Çanakkale Zaferi ile ilgili güzel sözler Şiiri
Sorubak.Com


Çanakkale Zaferi ile ilgili güzel sözler

“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren ÅŸayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

“Harpte iki meÅŸ’um (uÄŸursuz) ÅŸey vardır. Bunlardan biri taÅŸ duvara körükörüne yüklenmek, diÄŸeri kuvvetleri birtakım ayrı ve baÄŸlantısız harekata dağıtıp körletmektir. Biz bu iki ahmaklığı yapmanın tehlikesiyle karşı karşıyayız.”
İngiliz Başbakanı Asquith
.

“Ordunun yardımı olmaksızın Filo’nun baÅŸarı saÄŸlayabileceÄŸi ümidine kapılmıştım; fakat ÅŸimdi bu iÅŸte müÅŸterek bir harekatın zorunlu olduÄŸunu anlıyorum.”
Churchill
.

"Türkler, Çanakkale’yi zorlayan çağının en ileri tekniÄŸine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmiÅŸlerdir.”
Churchill
.

“... Bu Türk kıtaatının cesaret, metanet ve se’bat cihetiyle takdir ve senaya liyakatı, her ÅŸüphenin fevkinde bulunmuÅŸtur. Donanmasının ateÅŸiyle de, en müessir surette muavenet gören pek cesur bir düÅŸmamn taarruzlarına karşı sayısız muharebelerde bu kıtaat mevkilerini muhafaza etmiÅŸlerdir.”
Alman Generali Liman von Sanders
.

“Avrupa’da hizbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklierle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateÅŸlerimizle büyük zayiata uÄŸrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal deÄŸiÅŸtirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar.”
General Tawshend
.

“Çanakkale Seferi, Türk milletinin eski kudret ve kuvvetini muhafaza ettiÄŸini, can çekiÅŸen bir imparatorluk içinde kahraman bir milletin varlığını meydana koydu.”
General Fahri BELEN
.

“Müttefiklerin gayreti kalmamıştır. Türkiye insan menbalarını (kaynaklarını) sarf ederek bitab (bitkin) kalmış, müttefikler, hissolunur derecede zayıflamamışlardır. Fakat Çanakkale Muharebesi’nin Rusya’nın akibeti ve Balkanlar’daki tesiriyle Türkler müteselli olabilirler.”
LarÅŸer
.

“... Türk askerinin savaÅŸ ve dövüÅŸ hususunda haiz bulunduÄŸu evsafın bidayette layikiyle takdir edilmemiÅŸ olması, Ingilizler için felaket olmuÅŸtur.... Türk askerinin ne yaman muharip olduÄŸunu, Ingilizler kendileriyle dövüÅŸtükten sonra bittecrübe anlamışlardır.”
Ingiliz Generali Oglander
.

“Yenilmez Ingiliz donanmasının uÄŸradığı akibetten komutanlar deÄŸil, strateji kurallarını ihmal eden devlet adamları sorumludur. BoÄŸazlar ve Trakya bölgesinde altı Türk kolordusu varken, donanmayı tahkim edilmiÅŸ bir BoÄŸaz’dan geçirmek ve BoÄŸaz kıyıları iÅŸgal edilmeden beÅŸ tümenlik bir kuvvei seferiyeyi Istanbul’a getirmek planının ÅŸansı çok azdı.”
General Fahri BELEN
.

“Çanakkale SavaÅŸları, Avusturalya ordusunun geliÅŸimine birçok etkide bulunmuÅŸtur. Ä°lk olarak Avusturalya ordusu kuvvetlerinin bir yabancı tarafından deÄŸil, bir Avusturalyalı subay tarafından idare edilmesini temin edecek bir uygulamaya baÅŸlanmıştır. Ve Çanakkale olayları, bu uygulamayı baÅŸlattı.”
Avustralyalı Yarbay D. M. HORNER
.

“Çanakkale SavaÅŸları, savaÅŸa Ä°ngiliz bayrağı altında katılan Yeni Zelanda’nın uluslaÅŸma sürecine çok önemli katkılarda bulunmuÅŸtur. 1915’te Yeni Zelandalılar, kimliklerini Ä°ngiliz Ä°mparatorluÄŸu içerisinde tanımlamaktaydılar ve bağımsızlık kazanmak gibi istekleri yoktu.”
Yeni Zelandalı Prof. Dr. J. PHİLLIPS

BENZER ŞİİRLER