Çanakkale Zaferi Konuşma Metni-2 Şiiri
Sorubak.Com


Çanakkale Zaferi Konuşma Metni-2

SEVGÄ°LÄ° ARKADAÅžLAR!
 
Çanakkale SavaÅŸları, yüzyılımızın en büyük savaÅŸlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düÅŸman devletler, gemileriyle Çanakkale BoÄŸazı’nı geçip Ä°stanbul’u almak istiyorlardı.
 
Osmanlı ordusu, Ä°ngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale BoÄŸazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır.
 
300.000 askerimizin ÅŸehit olduÄŸu bu savaÅŸlar sonucunda, düÅŸman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmiÅŸlerdir. Çanakkale SavaÅŸlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düÅŸman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde Çanakkale SavaÅŸlarını anmaktayız.
Çanakkale BoÄŸazını geçmek isteyen Ä°ngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914’de boÄŸazın iki yakasındaki birliklerimize ateÅŸ açtılar. Birliklerimizin karşı ateÅŸi ile geri çekilmek zorunda kaldılar. 19 Åžubat 1915’de düÅŸman donanması kesin hücuma baÅŸladı. Osmanlı ordusunun karşı ateÅŸi ile tekrar geri çekildiler. 18 Mart 1915’de Ä°ngiliz ve Fransızlar 16 harp gemisi ile büyük bir hücum daha baÅŸlattı. Üç gemisi sulara gömülen düÅŸman donanması, tekrar geri çekilmek zorunda kaldı.
 
Çanakkale BoÄŸazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düÅŸmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler. Ä°ngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diÄŸer bazı sömürge ülkelere ait askerler 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya baÅŸladılar. Kara savaÅŸları, 9 Ocak 1916 tarihinde son düÅŸman birlikleri de geri çekilene kadar devam etmiÅŸtir. 6-7 AÄŸustos 1915 gecesi Anafartalara yapılan çıkarma harekatını Mustafa Kemal komutasındaki birliÄŸimiz durdurmuÅŸtur. 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 tarihleri arasında, yaklaşık sekiz ay boyunca ÅŸiddetli kara savaÅŸları olmuÅŸtur.
 
Sevgili arkadaÅŸlar!
Çanakkale SavaÅŸları, Türk Tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Daha geniÅŸ ve ayrıntılı bilgi sahibi olmak için kaynakları mutlaka okumanızı öneriyoruz. Bugün özgür olarak yaÅŸadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir.
 
Allah bizlere, bir daha böyle bir savaÅŸ göstermesin!
 
(Ev ve Sınıf Etkinlikleri Antolojisi Kitabı)

BENZER ŞİİRLER