Kanser Haftası

Kanser Haftası Açıklama
Yıl boyunca sürdürülmesi gereken halkı bilgilendirme-bilinçlendirme- farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle, “1- 7 Nisan Kanser Haftası” kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Kanser Haftasının etkin ve verimli olarak, toplumda davranış değişikliği sağlayabilecek faaliyetlerle değerlendirilmesi için her yıl 81 ile resmi yazı gönderilmekte ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinden gelen raporlar değerlendirilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa kamuoyunun dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla Nisan ayının ilk haftasında "Kanser Haftası" başlığı altında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

Kanserin başedilebilir bir hastalık olduğunu ve alınacak bir takım önlemlerlekanserden korunabileceğini unutmamak gerekiyor. Çünkü kanserdenkorunmada beslenme ve kilo kontrolü büyük önem taşıyor Kalın bağırsak, meme, rahim, böbrek veyemek borusu kanserlerinin yüzde 20 ila 30’undan kilo fazlalığısorumlu. Tuzla saklanan yiyecekler mide kanseri riskini artırıyor,alkol ağız boşluğu, yemek borusu, gırtlak, karaciğer ve meme kanseririskini artırıyor, bu maddelerin kullanımı azaldığında kanser deazalıyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. TezerKutluk, beslenme konusunda atılacak adımlarla kanserden korunmadaönemli yol katedilebileceğini söylüyor.

Kanserden korunmada beslenme ve kilo kontrolünün çok önemli yolduğunubelirten Prof. Kutluk, insanların kanserin baş edilebilir bir hastalıkolduğunu öğrenmeleri gerektiğini söyledi. 1-7 Nisan arasındaki günlerikapsayan Kanser Haftası öncesi bilgi veren Kutluk, kanserin çok önemlibir hastalık olduğuna dikkat çekti. Her yıl 11 milyon kişinin kansereyakalandığını belirten Kutluk, gerekli önlemler alınmadığı takdirde busayının 2020 yılında 16 milyona ulaşacağını kaydetti. Türkiye’deher yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını, kanserin kalphastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunubildiren Kutluk, “Kanser hemen harekete geçilmesi gereken önemli birkonu. Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey var.Ancak Kanser Haftası’nda hala çözüm bekleyen sorunlar bulunuyor. Bunoktada devlete ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor”dedi.

BAZI KANSERLERİN YÜZDE 20-30 SORUMLUSU AŞIRI KİLO Tütünlesavaşın, kanserle savaşın olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Kutluk,beslenmenin de kanserin önlenmesinde önemli rol üstlendiğini söyledi.Kutluk, yaşam tarzlarında yapılacak küçük değişikliklerle kanserdenkorunma yolunda büyük adımlar atılabileceğini dile getirdi. Türktoplumunun beslenme alışkanlıklarının bozulmaya başladığını ifade edenKutluk, kanserle savaşmak için özellikle çocuklara ve gençlere doğrubeslenme alışkanlıklarının öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyadakilo fazlası olan 1 milyar kişi olduğunu, 300 milyon kişinin de şişmanolarak tanımladığını kaydeden Kutluk, şişmanlığın kanserle ilgisinişöyle anlattı: “Kalın bağırsak kanseri ki bu kanser türüTürkiye’de gerek erkeklerde gerek kadınlarda yetişkin yaşamda sıkgörülen kanserlerden biridir, meme, rahim, böbrek ve yemek borusukanserlerinin yüzde 20-30’undan kilo fazlalığı sorumlu.”

Prof.Dr. Kutluk, kilo kontrolünün yanı sıra yiyecek ve içeceklerin nasılsaklandığı ve nasıl pişirildiğinin de kanserden korunma konusundaönemli olduğunu vurguladı. Tuzla saklanan yiyeceklerin mide kanseririskini artırdığını belirten Kutluk, tuz kullanımının azaldığı ve yaşamşartlarının iyileştiği yerlerde mide kanserinin de daha az görüldüğünübildirdi.

KANSERİ ÇENGELLEYECEK TEDBİRLER
  • * Erişkin yaşamda 5 kilodan fazla almayın
  • * Tuzlanmış yiyeceklerden kaçının
  • * Alkolden uzak durun
  • * Karaciğer kanserine yol açan afla toksinli yiyeceklerden kaçının
  • * Günde yaklaşık 400 gram sebze meyve tüketin
  • * Aşırı sıcak yemeyin
  • * Tahıllı ve lifli gıdaları tüketin
  • * Kırmızı eti sınırlı tüketin
  • * Bitkisel yağları tercih edin
  • * Kızartma ve mangal gibi yöntemlerden kaçının.
KİLO KONTROLÜNDE EGZERSİZ ŞART Kilo kontrolünde düzenli beslenmenin yanı sıra egzersizin de önemli yeri olduğunu ifade eden Kutluk, erişkin yaşamda hareketin azaldığını,televizyon başında ve otomobilde geçen zamanın artmasıyla hareketindaha da kısıtlandığını söyledi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ Kanserle savaşta erken tedavinin önemini hatırlatan Kutluk, bu konuda yapılması gereken kanser taramalarını şöyle sıraladı: “Kadınlarda20 yaşından sonra kendine kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonrayılda bir kez mamografi tavsiye ediyoruz. Kadınlarda ve erkeklerde50’li yaşlardan sonra kalın bağırsak kanseri için muayene ve dışkıdakan testiyle erken teşhis mümkün. Erkeklerde prostat kanseri için 50’liyaşlardan sonra yılda bir kez muayene ve kan testi, cinsel aktivitesibaşlayan kadınlarda da tarama muayenelerini mutlaka tavsiye ediyoruz.”

resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sürekli güncellenen içeriği ile kendini daima yeni tutabilen sınav siteniz sorubak.com
resim

EN GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ

Eğitim alanında ki en güncel haberlere anında erişim sağlayabilirsiniz.
resim

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

Web sitemizde yer alan içeriklere kolay ulaşabilmeniz için arayüzü özenle tasarladık.
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sorubak.com olarak tüm sınavlar hakkında detaylı bilgileri web sitemize özenle ekliyoruz.