Kanserden korunmanın temel yolları Şiiri
Sorubak.Com


Kanserden korunmanın temel yolları

1-7 NÄ°SAN KANSER HAFTASI

Kanser organizmada meydana gelen,hücreleri kontrolsüz büyüyen,kötü huylu tümörlere verilen genel addır.Kanserler malign tümörlerdir.Metastaz yapma,baÅŸka dokulara yayılma özelliÄŸi gösterir.Sık görülmesi ve öldürücülüÄŸünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk saÄŸlığı sorunudur.

EriÅŸkinlerde her yıl 100 bin nüfus için 150-300 kiÅŸi kansere yakalanmaktadır. Ülkemizde her yıl 150 bin kiÅŸinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir.2006 yılında Türkiye’de kanser tedavisine 2.8 milyar euro harcanmış olup,aynı hızla artarsa ve önlem almazsak 2020 yılında bu sayının 4 misline çıkacacağı tahmin edilmektedir.

2011 yılında olduÄŸu gibi 2012’de Kanser Daire BaÅŸkanlığı’nca Kadın Kanserleri Yılı olarak anılmaktadır.Dolayısıyla kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser olan meme kanseri ve yine erken teÅŸhisle yakalama imkanı olan rahim aÄŸzı kanseri taramaları KETEM tarafından yapılmaktadır.

Bu sebeple KETEM’ler kurulmuÅŸtur.KETEM’in amacı ; insanları kanser konusunda bilinçlendirerek kanseri daha oluÅŸmadan önlemek ve oluÅŸan kanserleri erken yani tedavi edilebilir aÅŸamadayken yakalayabilmektir.

 

KETEM’lerin standart hizmetleri ÅŸu ÅŸekildedir ;

1- Kanser konusunda farkındalık yaratacak eğitimler.

2- Meme kanseri taraması.50-69 yaÅŸ arası tüm kadınlar 2 yılda bir mamografi ile ücretsiz taranır.

3- Serviks kanseri taraması.30-65 yaÅŸ 5 yılda bir smear ile ücretsiz taranır.

4- Kolo-rektal kanser taraması.50-70 yaÅŸ kadın erkek gaitada gizli kan testi ile ücretsiz taranır.

5- Sigara bıraktırma danışmanlık ve tadavi hizmetleri ücretsiz yapılır.

 

Türkiyede her yıl 100.000 kiÅŸi erken yaÅŸlarda sigaradan dolayı hayatını kaybetmektedir.Akciger kanserinin %90 sebebi olan sigara tüm vücutta görülen diÄŸer kanserlerinde görülme sıklığını artırmaktadır.Bu sebeplerle sigara bıraktırma polikliniklerine olan ilginin artan bir hızla devam etmesi,sigara içen bireylerin zihinlerinde artık sigarayı bırakma düÅŸüncelerinin,isteklerinin ve gayretlerinin olması KETEM olarak bizleri mutlu etmektrdir. Çünkü sigarayı bırakan her bir birey bizler için kazanılmış yeni ve saÄŸlıklı bir hayat demektir.

Kanserden korunmanın temel yolları ;

-Sigara ve alkol kullanmıyız.

-Çalışma ortamındaki zararlı kimyasal maddelerden korunun.

-Gereksiz ilaç kullanımı ve gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının.

-GüneÅŸ ışığının zararlı etkilerinden korunun.

-Böcek ilacı ve diÄŸer tarım ilaçlarından uzak durun.

-Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun.

-Düzenli egzersiz yapın.

BENZER ŞİİRLER