Zorbalık Önleme: Öğretmenler, Yöneticiler ve Veliler için 5 İpucu

Zorbalık Önleme: Öğretmenler, Yöneticiler ve Veliler için 5 İpucu
Zorbalık Önleme; Öğretmenler, Müdürler ve Veliler için 5 İpucu

Zorbalık, gündelik hayatlarımızda olduğu gibi çocuklarımızın eğitim hayatlarında da karşımıza ve karşılarına çıkabiliyor. Zorbalığı önlemek bizim elimizde ve bu süreçte neler yapabileceğimize de hep birlikte göz atacağız.

Okul Müdürleri:

Okulunuzu güvenli bir bölgeye dönüştürmek ve akran zorbalığının önüne geçmek için size de büyük görevler düşüyor.

  • Sorunun kapsamını detaylı bir şekilde ele almalı ve bu sorunu nasıl çözebileceğinizi eğitimciler ile tartışmalısınız.
  • İlkeler rehberi hazırlamayı ihmal etmeyin ve bu rehberi öğrencileriniz ile de paylaşın. Uyum sağlayamayan ya da ısrarla bu kuralları benimsemeyen öğrencileriniz mutlaka olacaktır. Caydırıcı yaptırımlar uygulamaktan kaçınmayın.
  • Ebeveynler ile iletişim halinde olun ve zorbalığa ya da şiddete yatkın öğrencileri tespit ederek ailelerine haber verin. Birlikte hareket etmek her zaman için başarılı sonuçlar verecek ve fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Zorbalığı önlemek için etkinlikler düzenleyebilir ve bu eğitim sürecini daha anlaşılır hale getirebilirsiniz.
  • Seminerler düzenlemek, öğrenciler ile sıkı iletişim içerisinde olmak ve yaptırımların sayısını arttırmak da fayda sağlayacaktır.
Öğretmenler:
  • Okulunuzda zorbalık ile ilgili rehberi detaylı bir şekilde okuyun ve öğrenin. Neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olun ve eksiksiz uygulayın.
  • Saygı ve sevginin ne demek olduğunu öğrencilerinize öğretin ve bunu hal ve hareketleriniz ile de uygulamalı bir şekilde göstermeye çalışın.
  • Müdürünüzden izin alarak zorbalıktan korunma ve engelleme üzerine etkinlikler düzenleyin. Bu konuda öğretmen arkadaşlarınızdan yardım isteyin ve birlikte hareket edin.
  • Meslektaşlarınız ile birlikte daha farklı neler yapabileceğinizi konuşun. Gerekiyorsa eğitim modelinizi değiştirin.
  • Öğrencileriniz ile iletişim kurun. Onları tanımaya çalışın ve mutlaka ama mutlaka şikayetlerini dinleyin.
Aileler:
  • Çocuklarınızı yakından tanıdığınıza emin olun. Okul ile ilgili şikayetlerini takip edin. Akranlarını ve yakın arkadaşlarını tanımaya çalışın. Herhangi bir sorun yaşadığında paylaşmalarını isteyin.
  • Saygı ve empati eğitimi vermeyi unutmayın. Hal ve hareketlerinden sorumlu olduğunuzu unutmayın ve arkadaşlarına karşı nasıl bir davranış biçimi sergilemesi gerektiği konusunda gerekiyorsa en baştan eğitim verin. Kötü alışkanlıkları varsa vakit kaybetmeden bir uzman desteği alın ve bu durumu öğretmenleri ile de paylaşın. Korkmasını değil, size güvenmesini sağlayın.
  • Örnek olmak en önemli unsurlardan biri. Rol modeli sizsiniz ve siz nasıl davranırsanız o da sizi taklit etmek isteyecektir. Evde yüksek sesle konuşmak ya da her olayı bir tartışmaya dönüştürmek kimseye fayda sağlamayacaktır. Daha da kötüsü şiddete eğilimi olan bir çocuk yetiştirmiş olacaksınız ve bu durum okul hayatına da sirayet edecektir.
  • Zorbalığın ya da şiddetin ne olduğunu açık açık anlatmaktan çekinmeyin. Anlamakta güçlük çekiyor ya da işine gelmediğini söylüyorsa yanlıştan dönmesi için ona yardımcı olun. Az önce de ifade ettiğimiz gibi profesyonel destek alması için elinizden geleni yapın. Zorbalığa meyilli olan çocuklar sinirli ve stresli olur. Bu durumun altında yatan birtakım faktörleri tespit etmek de sizin göreviniz. Eğer tek başınıza yeterli gelmediğinizi düşünüyorsanız eğitimcilerden de yardım alabilirsiniz.

Akran zorbalığını ve şiddete eğilimi önlemek bizim elimizde. Eğitim çalışmaları, seminerler ve özel etkinlikler ile birlikte daha güvenli alanlar ve daha saygın bireyler yetiştirebiliriz. Ömür boyu devam edecek bir eğitim çalışmasından bahsediyoruz ve hem ebeveynler hem de ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarınız ve öğrencileriniz iletişim kurma becerilerini kaybedecek ve etrafına zarar verecektir.

Yazar: Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER