1-7 Nisan Kanser Haftası Şiiri
Sorubak.Com


1-7 Nisan Kanser Haftası

1-7 NÄ°SAN KANSER HAFTASI
Kanser hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesi için 1-7 Nisan “Kanser Haftası” olarak belirlenmiÅŸtir. Kanser hastalığı en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoÄŸalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki baÅŸka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalıktır.
Günümüzde her ülkede, her yaÅŸta görülebilen, coÄŸrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliÄŸindedir.
Yüzyılımızdaki teknolojik geliÅŸmeler tıp alanında bir çok hastalığın azalmasını saÄŸlarken, diÄŸer yandan da, insan saÄŸlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoÄŸalmasına neden olmuÅŸtur. Bu hastalıkların en önemlilerinden birisi de, Kanser Hastalığıdır.
Bu nedenle kanser hastalığı, dünyada önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. WHO (Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı) verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir.
Kanser hastalığının görülme sıklığı yaÅŸa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaÅŸ arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır.
Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir saÄŸlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiÄŸi ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduÄŸu açıkça görülmektedir.
GeliÅŸmekte olan ülkemizde, çeÅŸitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
 
KANSER HASTALIÄžININ TEMEL SEBEPLERÄ°
Kanser oluÅŸumunda, genellikle birden fazla etken rol oynamaktadır. Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına raÄŸmen, hastalığın geliÅŸimini belirleyen baÅŸka nedenler de vardır. Genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gruplanabilen bu etkenler ÅŸunlardır :
İyonize radyasyon, Ultraviyole ışınlar, Hava kirliliği, Kimyasal kanserojenler,
Beslenme alışkanlıkları, Sigara, Alkol, Virüsler, Genetik faktörler dir.
 
KANSER DAÄžILIMINDA KİŞİSEL ÖZELLÄ°KLER
Kanser her yaÅŸta ve cinste görülebilen bir hastalıktır. Ancak, bazı kanser türlerine belirli yaÅŸlarda, bazı kanser türlerine belirli cinste ve hatta bazı kanser türlerine de belli meslek gruplarında daha sık rastlanmaktadır.
Kanser oluÅŸumu ile çeÅŸitli meslekler arasında bir iliÅŸkinin varlığı uzun yıllardır bilinmektedir. Kanserojen maddelerin kimyasal tanımı, ancak, 20. yüzyıl’da yapılabilmiÅŸtir. Radyoaktif maddelerin kanser yapıcı özelliÄŸi ise, ilk kez Radyumla saat boyayan iÅŸçilerde, kemik kanserinin sık görülmesiyle ortaya konulabilmiÅŸtir. Benzer ÅŸekilde, maden iÅŸçilerinde görülen AkciÄŸer Kanseri’nin de, maden ocaklarındaki Radyoaktif madde ile iliÅŸkili olduÄŸu belirlenmiÅŸtir. Yapıştırıcılar içindeki çözücüde bulunan Benzen adlı kimyasal maddenin de Lösemi’ye neden olduÄŸu, ayakkabı tamircilerinde Lösemi’nin daha sık görülmesiyle tanımlanabilmiÅŸtir.
 
KANSER HASTALIÄžINDAN KORUNMA
Kanser Hastalığında, saÄŸlıklı beslenme, sigara ve GüneÅŸ ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teÅŸhis ve tedavi çok önemlidir. Kanserde erken teÅŸhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda, kansere baÄŸlı ölümlerin ilk sırasında yer alan Meme Kanseri’nden korunmada, erken teÅŸhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığını kazanmaları, hayatlarını kurtaracak çok önemli bir adımdır.
Kansersiz bir hayat ve Kanser Hastalığından korunmak mümkündür. Bunun için sigara, alkol ve GüneÅŸ ışığından uzak durulması, az yaÄŸlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır.
Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateÅŸte piÅŸirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizler yapılması, Kanser hastalığından korunmak için alınabilecek en kolay önlemlerdir.
Kanser Hastalığından korunabilmek için, toplum olarak vatandaÅŸlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Bunun için, özellikle 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda, kitle iletiÅŸim araçlarına çok büyük görevler düÅŸmektedir.
Kanser haftası boyunca SaÄŸlık MüdürlüÄŸü olarak bazı etkinlikler gerçekleÅŸtirilecektir:
-Televizyon kanallarında konunun uzmanı doktorlar kanseri anlatacaklar.
-Fuar Kültür Merkezi Konferans salonunda halka yönelik Kanser konulu panel düzenlenecektir.
-Toplu ulaşım araçlarına kanserle ilgili afiÅŸler asılacaktır.
-Åžehrin muhtelif yerlerine konu içerikli bez afiÅŸler asılacaktır.
-Fabrikalarda çalışanlara, iÅŸyeri hekimlerince kanserle ilgili eÄŸitim toplantıları düzenlenecektir.
-Sağlık ocaklarında personel ve halk eğitimleri yapılacaktır.
Dr. Hasan KÜÇÜKKENDÄ°RCÄ°
Ä°l SaÄŸlık Müdürü

BENZER ŞİİRLER