YGS'de alternatif 5 soru

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ın (YGS) Sosyal Bilimler Testi de 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe ve 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 alternatif felsefe sorusu olmak üzere toplam 45 soru yer alıyor, cevap kağıdında da 45 alan bulunuyor. Oysa her aday 40 soru çözmek zorunda. İşte bu testteki alternatif sorular adayların kafasını karıştırıyor.

2013 yılında YÖKün aldığı karar ile öğrenciler üniversiteye geçiş sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden soru çözmekle yükümlü oldu. Bu din sorularının sayısı YGSde 5 tane. Ancak bu dersi kendi dinlerine göre işleyen gayrimüslim öğrenciler bu soruları çözmek zorunda değil. Onlar için testte alternatif olarak felsefe soruları yer alıyor. İşte 45 sorunun 5 tanesi bu sorulardan oluşuyor.


KİM NASIL ÇÖZECEK?

Bu soruların nasıl çözüleceğine gelince; YGSye giren tüm adaylar ilk 35 sorunun tümünden sorumlu. Aday Başvuru Formu da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım seçeneğini işaretleyenler ilk 40 soruyu yanıtlayacak. Bu adaylar testteki 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kağıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacak. Bu şıkları işaretlemiş olsalar bile yanıtları değerlendirmeye alınmayacak.

DİN DERSİ ALMAYANLAR NE YAPACAK?

Aday Başvuru Formu da bu dersi almadıklarına ilişkin seçeneği işaretleyenler ise 35. soruyu tamamladıktan sonra son 5 soruyu yani 41., 42., 43., 44., ve 45. soruları çözecek ve cevap kağıtlarında bu bölümü işaretleyecek. Din sorularının yer aldığı 36., 37., 38., 39. ve 40. soruların yanıtlarını işaretlemeyecek. İşaretleyenlerin yanıtları da dikkate alınmayacak. Bu sorularla ilgili hatalı bölümü yanıtladıklarını söyleyenler için ise sınavdan sonra bir düzeltme yapılmayacak.

UZUN PARAGRAFLARDAN KORKMAYIN

Uğur Dershanesi uzmanları bu testte dikkat etmeniz gereken noktaları, yapılan hataları ve soruların niteliğini şöyle anlatıyor:


TARİHTE NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİ VAR

Geçmişte yaşanan olayların yorumlandığı sorularda öğrenciler günümüz değer yargıları ile değerlendirme yapıyor ve çeldirici seçeneği işaretliyor. Kavram bilgisi eksikliği hata yaptırıyor. Verilen bilgilerin yorumlanması esasına dayalı sorularda genellikle terim bilgisi sorgulanıyor. Sorular 9., 10. ve 11. sınıf müfredatını kapsıyor. 9. sınıfın Türk Devletleri ve İslam Tarihi, 10. sınıfın Osmanlı Tarihi ve 11. sınıfın da İnkılap Tarihi konularında yoğunlaşabilirsiniz. Soru kökü dikkatle okunmalı, sadece verilen bilgiye yönelik yargıda bulunulmalı. Soru kökünün dikkatli okunması ve soruda ne istendiğinin anlaşılması gerekir. Yorumlama yapabilmek için dönemsel bazı olayların temel özelliklerinin mutlaka bilinmesi gerekir. Örneğin Tanzimat Fermanı, Kanun-i Esasi, Lozan Antlaşması gibi.


FELSEFE SORULARI BİLGİ İSTİYOR

Felsefe sorularında, günlük dile uyarlanmış çeşitli felsefi görüşler yer alıyor. Öğrenci soruyu bilgisiyle ilişkilendirmedikçe yanlış seçeneklere yöneliyor. Sorular bilgi içerikli ve kavram bilmeyi gerektiriyor. Temel bilgilerin sorgulanmasının yanı sıra okuduğunu anlama ve yorum yapma gücü ölçülüyor. Sorular konulara eşit dağıtılıyor. Ancak bilgi ve varlık felsefesini iyi öğrenen bir öğrenci diğerlerini de kolayca öğrenebilir. Paragraf soru köküne göre okunmalı ve ilişkilendirdiği felsefi akıma göre yorumlanmalı. Sorular uzun paragraflı ama bu zor olduğu anlamına gelmiyor. Önyargılı yaklaşmayın.


COĞRAFYADA HARİTA OKUYABİLMELİSİNİZ

Sorular 9. ve 10. sınıf müfredatının harmanlanmasıyla oluşuyor. Zorluk dereceleri yüksek değil, ama çeldiriciler oluyor. Soruların çözümü, hem genel coğrafya bilgisi hem de dikkatli okuma ve yorum gücü gerektiriyor. Son yıllarda harita yorumlama soruları çıkıyor. Sorgulanan başlıca konular; genel coğrafya, yer şekillerinin oluşumu, iklim, beşeri sistemler ve küresel ortamdır.

Habertürk

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER