Çanakkale Zaferi Konuşma Metni Şiiri
Sorubak.Com


Çanakkale Zaferi Konuşma Metni

Sayın Müdürüm, DeÄŸerli öÄŸretmenlerim ve Sevgili ArkadaÅŸlar,
Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale… Åžairin ifadesiyle, Bedrin aslanlarının kükrediÄŸi ateÅŸten bir imtihandır Çanakkale… Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine ÅŸahadete atıldığı bir yerdir Çanakkale…

Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düÅŸmüÅŸ bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır…
Osmanlı Devleti in yıkılış sürecinde olan bu savaÅŸ I. Dünya Savaşı ın da önemli bir cephesini oluÅŸturmaktadır. Bir tarafta yıllardır süren savaÅŸların etkisiyle yorgun ve yılgın, silahları eski ve yetersiz durumda olan Osmanlı ordusu varken; diÄŸer yanda güçlü sanayi ve teknoloji ile beslenen benzeri görülmemiÅŸ bir gücün timsali olan ve kolay zaferler peÅŸinde koÅŸan düÅŸman kuvvetleri vardı. Bu sebeple zamanın en güçlü deniz filosu oluÅŸturulmuÅŸtu. Çanakkale, denizden geçilecek ve imparatorluÄŸun tüm direnme gücü kırılıp ülke parçalanarak müÅŸterek hedefe ulaşılacaktı. Asırlardır hükmettiÄŸi toprakları tek tek elden çıkaran, yorgun düÅŸmüÅŸ Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu un o zamanki hali düÅŸman kuvvetlerine zaferi yakın göstermekteydi.
Çanakkale sırtlarında savaÅŸ baÅŸladığında düÅŸman güçlerinde en modern kara ve deniz silah

larıyla 506 top namlusu mevcutken; bizim birliklerimizde sadece 72 top bulunmaktaydı. 506 güçlü toptan atılan korkunç mermiler boÄŸazın iki yakasını toz-duman içerisinde bırakmıştı. Milli ÅŸairimiz bu anı ne güzel tasvir eder:

Bomba ÅŸimÅŸekleri beyninden inip her siperin;
Sönüyor göÄŸsünün üstünde o arslan neferin.
Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam,
Atılan her laÄŸamın yaktığı yüzlerce adam.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,
O ne müthiÅŸ tipidir savrulur enkaz-ı beÅŸer.

Çanakkale Zaferi de ilk taarruzu gerçekleÅŸtiren Nusret mayın gemisidir. Elde kalan son 26 mayınla 8-9 Mart gecesi ustalıkla yapılan bir planlamayla düÅŸmanın kontrolü altındaki karanlık limanda gerçekleÅŸtirdiÄŸi mayın dökme harekâtı ile 24 saat içinde Marmarada olacağı planlanan bir filoyu maÄŸlup ve periÅŸan ederek geri püskürtmüÅŸtür. Çanakkale BoÄŸazı ı denizden geçemeyeceÄŸini anlayan düÅŸmanın karadaki harekâtı da baÅŸarısız olmuÅŸ ve kahraman Türk askeri düÅŸman güçlerine "ÇANAKKALE GEÇÄ°LMEZ" dedirtmiÅŸtir.

Böyle bir baÅŸarı sadece iÅŸgalcilerin güç ve gururunu deÄŸil, milletimizin makûs talihini de yenmiÅŸtir. Bu çetin mücadelede düÅŸman güçlerinin dikkate almadıkları bir nokta vardı. O da sadece silahlar deÄŸil, onu kullanan insan ve iman gücüyle beslenen inançtı. Ä°ÅŸte Edremitli Seyit de 270 kiloluk top mermilerini namluya sürerek adını tarihe yazdıranlardan olmuÅŸtur. Bu güç baÅŸka neyle açıklanabilir ki?... Bu inançtır ki esaret zincirini boynuna takmamış, bağımsızlığı namus ve ÅŸeref addetmiÅŸ bir ulusun istiklal ve onurunu kurtarmıştır. Türkün ateÅŸten gömlek giydiÄŸi bu var olma mücadelesinde yüce Türk milleti topuyla, tüfeÄŸiyle, kanıyla bayraklaÅŸtırmak istediÄŸi bağımsızlığı, karşısındaki muazzam güce raÄŸmen, yılmadan ve fedakârca kazanmıştır.

Çanakkale Zaferi zor ÅŸartlar altında binlerce ÅŸehit verilerek kazanılmış mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır. Bizlere böyle bir zaferin gururunu yaÅŸatan ÅŸehit ve gazilerimizi ÅŸükranla anıyorum. Åžehitlerimizin ruhları ÅŸad olsun. Sözlerimi onlara verilecek en güzel hediyeyi veciz bir ÅŸekilde dile getiren milli ÅŸairimizin ÅŸu iki dizesi ile noktalamak istiyorum:

Ey ÅŸehit oÄŸlu ÅŸehit, isteme benden makber;
Sana kucağını açmış duruyor peygamber…

BENZER ŞİİRLER