir.
✔ Öfkemiz geçtiğinde karşılıklı düşünce ve duygularımızı açıklamak: Üçüncü adım, tarafların öfkeleri geçtikten sonra karşılıklı düşüncelerini ve duygularını açıklamalarını içerir. Bu, tarafların birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
✔ Karşımızdakinin düşünce ve duygularını anlamak: Dördüncü adım, tarafların birbirlerinin düşünce ve duygularını anlamalarını içerir. Bu adım, empati kurmak ve birbirlerini anlamak için önemlidir.
✔ Birlikte çözüm önerileri geliştirmek: Beşinci adım, tarafların birlikte çözüm önerileri geliştirmelerini içerir. Tarafların birbirlerine açık fikirli yaklaşmaları, çözüm önerilerinin daha iyi olasılıklarının ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.
✔ İki taraf için en uygun çözümü uygulamaya koymak: Altıncı adım, tarafların birlikte çalışarak en uygun çözümü bulmaları ve uygulamalarıdır. Bu adım, tarafların anlaşmazlığı çözmelerine ve daha sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olabilir.
1
Uyuşmazlığın taraflarının, olayın özelliklerine göre şekillenecek çeşitli çözüm önerileri sunup; bu çözüm önerilerinden birisinde anlaşmalarını hedefleyen bir uyuşmazlık çözümü yöntemidir.
Yukarıda bahsedilen kavram hangisidir?
- A ) Hak
- B ) Adalet
- C ) Kural
- D ) Uzlaşı
2
Aşağıdakilerden hangisi anlaşmazlıkların çözülmesine olumlu (iyi) katkı sağlar?
- A ) Sorunu görmezden gelmek
- B ) Karşımızdakini dinlememek
- C ) Empati kurmak
- D ) Taraflı davranmak
3
Sınıf başkanını seçerken hangi yolu kullanırsak demokratik bir sınıf oluruz?
- A ) Başkanı öğretmen seçerse
- B ) Başkanı öğrenciler oylama ile seçerse
- C ) Başkanı okul müdürü seçerse
- D ) Geçen yıl ki başkan en sevdiği arkadaşına başkanlığı devrederse.
4
Aşağıdakilerden hangisi adil davranan bir insan hangisini yapmaz?
- A ) İnsanlar arasında ayrımcılık yapar.
- B ) İnsanların haklarına saygı gösterir
- C ) Haksızlığa uğradığında gerekli yerlere başvurarak hakkını arar.
- D ) İnsanlar arasındaki farklılıklara saygı duyar.
5
Hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
- A ) Komşumuzun bahçesinde top oynayabiliriz.
- B ) Bir kişinin hak ve özgürlüklerine zarar gelirse, o kişi yasal yollara başvurmalıdır.
- C ) Haklıysak hakkımızı almak için istediğimiz her şeyi yapabiliriz.
- D ) İstediğimiz her yerde piknik yapabiliriz.
6
Aşağıdakilerin hangisinin yapılması bireylerin arasındaki anlaşmazlıkların büyümesine neden olur?
- A ) Karşımızdakine kendini ifade etmesi için fırsat vermek
- B ) Sorunu görmezden gelmek
- C ) Karşımızdaki kişiyle empati kurmak
- D ) İnsanlara karşı önyargılı olmamak.
7
Aşağıdakilerden hangisi insanlar arasındaki anlaşmazlık nedenlerinden değildir?
- A ) Herkesin aynı fikirde olmaması
- B ) Karşımızdakini dinlememek
- C ) İnsanların çıkarları
- D ) İnsanların hoşgörülü olması
8
Aşağıdakilerden hangisi anlaşmazlıkların çözülmesine olumlu katkı sağlamaz?
- A ) Sorunu görmezden gelmemek
- B ) Karşımızdakini dinlemek
- C ) Empati kurmak
- D ) Taraflı davranmak