Zorbalık Bir Öğrencinin Akademik Performansını Nasıl Etkiler?

Zorbalık Bir Öğrencinin Akademik Performansını Nasıl Etkiler?
Zorbalık Bir Öğrencinin Akademik Performansını Nasıl Etkiler?

Eğitim hayatında zorbalık ile karşı karşıya gelen çocuklarda psikolojik sorunların çok daha güçlü bir şekilde hissedildiğini ve akademik başarıyı da olumsuz etkilediğini net bir biçimde görebiliyoruz. Zorbalığı önlemek için ebeveynlerin yanı sıra okul personeli ve yönetiminin de ekstra çaba harcaması gerekiyor. İlerleyen yıllarda bu zorbalığın etkisi daha güçlü bir şekilde hissedilirken başarı durumu da zedeleniyor.

  • Okulda diğer öğrencilerden daha az popüler olan ve kendini ifade etme konusunda yetersiz kalan çocuk, zorbalığa daha fazla uğruyor ve bunu ailesi ya da öğretmenleri ile paylaşmak yerine kendi içinde çözümlemeye çalışıyor. Çoğu zaman başarılı olamadığı için bu durum psikolojik sorun olarak gün yüzüne taşınıyor.
  • Özgüven yetersizliği ve kendine olan güveninin her geçen gün azalması da zorbalığı daha kolay hale getiriyor ve genellikle bu tür çocuklar, akranları tarafından baskı altına alınıyor.
  • Az arkadaşı olan çocuklar da yine en çok zorbalığa maruz kalan öğrenciler olarak karşımıza çıkıyor. İçine kapanık olması ve kendini ifade etme konusunda zayıf olması da akranlarını harekete geçiriyor.
  • Zorbalık yalnızca fiziksel olarak değil, sözlü olarak da gerçekleştiriliyor ve birçok çocuğun hafızalarında yer ediniyor. Bu sorun, az önce de dile getirdiğimiz gibi ilerleyen yıllarda psikolojik bozukluk olarak seyrediyor ve başarı oranını da büyük ölçüde düşürüyor.
  • Zorbalığa maruz kalan çocukların ebeveyn ve eğitimci desteği alması gerekiyor ve yine zorbalık uygulayan çocukların da gözetimde tutulması tavsiye ediliyor. Yaptırımların sayısı arttığında zorbalık durumu d ortadan kaldırılacak ve sorun çözümlenecektir.

Akran Zorbalığı Başarısızlık Getiriyor

Akran zorbalığına maruz kalan çocukların başarılı olması beklenemez. Kendini sürekli olarak baskı altında hisseden öğrenci, derslerine odaklanma konusunda da sıkıntı yaşıyor ve daha da önemlisi okula gitmek istemiyor. Bir an önce aklını kurcalayan soru işaretlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. ebeveynlerin bu konuda çok daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz ve takip eylemini de sıklaştırmak durumundasınız. Çocuklarınız ile sürekli olarak konuşun ve eğer mümkünse onları okulda ziyaret edin. Bu ziyaretleriniz, akran zorbalığının önüne geçmek adına yeterli olmayabilir ancak en azından küçük bir göz dağı olarak da algılanacaktır.

Önüne geçilemeyen zorbalık durumunda müdürden yardım isteyebilirsiniz ve son olarak okul değişikliği şeklinde bir çözüm de üretilebilir. Akran zorbalığı ne yazık ki başarısızlığın en önemli nedenlerinden biri ve bu baskıyı hisseden öğrencinin dersleri ile yakından ilgilenmesi ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Birçok çocuk bunu itiraf etmekte zorlanıyor ve ailesinden saklıyor. Yıllarca devam eden zorbalık durumu ne yazık ki geleceğini de etkisi altına alıyor ve akademik başarı bir mucizeye dönüşüyor.

Akran Zorbalığı için Alınacak Önlemler Nelerdir?
  • Okul yönetiminin bu konuda sık sık seminerler düzenlemesi ve öğrencilerini bilgilendirmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde müdür ile birlikte eğitimcilerin de öğrenciler ile sıkı bir iletişim içerisinde olmaları tavsiye ediliyor.
  • Yaptırımlar mutlaka arttırılmalı ve öğrenciler güvenlik açısından koruma altına alınmalıdır. Ağır yaptırımlar neticesinde zorbalık yapanlar mutlaka geri çekilecek ve bu tutumdan vazgeçecektir.
  • Son olarak ebeveynlerin de bilinçli davranmaları gerekiyor ve çocuklarını takip etmek zorunda olduklarını da hatırlatmak isteriz. Yine zorbalığa meyilli olan çocukların aileleri ile görüşmeler yapılmalı ve birlikte hareket edilmelidir. Aksi takdirde bu sorunun önüne gelmek ne yazık ki mümkün olmayacak ve çocuklar okuldan uzaklaşmaya başlayacaktır.

Sorubak.Com